GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Skupina Gen lani nadmašila planove

Skupina Gen lani nadmašila planove
DOBRA GODINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.01.2023 / 12:42
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Gen grupa lani je ostvarila 4,1 milijardu eura prihoda, nakon oko 3,5 milijardi eura godinu prije. Unatoč zahtjevnim uvjetima poslovala je s neto dobiti procijenjenom na 23 milijuna eura, priopćila je danas u Ljubljani uprava koncerna.

Godinu ranije grupa je imala 105,6 milijuna eura čiste dobiti.

Ostvareni promet bio je iznad plana, unatoč tome što je obujam prodaje bio manji jer su cijene skočile. Planirali su 60 milijuna eura čiste dobiti, a ostvarili su 23 milijuna. "Unatoč teškim uvjetima, poslovali smo pozitivno", rekao je Dejan Paravan, generalni direktor Gen energije, matične tvrtke koncerna.

Na poslovanje su negativno utjecali manja proizvodnja hidroelektrana zbog suše, kupnja nadomjesne energije tijekom remonta Nuklearne elektrane Krško (NEK) i pet dana dulji remont od planiranog, te regulacija cijena za kućanstava i malih poslovnih kupaca. Za kućanstva su i prije regulacije fiksirali cijenu do kraja godine koja je bila niža od regulirane, a udar na male poslovne kupce uspjeli su kompenzirati dobrim poslovanjem tvrtke Gen-I, koja prodaje električnu energiju.

No pozitivni su učinci međunarodne trgovine, održanja proizvodnje u NEK-u unatoč suši, veće proizvodnje u Termoelektrani Brestanica (TEB) i premašivanja planova za postavljanje samodostatnih solarnih elektrana.

Tvrtka Gen energija zabilježila je 372 milijuna eura prihoda, godinu prije 239,5 milijuna, te milijun eura čiste dobiti, nakon što je lani iznosila 27,1 milijun eura.

“Ocjenjujemo da grupa stoji na stabilnim temeljima. Ključno je imati vlastite kapacitete za proizvodnju električne energije. Također imamo izuzetno dobar tim ljudi koji su dobro reagirali na promjene. Imamo i dobre strojeve, što nam daje sigurnost za budućnost. Dakle, možemo podržati mjere Vlade za zaštitu potrošača kako bi izbjegli skokove cijena... Izgledi pokazuju da nećemo poslovati negativno, mislim da ćemo godinu završiti s natprosječnim uspjehom. Inače, još je prerano (za procjenu), jer je neizvjesnost velika, ali ja sam optimist”, rekao je Paravan.

Tagovi: Gen energija, Gen grupa, Dejan Paravan
PROČITAJ I OVO
Siemens Energy više nego udvostručio kvartalni gubitak
LOŠE BROJKE
Siemens Energy više nego udvostručio kvartalni gubitak
ESSEN - Njemačka energetska tvrtka Siemens Energy u utorak je izvijestila o gubitku od 598 milijuna eura (641 milijun dolara) u posljednjem kvartalu, u usporedbi s gubitkom od 246 milijuna eura u istom razdoblju prethodne godine.
Nafta se podigla blizu 81 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta se podigla blizu 81 dolara
LONDON - Cijene nafte približile su se u utorak razini od 81 dolara.
EPS u februaru u plusu šest miliona evra
IZVOZ STRUJE
EPS u februaru u plusu šest miliona evra
BEOGRAD – Proizvodnja električne energije Elektroprivrede Srbije je stabilna i prethodnih dana premašivala je potrošnju, te je EPS u februaru u plusu za nešto više od šest miliona evra u prodaji električne energije na veletržištu, rečeno je danas Tanjugu u EPS-u.
MOL spreman prodati dio imovine kako bi preuzeo OMV Slovenija
SPREMNOST
MOL spreman prodati dio imovine kako bi preuzeo OMV Slovenija
lLJUBLJANA - Mađarska naftna kompanija MOL ne isključuje moguću prodaju dijela svoje imovine s ciljem dobivanja suglasnosti Europske komisije za preuzimanje mreže benzinskih postaja OMV Slovenija, rekli su danas za STA iz te kompanije.
BP bilježi rekordnu zaradu za 2022. i pridružio se bogatstvu profita Big Oila
REKORDI
BP bilježi rekordnu zaradu za 2022. i pridružio se bogatstvu profita Big Oila
LONDON - BP je u utorak izvijestio o rekordnoj godišnjoj dobiti, više nego udvostručenoj prošlogodišnjoj ukupnoj dobiti jer su cijene fosilnih goriva skočile nakon ruske sveobuhvatne invazije na Ukrajinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE