GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija: Benzin i dizel izvan autocesta od utorka poskupljuju za 1,5 lipu

Slovenija: Benzin i dizel izvan autocesta od utorka poskupljuju za 1,5 lipu
CIJENE GORIVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.03.2023 / 16:30
Autor: SEEbiz

LJUBLJANA - U ponoć će rasti cijene goriva za vancestovne vožnje. Litra 95-oktanskog benzina poskupjet će za 1,5 centa i u idućih 14 dana koštat će 1,374 eura. S 1,504 eura skuplja će i litra dizela za 1,5 cent. Litra lož ulja poskupjet će za 1,9 centi na 1,097 eura.

Ove cijene vrijedit će do ponedjeljka, 27. ožujka, priopćeno je iz Ministarstva zaštite okoliša, klime i energetike.

Cijene benzina i dizela na izvancestovnim benzinskim postajama izračunavaju se na temelju metodologije koja se temelji na kretanju cijena naftnih derivata na svjetskom tržištu i kretanju tečaja američkog dolara prema euru. Modelske cijene izračunate su na temelju 14-dnevnih prosjeka cijena naftnih derivata.

Za spremnik od 50 litara bezolovnog 95-oktanskog benzina tako će od utorka na benzinskim postajama izvan raskrižja autoceste trebati izdvojiti 68,70 eura. Da cijena nije regulirana i da potrošači nisu oslobođeni plaćanja ekoloških davanja, uz sve dosadašnje poreze i doprinose, litra benzina koštala bi oko 1,471 euro, a za 50 litara bi se oduzelo 73,55 eura. S spremnikom od 50 litara potrošač štedi 4,85 eura, izračunali su u ministarstvu.

Za 50 litara dizela sada ćete na benzinskim postajama izvan autocesta morati izdvojiti 75,20 eura. Bez regulacije i oslobođenja plaćanja ekološke pristojbe litra bi koštala 1,612 eura, pa bi potrošač za 50 litara platio 80,60 eura. To znači da potrošač ulijevanjem dizela u spremnik od 50 litara štedi 5,40 eura.

Ušteda pri kupnji 1000 litara lož ulja, za koje će od utorka trebati izdvojiti 1097 eura, ministarstvo je izračunala na 154 eura.

Sukladno Vladinoj uredbi o formiranju cijena naftnih derivata izvan područja autocesta i brzih cesta, marže trgovaca su ograničene i mogu iznositi najviše 0,0983 eura za litru dizelskog goriva i 0,0994 eura za litru bezolovnog goriva. Benzin od 95 oktana, a za lož ulje najviše 0 08 eura po litri.

Vlada je 21. lipnja 2022. reregulirala cijene bezolovnog 95-oktanskog benzina i dizelskog goriva. U međuvremenu trgovci sami određuju cijene motornih goriva na benzinskim postajama uz autoceste i brze ceste.

Tagovi: cijene goriva u Sloveniji, gorivo, benzin
PROČITAJ I OVO
Vlada odgovorila na novu MOL-ovu arbitražu: Postojala je prijetnja da vrtići i bolnice ostanu bez plina
ODGOVOR
Vlada odgovorila na novu MOL-ovu arbitražu: Postojala je prijetnja da vrtići i bolnice ostanu bez plina
ZAGREB - Vlada je u vrijeme najveće energetske krize poduzimala mjere za sigurnost opskrbe plinom građana u skladu sa zakonskim odredbama, poručili su u subotu iz Vlade odgovarajući na MOL-ovo pokretanje arbitraže protiv Hrvatske zbog mjera nametnutih tržištu plina 2022. i 2023. godine.
MOL pokrenuo arbitražu protiv Hrvatske zbog mjera nametnutih tržištu plina
ARBITRAŽA
MOL pokrenuo arbitražu protiv Hrvatske zbog mjera nametnutih tržištu plina
BUDIMPEŠTA – MOL potvrđuje da je pokrenuo arbitražu protiv Republike Hrvatske zbog nadoknade štete proizašle iz mjera koje je Hrvatska nametnula tržištu plina 2022. i 2023.
Što je dovelo do strujnog kolapsa na Balkanu?
SLUŽBE ISTRAŽUJU
Što je dovelo do strujnog kolapsa na Balkanu?
PODGORICA / ZAGREB - Crnogorski dužnosnici tvrde da je uzrok regionalnog kvara u elektroenergetskom sustavu posljedica velikog opterećenja i porasta dnevne potrošnje te visokih temperatura, a da će međunarodna istraga službene Europske udruge operatora prijenosnih sustava utvrditi odakle su problemi počeli.
Europska komisija odobrila njemačke subvencije za cjevovode za vodik
VODIK
Europska komisija odobrila njemačke subvencije za cjevovode za vodik
BRUXELLES - Europska komisija dala je Njemačkoj dozvolu da uloži oko 3 milijarde eura u svoju vodikovu infrastrukturu za izgradnju dalekovoda.
SOA se uključila u priču oko nestanka struje
ISTRAGA
SOA se uključila u priču oko nestanka struje
ZAGREB - Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) uključila se u istragu oko kolapsa sustava zbog čega električne energije nije bilo par sati u Dalmaciji, ali i susjednoj BiH, Crnoj Gori i Albaniji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE