GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija dokapitalizirala HSE s prvih 300 milijuna eura

Slovenija dokapitalizirala HSE s prvih 300 milijuna eura
DOKAPITALIZACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.12.2022 / 08:45
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Slovenija je danas uplatila 300 milijuna eura za premošćivanje manjka likvidnosti grupe Holding Slovenske elektrarne (HSE). Riječ je o prvoj od dvije tranše u obliku naknadnih uplata kapitala, priopćio je Slovenski državni holding. Do 15. prosinca očekuje se uplata drugog dijela u iznosu od 192 milijuna eura.

Za isplatu drugog dijela potrebna je suglasnost vlade na izmjenu godišnjeg plana upravljanja, pojasnili su u Slovenskom državnom holdingu (SDH).

Grupa HSE našla se u izazovnoj financijskoj situaciji zbog kombinacije negativnih čimbenika vezanih uz energetsku krizu, povijesno nisku hidrologiju ove godine, gašenje Teša zbog kompresije jednog od dva rudarska polja Premogovnika Velenje i nemogućnost za opskrbu dovoljnim količinama lignita, kao i smanjenu spremnost poslovnih banaka za dodatnim financiranjem kratkoročnih likvidnosnih potreba, istaknuli su.

Uzimajući u obzir buduće uvjete i poslovanje Grupe HSE, SDH će slijediti cilj povrata cjelokupnog iznosa naknadnih uplata osnivaču najkasnije do kraja 2024. godine, a ako poslovanje Grupe to bude dozvoljavalo, i ranije.

Prije odluke o naknadnoj uplati kapitala SDH je proveo i test privatnog ulagatelja iz kojeg je vidljivo da je vrijednost temeljnog kapitala u slučaju naknadne uplate kapitala veća od vrijednosti temeljni kapital u slučaju da naknadna uplata nije izvršena. Time se, smatraju u SDH, ujedno pokazuje i ekonomska opravdanost transakcije te dokazuje da dokapitalizacija ne predstavlja državnu potporu.

Izmijenjeni godišnji plan upravljanja za 2022., kojim se tvrtkama u energetskom sektoru osigurava do 300 milijuna eura za financijsku stabilnost, a time i pouzdanost opskrbe potrošača energijom, Vlada je potvrdila sredinom studenoga, a krajem studenoga mjeseca, na odobrenje je poslan amandman kojim se osigurava dodatnih 200 milijuna eura.

Iz HSE-a ističu kako je ova godina bila najzahtjevnija u njihovoj povijesti. Zbog loše hidrologije proizvodnja hidroelektrana ove će godine biti čak 32 posto manja od planirane i više od 36 posto manja od lanjske, a time i najniža u posljednjih dvadesetak godina, istaknuli su.

Izvanredno stanje u proizvodnim poduzećima imat će negativan utjecaj od oko 460 milijuna eura na poslovanje HSE grupe u ovoj godini. Ni uspješno trgovanje, koje će ove godine premašiti planiranu dobit od trgovanja za približno 50 milijuna eura, to neće moći poništiti, ocijenili su.

"Nadalje, više cijene električne energije na tržištu i prije svega veliki porast volatilnosti cijena imaju veliki utjecaj na izvanredno povećanje potrebnih likvidnih sredstava za cjenovnu zaštitu prodaje vlastite proizvodnje i nužne nabave CO2 kupone, zbog čega je, slično drugim europskim državama, i slovenska država dužna osigurati domaćim proizvođačima u rujnu je odobrila jamstvo za te namjene", napisali su u poruci.

Zbog velike zaduženosti grupe HSE, koja se vuče još od izgradnje šestog bloka Teš, te zaoštrenih tržišnih uvjeta, unatoč već odobrenom državnom jamstvu u iznosu od 800 milijuna eura, HSE je do sada samo od poslovnih banaka uspio dobiti kredite za 185 milijuna eura.

„Sve to će omogućiti HSE grupi da iu vrijeme energetske krize i iznimno povećanih zahtjeva za financijskim pokrićem samostalno i učinkovito upravlja vlastitom proizvodnjom električne energije i time osigura konkurentnu opskrbu električnom energijom u zemlji u budućnost", zaključili su u HSE-u.

Tagovi: Holding slovenske elektrarne, slovenski državni holding
PROČITAJ I OVO
Čermak ostaje u naftnom biznisu, evo o čemu se radi
NOVI ISKORAK
Čermak ostaje u naftnom biznisu, evo o čemu se radi
ZAGREB - Nakon što je tijekom prošle godine sklopio dva ugovora s Jadranskim naftovodom o zakupu terminala sirove nafte, umirovljeni general Ivan Čermak ishodio je ovih dana i dozvolu države za trgovinu naftnim derivatima na veliko.
Cijene goriva u Sloveniji lani poskupjele 23 do 28%
GORIVO
Cijene goriva u Sloveniji lani poskupjele 23 do 28%
LJUBLJANA - Maloprodajne cijene svih naftnih derivata u Sloveniji lani su porasle u odnosu na prethodnu godinu. Prosječna referentna cijena bezolovnog benzina od 95 oktana viša je za 23 posto, dizela za 29 posto, a UNP-a za 38 posto. Referentna cijena ekstra lakog loživog ulja za grijanje bila je viša za trećinu.
Od utorka ponovno skuplje gorivo
CIJENE GORIVA
Od utorka ponovno skuplje gorivo
ZAGREB - Prema neslužbenim informacijama, od utorka cijene goriva opet idu gore.
Ukrajina nikada nije prestala uvoziti ukapljeni naftni plin iz Rusije
APSURDI RATA
Ukrajina nikada nije prestala uvoziti ukapljeni naftni plin iz Rusije
KIJEV - Ruski izvoznici prodali su baltičkim državama dvostruko više ukapljenog naftnog plina (LPG) u 2022. godini, prema podacima tri izvora u sektoru trgovine i pretovara.
Meloni sklopila ugovor vrijedan osam milijardi dolara za opskrbu Italije libijskim plinom
PLIN
Meloni sklopila ugovor vrijedan osam milijardi dolara za opskrbu Italije libijskim plinom
TRIPOLI - Talijanska premijerka Giorgia Meloni posjetila je Libiju samo nekoliko dana nakon posjeta Alžiru, gdje je sklopila sporazum o pojačanoj energetskoj suradnji, te dogovorila investiciju vrijednu osam milijardi dolara za opskrbu libijskim plinom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE