GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija: Dizel jeftiniji od utorka, cijena benzina nepromijenjena

Slovenija: Dizel jeftiniji od utorka, cijena benzina nepromijenjena
CIJENE GORIVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.03.2023 / 07:38
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Vladinim povećanjem trošarina dizel će na benzinskim crpkama u ponoći pojeftiniti za 5,5 centi na 1,449 eura po litri, dok će cijena 95-oktanskog benzina ostati na 1,374 eura po litri. Lož ulje će pojeftiniti za 5,4 centa na 1,043 eura.

Nove cijene vrijedit će sljedećih 14 dana, odnosno zaključno s 11. travnja, priopćeno je iz Ministarstva zaštite okoliša, klime i energetike.

Vlada je na jučerašnjoj telefonskoj sjednici povećala trošarine na sva tri naftna derivata izmjenom uredbe o utvrđivanju iznosa trošarine na energente i električnu energiju, i to da će se maloprodajne cijene dizelskog goriva i loživog ulja sniziti, dok će cijena bezolovnog 95-oktanskog benzina ostat će nepromijenjen, priopćio je Vladin Ured za komuniciranje.

Trošarina na bezolovni benzin povećana je s 0,379 eura po litri na 0,388 eura po litri, za dizel s 0,406 eura po litri na 0,423 eura po litri i za lož ulje s 0,122 eura po litri na 0,127 eura po litri.

“Vlada budno prati stanje na tržištu naftnih derivata i prilagođava visinu trošarina na način da zadrži dostupnost maloprodajnih cijena, a istovremeno, u svjetlu javnofinancijske održivosti, nastoji postupnu normalizaciju priljeva u državni proračun", napisali su iz Vladinog ureda.

U slučaju potonjeg važno je, dodaju, "da se srednjoročno i postupno, a da potrošači to ne osjete, ponovno uvedu ekološki porezi na fosilna goriva koja predstavljaju namjenski izvor za zelena ulaganja".

Prema podacima Ministarstva zaštite okoliša, klime i energetike, da se cijene ne reguliraju i da se ukinu neke carine, prema njihovoj procjeni, za litru dizela trebalo bi izdvojiti oko 1,536 eura, za litru dizela oko 1,461 euro. 95-oktanski benzin i oko 1,461 euro za litru lož ulja, ulje oko 1,192 eura.

Kako je priopćeno iz ministarstva, cijene navedenih naftnih derivata i ubuduće će se izračunavati na temelju metodologije koja se temelji na kretanju cijena naftnih derivata na svjetskom tržištu i kretanju tečaja dolara i eura. . Modelske cijene izračunate su na temelju 14-dnevnih prosjeka cijena naftnih derivata.

Cijene motornih goriva na autocestovnom čvoru formiraju se slobodno.

Tagovi: cijene goriva u Sloveniji, gorivo, benzin
PROČITAJ I OVO
Shell prodaje poslovanje s maloprodajom energenata u Europi
PRODAJA
Shell prodaje poslovanje s maloprodajom energenata u Europi
LONDON - Britansko-nizozemski naftni div Shell objavio je u utorak da se povlači iz maloprodaje energenata u Britaniji, Njemačkoj i Nizozemskoj zbog slabe zarade, očekujući dogovor s potencijalnim kupcima u narednim mjesecima.
Mali distirbuteri traže promjenu načina formiranja cijena goriva
ZAHTJEVI
Mali distirbuteri traže promjenu načina formiranja cijena goriva
ZAGREB - Mali distributeri goriva nezadovoljni su novom Vladinom utvrdom o utvrđivanju maksimalnih cijena goriva kojom, prema njima, Vlada i dalje teret regulacije cijena goriva prebacuje na poduzetnike i time znatno oteža njihov rad i poslovanje. Također traže hitno promjenu načina formiranja cijena goriva.
Filipović: Kao bivši član NO i svjedok odgovorio sam na sva pitanja o aferi Ina
PORUKE
Filipović: Kao bivši član NO i svjedok odgovorio sam na sva pitanja o aferi Ina
ZAGREB - Ministar gospodarstva Davor Filipović rekao je u utorak novinarima da je kao bivši član Nadzornog odbora INA-e u istrazi Uskoka kao svjedok odgovorio na sva pitanja vezana za nedavnu aferu s plinom u INA-i, kako ni s kim nije komentirao cijene plina te nema što skrivati.
Ivan Fugaš novi direktor LNG Hrvatske
KARIJERE
Ivan Fugaš novi direktor LNG Hrvatske
ZAGREB - Hrvoje Krhen više nije direktor LNG-a Hrvatska, razriješen je na vlastiti zahtjev zbog odlaska na novo radno mjesto.
Nafta poskupjela nakon najave Saudijske Arabije da će smanjiti proizvodnju
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta poskupjela nakon najave Saudijske Arabije da će smanjiti proizvodnju
LONDON - Cijene nafte u ponedjeljak su na londonskom tržištu porasle iznad 77 dolara za barel, nakon što je Saudijska Arabija objavila da će tijekom srpnja smanjiti proizvodnju nafte za milijun barela dnevno.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE