GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija će dobivati plin iz Alžira, potpisan trogodišnji ugovor

Slovenija će dobivati plin iz Alžira, potpisan trogodišnji ugovor
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.11.2022 / 17:53
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - Veletrgovac plinom Geoplin potpisao je danas u Alžiru ugovor o opskrbi prirodnim plinom s lokalnom državnom energetskom tvrtkom Sonatrach. Ugovor je potpisan na tri godine, a predviđa isporuku 300 milijuna prostornih metara plina odn oko trećine godišnjih potreba Slovenije. Isporuka će započeti 1. siječnja 2023.

Ugovor je potpisan na marginama posjeta ministra infrastrukture Bojana Kumra i ministrice vanjskih poslova Tanje Fajon Alžiru.

"Potpisom ćemo osigurati dodatnu pouzdanost u opskrbi plinom u kraćim vremenskim razdobljima, stoga sam sretan i ponosan što smo u tome uspjeli", rekao je Kumer na potpisivanju, priopćeno je iz Ministarstva infrastrukture.

Ugovor je ocijenio vrlo važnim i strateškim, a žele ga nadograditi i povećati isporuku plina iz Alžira u Sloveniju.

Brojne mogućnosti za razvoj suradnje vide i na području obnovljivih izvora energije s naglaskom na solarnu energiju i razmjenu dobre prakse u tim područjima, dodao je ministar.

Iz Geoplina je odvojeno priopćeno da ugovor koji su potpisali predsjednik Uprave Geoplina Matija Bitenc i direktorica Sektora za marketing plina Sonatracha Samia Hamadache predstavlja važan korak u osiguravanju daljnje diversifikacije izvora nabave prirodnog plina.

„Sporazum o opskrbi prirodnim plinom iz Alžira od strateške je važnosti za tvrtku Geoplin koja prirodnim plinom opskrbljuje industrijske potrošače i trgovce prirodnim plinom. Predstavlja daljnju diversifikaciju Geoplinovog ionako raznolikog portfelja izvora i ruta nabave prirodnog plina“, istaknuo je Bitenc prilikom potpisivanja.

Ugovor je sklopljen za razdoblje od 1. siječnja 2023., kada će i početi isporuka, do 31. prosinca 2025. Plin će se transportirati plinovodima od Tunisa preko Sredozemnog mora i Italije do ulazne točke u slovenski plinovodni sustav. Gorica-Šempeter.

Kako kažu u Geoplinu, sklopljeni srednjoročni ugovor rezultat je odlične suradnje Geoplina i Sonatracha u razdoblju od 1992. do 2012. godine, kao i višemjesečnih razgovora i suradnje dviju kompanija.

U sklopu posjeta ministrica Fajon susrela se s alžirskim ministrom vanjskih poslova i nacionalnih zajednica u inozemstvu Ramtanom Lamamrom. Dogovoreno je potpisivanje memoranduma o suradnji dvaju ministarstava vanjskih poslova koji sadrži konkretne prijedloge za jačanje suradnje između dviju zemalja, između ostalog i na području obnovljivih izvora energije.

"Ministarstvo vanjskih poslova nastavit će otvarati vrata gospodarskoj suradnji dviju zemalja", istaknula je Fajon. Dvojica ministara razgovarala su io otvaranju veleposlanstava u obje zemlje te aktualnostima u Europi i sjevernoj Africi.

Odnosi Slovenije i Alžira posebno su ojačali u posljednjih godinu dana kako na političkom tako i na gospodarskom planu, i to redovitim političkim susretima na najvišoj razini, potpisivanjem sporazuma o gospodarskoj suradnji i sporazuma o opskrbi Slovenije plinom, prema podacima Ministarstva infrastrukture.

Dvije zemlje surađuju i u okviru EUMED neformalne skupine zemalja koje povezuju mediteranske i aktualne EU teme. Ministrica Fajon imala je i kurtoazni susret s predsjednikom Alžira Abdelmadjidom Tebuneom.

U Geoplinu su podsjetili da se ove godine obilježava i 30 godina od ratifikacije sporazuma između Slovenije i Alžira o uspostavi diplomatskih odnosa, što predstavlja početak gospodarske suradnje dviju zemalja.

Tagovi: alžirski plin, slovenija, Geoplin, Tanja Fajon
PROČITAJ I OVO
Cijene goriva u Sloveniji lani poskupjele 23 do 28%
GORIVO
Cijene goriva u Sloveniji lani poskupjele 23 do 28%
LJUBLJANA - Maloprodajne cijene svih naftnih derivata u Sloveniji lani su porasle u odnosu na prethodnu godinu. Prosječna referentna cijena bezolovnog benzina od 95 oktana viša je za 23 posto, dizela za 29 posto, a UNP-a za 38 posto. Referentna cijena ekstra lakog loživog ulja za grijanje bila je viša za trećinu.
Od utorka ponovno skuplje gorivo
CIJENE GORIVA
Od utorka ponovno skuplje gorivo
ZAGREB - Prema neslužbenim informacijama, od utorka cijene goriva opet idu gore.
Ukrajina nikada nije prestala uvoziti ukapljeni naftni plin iz Rusije
APSURDI RATA
Ukrajina nikada nije prestala uvoziti ukapljeni naftni plin iz Rusije
KIJEV - Ruski izvoznici prodali su baltičkim državama dvostruko više ukapljenog naftnog plina (LPG) u 2022. godini, prema podacima tri izvora u sektoru trgovine i pretovara.
Meloni sklopila ugovor vrijedan osam milijardi dolara za opskrbu Italije libijskim plinom
PLIN
Meloni sklopila ugovor vrijedan osam milijardi dolara za opskrbu Italije libijskim plinom
TRIPOLI - Talijanska premijerka Giorgia Meloni posjetila je Libiju samo nekoliko dana nakon posjeta Alžiru, gdje je sklopila sporazum o pojačanoj energetskoj suradnji, te dogovorila investiciju vrijednu osam milijardi dolara za opskrbu libijskim plinom.
Tomašević: Srbija više ne zavisi više od uvoza struje
STRUJA
Tomašević: Srbija više ne zavisi više od uvoza struje
BEOGRAD - Direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Miroslav Tomašević izjavio je danas da Srbija ne zavisi više od uvoza struje i da će u toku dana biti normalizovana proizvodnja uglja u kolubarskom basenu, nakon havarije od utorka koju je izazvalo klizište.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE