GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija je prošle godine dobila 28 posto plina iz Alžira i 68 posto iz Austrije

Slovenija je prošle godine dobila 28 posto plina iz Alžira i 68 posto iz Austrije
ENERGENTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.05.2024 / 16:45
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Slovenija je prošle godine opskrbu plinom osiguravala uglavnom uvozom iz Austrije i Alžira. Prema podacima Agencije za energetiku, 28,3 posto ukupnog uvezenog plina stiglo je iz Alžira preko Italije, a 68,3 posto iz Austrije.

Agencija pritom smatra da je udio ruskog plina u uvozu iz Austrije i prošle godine bio dominantan.

Najveći slovenski veletrgovac plinom, Geoplin, 2023. godine nakon više od deset godina prekida ponovno je iz Alžira počeo isporučivati prirodni plin u Sloveniju. Trogodišnjim ugovorom, koji je sklopila s alžirskom državnom tvrtkom Sonatrach kako bi diverzificirala svoje izvore opskrbe nakon prekida opskrbe iz Rusije, isprva je bila predviđena isporuka od 300 milijuna prostornih metara plina godišnje.

Znalo se to iz podataka o uvozu plina u zemlju. Slovenija, koja nema vlastitih nalazišta prirodnog plina i potpuno je ovisna o uvozu, prošle je godine preko Italije uvezla 28,3 posto plina iz Alžira. U usporedbi s 3,8 posto u 2022., taj je udio značajno porastao. Udio uvezenog plina iz Austrije, gdje se na istoku zemlje nalazi veliko plinsko čvorište Baumgarten, lani je pao s 82,1 posto u 2022. na 68,3 posto, prenosi Agencija za energetiku za STA.

Agencija još nema podataka o izvoru plina za ovu godinu. Prema nepotpunim javno objavljenim podacima operatora transportnog sustava Plinovodi, od početka godine do 16. svibnja najviše plina u Sloveniju je teklo preko ulazne točke Ceršak na granici s Austrijom (74 posto), a 18 posto kroz Ulazna točka Rogatec na granici s Hrvatskom (tu je i važan regionalni terminal za ukapljeni prirodni plin na hrvatskom otoku Krku), dok je preko ulazne točke Šempeter na granici s Italijom proteklo osam posto.

Iako uvoznici prošle i ove godine nisu imali izravne ugovore za isporuku plina iz Rusije i iako agencija ne može sa sigurnošću tvrditi koliki je udio plina kupljenog u Austriji ruskog podrijetla, smatraju da je taj udio bio 2023. i također u prvom dijelu 2024. i dalje dominantan. No, nemaju pouzdane podatke koliki je to udio.

Na drugu godišnjicu usvajanja EU plana za smanjenje ovisnosti o ruskim fosilnim gorivima REPowerEU, Europska komisija je prije nekoliko dana utvrdila da se Slovenija i dalje oslanja na ruski plin koji se uvozi preko Austrije. "Slovenija je poduzela mjere za jačanje alternativnih opskrba prirodnim plinom, ali se u stvarnosti i dalje oslanja na ruski plin koji se uvozi preko Austrije", napisali su u Bruxellesu.

Geoplin, koji je krajem 2022. raskinuo ugovor s ruskim Gazpromom i od 2023. više neće dobivati ruski plin od te tvrtke, u ponedjeljak je na te tvrdnje odgovorio da plin kupuje na temelju ugovora sa Sonatrachom i na temelju kratkoročni ugovori za kupnju na tržištima tekućeg plina u EU.

“Ovdje ističemo da nije moguće tvrditi da je podrijetlo ovog plina ruskog podrijetla, jer kada se sklapaju poslovi s europskim dobavljačima prirodnog plina na virtualnim trgovačkim mjestima ili na burzi, smatra se da je ovaj plin već ranije uvezen u EU i ima EU podrijetlo. Nemamo uvid u evidenciju o porijeklu takvog plina”, napisali su.

Također su uvjerili da načelno postoji obostrani interes za suradnju Geoplina i Sonatracha i nakon kraja 2025. godine, a konkretni razgovori još traju. Nadalje, daljnja diversifikacija izvora nabave ostaje njihov prioritet, uz razgovore s različitim potencijalnim partnerima.

Agencija također napominje da opskrbljivači plinom kupuju plin na tržištu i prate tržišna kretanja. Pritom su ocijenili da su kupci dobro svjesni rizika u pogledu pouzdanosti opskrbe plinom na različitim čvorištima i kod raznih trgovaca na veleprodajnom tržištu u EU, te da također upravljaju rizicima i spremni su na mogući prekid. opskrbe ruskim plinom plinovodom preko Ukrajine.

Ministarstvo okoliša, klime i energetike također je uvjerilo STA da su dobavljači aktivni u pronalaženju novih izvora i povezanih plinskih ruta, od isporuke ukapljenog prirodnog plina do plina iz Azerbajdžana. Ujedno su podsjetili da država subvencionira prelazak industrije na obnovljive izvore, što je posebno važno u vezi s potrošnjom plina, budući da je industrija najveći potrošač tog energenta u zemlji.

Povodom tvrdnji o ovisnosti Slovenije o ruskom plinu, ministarstvo je također napomenulo da slovenski dobavljači više nemaju izravnu opskrbu od ruskog Gazproma te da se dio prirodnog plina kupuje iz austrijskog čvorišta, gdje nije definiran konkretan izvor. "S obzirom na trenutni protok plina prema ovom čvoru, možemo samo zaključivati ili nagađati koliko se ruskog plina koristi u kupnji plina na ovom čvoru", naveli su dodavši da nemaju uvida u ugovore dobavljača plina.

Tagovi: PLIN, AUSTRIJA, SLOVENIJA, ITALIJA, GEOPLIN, SONATRACH
PROČITAJ I OVO
Instaliranje solara u Hrvatskoj u zadnje dvije godine strelovito raste
SOLARI
Instaliranje solara u Hrvatskoj u zadnje dvije godine strelovito raste

ZAGREB - Vođenje elektroenergetskog sustava suočeno je s izazovima s obzirom na promjenu paradigme njegova funkcioniranja, to jest činjenicu da su potrošači postali i proizvođači električne energije, istaknuto je danas na HAZU-ovom okruglom stolu, gdje se moglo čuti i da proizvodnja iz energije sunca u zadnje vrijeme bilježi strelovit rast.

Ovo su nove cijene goriva
GORIVO
Ovo su nove cijene goriva
ZAGREB - Službeno su objavljene nove cijene goriva koje će vrijediti od ponoći.
Cijene nafte prošloga tjedna porasle gotovo 4 posto
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte prošloga tjedna porasle gotovo 4 posto
LONDON - Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle gotovo 4 posto, nakon pada u prethodna tri tjedna, jer se u drugoj polovici godine očekuje rast potražnje za 'crnim zlatom'.
Rusija u svibnju pretekla SAD kao najveći dobavljač LNG-a Europi
LNG
Rusija u svibnju pretekla SAD kao najveći dobavljač LNG-a Europi
LONDON - Dok Rusija nastavlja ploviti kroz mnoštvo sankcija koje su nametnuli Ukrajina i zapadni saveznici, europski uvoz plina iz Rusije nadmašio je opskrbu iz SAD-a. Ovo je bio prvi put da je Rusija pretekla SAD kao najveći dobavljač plina u Europi u gotovo dvije godine.
Cijenu električne energije u Crnoj Gori će diktirati tržište
STRUJA
Cijenu električne energije u Crnoj Gori će diktirati tržište
PODGORICA - Na crnogorskoj burzi sada je registrirano 27 sudionika - prodavatelja ili kupaca, među kojima su većina energetskih kompanija, velikih trgovaca - opskrbljivača ili velikih potrošača električne energije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE