GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sjajna godina za offshore vjetroelektrane

Sjajna godina za offshore vjetroelektrane
OFFSHORE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.10.2020 / 11:32
Autor: SEEbiz / energetika-net
BRUXELLES - Unatoč pandemiji, broj projekata pučinskih (offshore) vjetroelektrana u svijetu od siječnja je uvećan za čak 47 posto.

Naime, prema istraživanju udruge RenewableUK, ukupna snaga pučinskih vjetroelektrana diljem svijeta koje se planiraju, razvijaju, grade ili su već u radu trenutačno iznosi 197,4 GW. Sredinom siječnja pak njihova snaga je iznosila 134,7 GW.

Nešto više od polovice projekata ili 50,5 posto, čija je snaga 99,6 GW, nalazi se u Europi.

Ujedinjeno Kraljevstvo je i dalje na vrhu s 41,3 GW, što je za 12 posto više u odnosu na siječanj (36,9 GW). Kina je s četvrtog skočila na drugo mjesto, uz primjetni rast od 80 posto (s 14,5 GW na 26,1 GW). Sjedinjene Američke Države s rastom od 10 posto (sa 16,2 GW na 17,8 GW) zadržale su treće mjesto, javlja RenewableUK.

Nadalje, na četvrtom mjestu nalazi se Brazil sa 16,3 GW, a slijedi ga Tajvan s rastom od 65 posto (s 9,2 GW na 15,2 GW). Njemačka je pak pala s drugog na šesto mjesto. Pad u toj državi iznosio je 29 posto (sa 16,5 GW u siječnju na 11,7 GW u listopadu).

Potom, slijede Nizozemska s rastom od 58 posto (sa 7,2 GW na 11,4 GW), Irska (rast od 44 posto, sa 6,3 GW na 9,1 GW), Poljska (rast od 72 posto, s 5,3 GW na 9,1 GW) te Vijetnam (8,6 GW), navodi se u izvješću.

"Globalni apetit za razvojem novih priobalnih projekata vjetroenergije i dalje je ogroman, unatoč ovogodišnjoj pandemiji, što dokazuje i ovo istraživanje. Velika Britanija i mnoge druge zemlje računaju na to da će brzi rast pučinskih vjetroelektrana biti ključni pokretač svjetskog 'zelenog' ekonomskog oporavka", izjavila je zamjenica izvršne direktorice RenewableUK-a Melanie Onn.

Valja naglasiti kako je Ujedinjeno Kraljevstvo i dalje svjetski lider u snazi pučinskih vjetroelektrana koje su u pogonu (10,4 GW). Zatim, slijede Njemačka (7,7 GW), Kina (4,6 GW), Belgija (1,8 GW) i Danska (1,7 GW).

Tagovi: offshore vjetroelektrane, zelena energija, energija vjetra
PROČITAJ I OVO
Teš u petak s rekordnom dnevnom proizvodnjom električne energije
REKORDI
Teš u petak s rekordnom dnevnom proizvodnjom električne energije
LJUBLJANA - Termoelektrana Šoštanj (Teš) u petak je proizvela 19.100.404 kilovat-sati električne energije, što je njena najveća dnevna proizvodnja do sada.
Đukov: Nastavljamo sa razvojem NIS-a
INVESTICIJE
Đukov: Nastavljamo sa razvojem NIS-a
BEOGRAD - Prvi čovek Gazpromnjefta, većinskog vlasnika NIS-a, Aleksandar Đukov najavljuje nove investicije u tu kompaniju i dodaje da će NIS završiti sa približno istim obimom proizvodnje kao prošle godine.
Aral razvija gorivo budućnosti
GORIVA
Aral razvija gorivo budućnosti
BOCHUM - Istraživački odjel koncerna Aral, Aral-Forschung, u njemačkom Bochumu razvija sintetička goriva koja mogu koristiti već današnji motori. Jer primjerice Porsche vjeruje da motori s unutarnjim izgaranjem imaju budućnost.
Početkom prosinca očekuju se prve količine prirodnog plina iz LNG terminala u Omišlju
PLIN
Početkom prosinca očekuju se prve količine prirodnog plina iz LNG terminala u Omišlju
ZAGREB - Projekt plutajućeg LNG terminala u Omišlju na Krku privodi se kraju, radovi su završeni u rokovima, terminal će uskoro biti spreman za prihvat brodova za prijevoz ukapljenog prirodnog plina (UPP/LNG), a u hrvatskom plinskom sustavu u početku prosinca očekuju se prve količine prirodnog plina iz tog novog dobavnog pravca.
Gorivo iz Pančeva uskoro dominantno u Hrvatskoj
RAFINERIJE
Gorivo iz Pančeva uskoro dominantno u Hrvatskoj
BEOGRAD - Gorivo iz Srbije, uz pomoć Rusije, zapljusnuće će Hrvatsku u narednim godinama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE