GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija: Benzin nešto skuplji, cijena dizela nepromijenjena

Slovenija: Benzin nešto skuplji, cijena dizela nepromijenjena
CIJENE GORIVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.02.2023 / 21:14
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - Litra 95-oktanskog benzina od ponoći će izvan mreže autocesta stajati 1,359 eura, što je 0,4 centa više nego u prethodnih 14 dana. U međuvremenu, regulirana cijena litre dizelskog goriva ostat će nepromijenjena na 1,489 eura u naredna dva tjedna nakon Vladine intervencije na trošarine. Lož ulje bit će nešto jeftinije.

Cijena litre lož ulja tako će od ponoći iznositi 1,078 eura, što je 0,5 centi manje nego u posljednja dva tjedna, objavilo je Ministarstvo zaštite okoliša, klime i energetike.

Nove regulirane cijene vrijedit će do uključivo 13. ožujka.

Cijene za sljedećih 14 dana slijede Vladinu intervenciju na trošarine. Tako je Vijeće ministara na današnjoj dopisnoj sjednici izmijenilo uredbu o utvrđivanju iznosa trošarine za energente i električnu energiju.

Vlada je povećala trošarinu na plinsko ulje za grijanje, odnosno loživo ulje, s 0,116 eura po litri na 0,12190 eura po litri, a trošarinu na pogonsko gorivo, odnosno dizel, s 0,386 eura po litri na 0,40633 eura po litri. , priopćeno je iz Ministarstva financija.

U posljednjem razdoblju, uz smanjenje cijena na tržištu naftnih derivata, država je ponovno intervenirala u trošarinama. Usklađuje ih, kako kaže Ministarstvo financija, na način da "održi dostupnost maloprodajnih cijena, a istovremeno, u svjetlu javnofinancijske održivosti, teži postupnoj normalizaciji priljeva u državni proračun" .

Maloprodajne cijene naftnih derivata izračunavaju se na temelju metodologije koja se temelji na kretanju cijena naftnih derivata na svjetskom tržištu i kretanju tečaja dolara prema euru. Modelske cijene izračunate su na temelju 14-dnevnih prosjeka cijena naftnih derivata.

Marže trgovaca ograničene su sukladno Uredbi Vlade o formiranju cijena naftnih derivata izvan mreže autocesta i brzih cesta i mogu iznositi najviše 0,0983 eura po litri dizelskog goriva i 0,0994 eura po litri 95-oktanskog benzina. Za lož ulje su pak ograničene na 0,08 eura po litri.

Cijene pogonskih goriva na autocestama i brzim cestama formiraju se slobodno.

Tagovi: cijene goriva u Sloveniji, gorivo, benzin
PROČITAJ I OVO
EBRD kreditira Eles s 25 milijuna eura
KREDITI
EBRD kreditira Eles s 25 milijuna eura
LJUBLJANA - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) dala je zajam od 25 milijuna eura operatoru sustava prijenosne mreže Elesu.
Cijene nafte skočile iznad 76 dolara, u fokusu vijesti iz SAD-a
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte skočile iznad 76 dolara, u fokusu vijesti iz SAD-a
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima iznad 76 dolara nakon što je američki Kongres suspendirao limit državnog duga, a središnja banka signalizirala da bi mogla napraviti pauzu u podizanju kamatnih stopa.
Energetske tvrtke obilježile 2022.
NA VRHU
Energetske tvrtke obilježile 2022.
ZAGREB - Čak osam prvih mjesta na listi 50 najboljih prema povećanju apsolutnog iznosa ukupnih prihoda pripada energetskim kompanijama.
JANAF okupio poslovnu zajednicu na prvom „networking lunchu“
DOGAĐAJI
JANAF okupio poslovnu zajednicu na prvom „networking lunchu“
ZAGREB – Otvorenost za suradnju i transparentnost imperativ su poslovanja u budućnosti, zaključak je prvog „networking luncha“ u organizaciji Jadranskog naftovoda d.d. pod nazivom „Što donosi sutra: novim partnerstvima u nove izazove“ održanog danas, 1. lipnja 2023. godine u Zagrebu u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom.
EPCG pod istragom zbog izbora revizora
ISTRAGA
EPCG pod istragom zbog izbora revizora
PODGORICA – Revizorska kuća HLB Mont Audit podnijela je krivičnu prijavu protiv Elektroprivrede (EPCG) Osnovnom državnom tužiocu u Podgorici zbog sumnji da je nezakonito izabran revizor BDO da obavi usluge revizije finansijskih izvještaja te državne energetske kompanije za prošlu godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE