GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Skupina Gen lani nadmašila planove

Skupina Gen lani nadmašila planove
DOBRA GODINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.01.2023 / 12:42
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Gen grupa lani je ostvarila 4,1 milijardu eura prihoda, nakon oko 3,5 milijardi eura godinu prije. Unatoč zahtjevnim uvjetima poslovala je s neto dobiti procijenjenom na 23 milijuna eura, priopćila je danas u Ljubljani uprava koncerna.

Godinu ranije grupa je imala 105,6 milijuna eura čiste dobiti.

Ostvareni promet bio je iznad plana, unatoč tome što je obujam prodaje bio manji jer su cijene skočile. Planirali su 60 milijuna eura čiste dobiti, a ostvarili su 23 milijuna. "Unatoč teškim uvjetima, poslovali smo pozitivno", rekao je Dejan Paravan, generalni direktor Gen energije, matične tvrtke koncerna.

Na poslovanje su negativno utjecali manja proizvodnja hidroelektrana zbog suše, kupnja nadomjesne energije tijekom remonta Nuklearne elektrane Krško (NEK) i pet dana dulji remont od planiranog, te regulacija cijena za kućanstava i malih poslovnih kupaca. Za kućanstva su i prije regulacije fiksirali cijenu do kraja godine koja je bila niža od regulirane, a udar na male poslovne kupce uspjeli su kompenzirati dobrim poslovanjem tvrtke Gen-I, koja prodaje električnu energiju.

No pozitivni su učinci međunarodne trgovine, održanja proizvodnje u NEK-u unatoč suši, veće proizvodnje u Termoelektrani Brestanica (TEB) i premašivanja planova za postavljanje samodostatnih solarnih elektrana.

Tvrtka Gen energija zabilježila je 372 milijuna eura prihoda, godinu prije 239,5 milijuna, te milijun eura čiste dobiti, nakon što je lani iznosila 27,1 milijun eura.

“Ocjenjujemo da grupa stoji na stabilnim temeljima. Ključno je imati vlastite kapacitete za proizvodnju električne energije. Također imamo izuzetno dobar tim ljudi koji su dobro reagirali na promjene. Imamo i dobre strojeve, što nam daje sigurnost za budućnost. Dakle, možemo podržati mjere Vlade za zaštitu potrošača kako bi izbjegli skokove cijena... Izgledi pokazuju da nećemo poslovati negativno, mislim da ćemo godinu završiti s natprosječnim uspjehom. Inače, još je prerano (za procjenu), jer je neizvjesnost velika, ali ja sam optimist”, rekao je Paravan.

Tagovi: Gen energija, Gen grupa, Dejan Paravan
PROČITAJ I OVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike
POSLOVI
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike

BERLIN - Nordex, njemački proizvođač vjetroturbina, rekao je u utorak da je primio narudžbu za isporuku i ugradnju 57 N163/5.X turbina iz serije Delta4000 od južnoafričkog kupca kojeg nije imenovao.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE