GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija: Benzin i dizel izvan autocesta od utorka poskupljuju za 1,5 lipu

Slovenija: Benzin i dizel izvan autocesta od utorka poskupljuju za 1,5 lipu
CIJENE GORIVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.03.2023 / 16:30
Autor: SEEbiz

LJUBLJANA - U ponoć će rasti cijene goriva za vancestovne vožnje. Litra 95-oktanskog benzina poskupjet će za 1,5 centa i u idućih 14 dana koštat će 1,374 eura. S 1,504 eura skuplja će i litra dizela za 1,5 cent. Litra lož ulja poskupjet će za 1,9 centi na 1,097 eura.

Ove cijene vrijedit će do ponedjeljka, 27. ožujka, priopćeno je iz Ministarstva zaštite okoliša, klime i energetike.

Cijene benzina i dizela na izvancestovnim benzinskim postajama izračunavaju se na temelju metodologije koja se temelji na kretanju cijena naftnih derivata na svjetskom tržištu i kretanju tečaja američkog dolara prema euru. Modelske cijene izračunate su na temelju 14-dnevnih prosjeka cijena naftnih derivata.

Za spremnik od 50 litara bezolovnog 95-oktanskog benzina tako će od utorka na benzinskim postajama izvan raskrižja autoceste trebati izdvojiti 68,70 eura. Da cijena nije regulirana i da potrošači nisu oslobođeni plaćanja ekoloških davanja, uz sve dosadašnje poreze i doprinose, litra benzina koštala bi oko 1,471 euro, a za 50 litara bi se oduzelo 73,55 eura. S spremnikom od 50 litara potrošač štedi 4,85 eura, izračunali su u ministarstvu.

Za 50 litara dizela sada ćete na benzinskim postajama izvan autocesta morati izdvojiti 75,20 eura. Bez regulacije i oslobođenja plaćanja ekološke pristojbe litra bi koštala 1,612 eura, pa bi potrošač za 50 litara platio 80,60 eura. To znači da potrošač ulijevanjem dizela u spremnik od 50 litara štedi 5,40 eura.

Ušteda pri kupnji 1000 litara lož ulja, za koje će od utorka trebati izdvojiti 1097 eura, ministarstvo je izračunala na 154 eura.

Sukladno Vladinoj uredbi o formiranju cijena naftnih derivata izvan područja autocesta i brzih cesta, marže trgovaca su ograničene i mogu iznositi najviše 0,0983 eura za litru dizelskog goriva i 0,0994 eura za litru bezolovnog goriva. Benzin od 95 oktana, a za lož ulje najviše 0 08 eura po litri.

Vlada je 21. lipnja 2022. reregulirala cijene bezolovnog 95-oktanskog benzina i dizelskog goriva. U međuvremenu trgovci sami određuju cijene motornih goriva na benzinskim postajama uz autoceste i brze ceste.

Tagovi: cijene goriva u Sloveniji, gorivo, benzin
PROČITAJ I OVO
Više od trećine domaćinstava u Srbiji smanjilo potrošnju struje u februaru
STRUJA
Više od trećine domaćinstava u Srbiji smanjilo potrošnju struje u februaru
BEOGRAD - Više od trećine domaćinstava u Srbiji smanjilo je potrošnju struje u februaru u odnosu na isti mesec prethodne godine, čime su ostvarili popust za racionalnu potrošnju električne enegije, saopštilo je danas Ministarstvo rudarstva i energetike.
Manji strah od bankarske krize podigao cijene nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Manji strah od bankarske krize podigao cijene nafte
LONDON - Cijene nafte napokon su porasle na svjetskim tržištima u utorak, a to se može pripisati smanjenim strahovima od bankarske krize.
OMV Petrom povećao dividendu
DIVIDENDA
OMV Petrom povećao dividendu
BUKUREŠT - Izvršni odbor OMV Petrom predložio je raspodjelu dividende za financijsku 2022. godinu, onu koja je već najavljena 2. veljače 2023., u bruto iznosu od 0,0375 RON po dionici.
EU i opskrba plinom: Donesena važna odluka
PLIN
EU i opskrba plinom: Donesena važna odluka
BRUXELLES - Europska komisija predložila je danas produljenje mjera za smanjenje potražnje za plinom za još godinu dana, s ciljem da se Europi omogući da prebrodi sljedeću zimu.
Vujnovac: Planiramo graditi mini LNG terminal
INVESTICIJE
Vujnovac: Planiramo graditi mini LNG terminal
ZAGREB - "Sa strateškim partnerom razmatramo nekoliko lokacija, međutim za početak čekamo informaciju hoće li LNG Hrvatska izgraditi small-scale terminal u Gaženici u Zadru."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE