GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija: Od utorka poskupljuje benzin

Slovenija: Od utorka poskupljuje benzin
GORIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.04.2024 / 16:40
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Od utorka se očekuje poskupljenje benzina, dok će dizel pojeftiniti, piše portal Moje finance.

U utorak ponovno dolazi do promjena državno reguliranih cijena goriva. Ne bude li također promjena trošarina i trgovačkih marži, vlasnici benzinskih vozila očekuju skuplje gorivo, a dizelaše uštede.

Nakon pada i stagnacije cijena potkraj prošle godine, ove godine gorivo je uglavnom poskupilo. U protekla dva tjedna, na temelju kojih će se odrediti nova regulirana cijena, došlo je do eskalacije napetosti na Bliskom istoku, što je uzrokovalo oscilacije i skokove cijena sirove nafte. Cijena barela od 159 litara dosegla je šestomjesečni maksimum od 92 dolara prije nego što je pala na 86 dolara nakon svađe između Irana i Izraela.

Volatilnost otežava predviđanje cijena, navode Moje financije, gdje pripremaju prognozu.

Novine predviđaju rast cijena benzina za oko jedan cent. Cijena litre tako bi iznosila 1,55 eura. “Kod sirovina vidimo manji rast, ali je primjetan utjecaj slabijeg eura. Pokaže li se prognoza točnim, benzin bi prvi put u posljednje dvije i pol godine, otkako pozorno pratimo kretanje cijena goriva, koštao više od dizela", piše Moja finanika.

S druge strane, dizel je navodno jeftiniji za cent i pol. Litra bi tako koštala otprilike 1,53 eura.

Vlada je krajem ožujka produžila uredbu kojom je najveća dopuštena marža za dizel na 0,0783 eura po litri i na 0,0794 eura po litri za benzin. To je dva centa manje nego što je iznosilo do prosinca prošle godine. Cijene motornih goriva na autocestovnom čvoru formiraju se slobodno.

Tagovi: benzin, dizel, gorivo
PROČITAJ I OVO
Geoplin: Slovenija se više ne oslanja na ruski plin
PLIN
Geoplin: Slovenija se više ne oslanja na ruski plin
LJUBLJANA - Geoplin kupuje plin temeljem ugovora s alžirskim Sonatrachom i temeljem kratkoročnih ugovora za kupnju na likvidnim tržištima u EU.
Iranske neizvjesnosti spustile cijene nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Iranske neizvjesnosti spustile cijene nafte
LONDON - Cijene nafte na početku novog tjedna bilježe pad prije svega zbog neizvjesnoti oko situacije u Iranu.
Rusija je najveći opskrbljivač Kine naftom
NAFTA
Rusija je najveći opskrbljivač Kine naftom
MOSKVA - Rusija je u travnju 12. mjesec zaredom bila najveći opskrbljivač Kine sirovom naftom, pri čemu je obujam isporuka porastao za 30 posto u odnosu na travanj prošle godine, pokazuju danas objavljeni podaci kineske glavne carinske uprave.
I u Sloveniji jeftinije gorivo
CIJENE GORIVA
I u Sloveniji jeftinije gorivo
LJUBLJANA - Uz nepromijenjene trošarine, u utorak će se smanjiti regulirane cijene motornih goriva. Litra bezolovnog motornog benzina pojeftinit će za 4,6 centi na 1,495 eura, a litra dizela za 2,2 centa na 1,462 eura. Snizit će se i cijena lož ulja, i to za 2,4 centa na 1,103 eura po litri.
IAEA: Prošle godine 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala
OPASNO
IAEA: Prošle godine 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala
BEČ - Prošle je godine 31 država prijavila 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala, objavila je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) na početku konferencije o nuklearnoj sigurnosti u Beču.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE