GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Skupštini Ine predložena dividenda od 20 eura

Skupštini Ine predložena dividenda od 20 eura
DIVIDENDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.05.2023 / 17:47
Autor: SEEbiz

ZAGREB - Dioničari Ine na glavnoj će skupštini, koja je sazvana za 15. lipnja, odlučivati o prijedlogu da se većina dobiti iz prošle godine ili iznos od 200 milijuna eura isplati za dividendu, koja bi tako iznosila 20 eura po dionici, najavljeno je u ponedjeljak u pozivu za skupštinu.

Matična kompanija, Ina d.d. je prošle godine ostvarila dobit u iznosu od 1,84 milijarde kuna, što iznosi 243,76 milijuna eura, a skupštini se predlaže da se najveći dio ili iznos od 200 milijuna eura isplati za dividendu, koja bi iznosila 20 eura po dionici.

U zakonske bi se rezerve rasporedilo 12,2 milijuna eura, a u zadržanu dobit 31,6 milijuna eura, navodi se u pozivu za glavnu skupštinu koji je objavljen na Zagrebačkoj burzi.

Pravo na dividendu stekli bi dioničari evidentirani u depozitoriju Središnjeg klirinško depozitarnog društva (SKDD) na dan 21. lipnja, a isplatila bi se najkasnije do 14 srpnja.

"Uzevši u obzir stabilnu financijsku poziciju i nisku zaduženost društva, koje mu omogućuje financiranje investicijskih planova, predlaže se distribucija dobiti društva u obliku isplate dividende u iznosu od 20 eura po dionici", obrazložilo je čelništvo Ine svoj prijedlog.

Isplata dividende od 20 eura po dionici najavljena je još u drugoj polovici ožujka, kada su se o tomu usuglasili Uprava i Nadzorni odbor Ine.

Ta je dividenda viša za 53 posto u odnosu na onu isplaćenu lani, koja je iznosila 98 kuna po dionici.

Inače, mađarski MOL u Ini ima 49,1 posto dionica, Republika Hrvatska 44,8 posto, a privatni i institucionalni investitori 6,1 posto dionica.

Budući da je od 1. siječnja ove godine euro službena valuta u Republici Hrvatskoj, pred glavnom skupštinom je i odluka o usklađenju temeljnog kapitala i nominalnog iznosa dionica društva, pri čemu se predlaže njegovo povećanje za 5,5 milijuna eura.

Naime, temeljni kapital Ine iznosi devet milijardi kuna i podijeljen je na deset milijuna redovnih dionica, nominale 900 kuna, a kada se to preračuna prema fiksnom tečaju konverzije (7,53450 kuna), dolazi se do "neokruglog" iznosa od 1,194 milijarde eura, odnosno nominalnog iznosa redovne dionice od 119,45 eura.

"U postupku usklađenja temeljnog kapitala i njegovih dijelova, konvertirani nominalni iznos dionice u decimalnom broju zaokružuje se te izražava kao cijeli broj što rezultira razlikom u iznosu od 5.494.724,27 eura, koja predstavlja usklađenje temeljnog kapitala društva, te se u tu svrhu predlaže povećanje temeljnog kapitala društva korištenjem zakonskih rezervi društva u iznosu od 5.494.724,27 eura", stoji u prijedlogu odluke.

Nakon preračunavanja i usklađenja temeljni kapital Ine tako bi iznosio 1,2 milijarde eura, podijeljen na deset milijuna redovnih dionica, nominalnog iznosa 120 eura.

Tagovi: kompanija Ina, dividenda, kompanija MOL
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte podigle se iznad 83 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte podigle se iznad 83 dolara
LONDON - Kraj tjedna donio je rast cijena nafte na svjetskim tržištima.
Slovenska vlada sufinancira solarne elektrane s 20 milijuna eura
SOLARI
Slovenska vlada sufinancira solarne elektrane s 20 milijuna eura
LJUBLJANA - Ministarstvo zaštite okoliša, klime i energetike objavilo je danas javni natječaj vrijedan 20 milijuna eura za sufinanciranje izgradnje novih uređaja za proizvodnju električne energije iz sunčeve energije u javnim zgradama i na parkiralištima za razdoblje do 2026. godine. Natječaj se financira iz plana oporavka i otpornosti.
Petrol: Maksimalno dopuštene marže i dalje negativno utječu na poslovanje
OCJENE
Petrol: Maksimalno dopuštene marže i dalje negativno utječu na poslovanje
LJUBLJANA - Nešto više najviše dopuštene marže za benzine i dizele, koje je prošlog tjedna omogućila Vlada izmjenom Uredbe o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata, i dalje onemogućuju pokrivanje svih troškova maloprodaje naftnih derivata u Slovenije i negativno utječu na poslovanje tvrtke, priopćili su iz Petrola.
MOL potpisao Antwerpensku deklaraciju za europski industrijski dogovor
DEKLARACIJA
MOL potpisao Antwerpensku deklaraciju za europski industrijski dogovor
BUDIMPEŠTA - Mađarska kompanija za naftu i plin MOL među je potpisnicima Antwerpenske deklaracije za europski industrijski dogovor, u čijem je izradi pomoglo Udruženje mađarske kemijske industrije (Mavesz), rekle su strane u zajedničkom priopćenju u srijedu.
Vlada smanjila naknadu za obnovljivce za krajnje kupce električne energije
OIE
Vlada smanjila naknadu za obnovljivce za krajnje kupce električne energije
ZAGREB - Vlada je danas donijela odluku kojom je smanjila naknadu za obnovljive izvore energije za 5% za krajnje kupce električne energije kao i poduzetnike koji ostvaraju pravo umanjenja te naknade.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE