GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Širenje koronavirusa i veća libijska ponuda spustili cijene nafte ispod 41 dolar

Širenje koronavirusa i veća libijska ponuda spustili cijene nafte ispod 41 dolar
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.10.2020 / 17:01
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod 41 dolar zbog ubrzanog širenja zaraze covidom 19 u SAD-u i Europi koji ugrožava potražnju za energentima i snažnog rasta libijske proizvodnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 80 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 40,97 dolara. U gotovo istom je iznosu barel pojeftinio i na američkom tržištu, gdje se njime trgovalo po 39,03 dolara.

SAD je izvijestio o najvećem broju novozaraženih u petak i subotu od početka pandemije, dok su u Francuskoj novi slučajevi u nedjelju dosegnuli rekordnih više od 50.000. Italija i Španjolska uvele su nova ograničenja kako bi zaustavile širenje koronavirusa.

Sve veći broj slučajeva "naglašava opasnost skorašnjeg ograničenja prijevoza i prigušuje dugoročna očekivanja potražnje", rekao je Eugen Weinberg iz Commerzbanka.

Na strani ponude libijska Nacionalna naftna korporacija (NOC) priopćila je da je ukinula „višu silu“ na naftnom polju El-Feel. Prošlog petka najavili su da će proizvodnja u idućim tjednima dosegnuti milijun barela dnevno, što znači da će se oporavljati brže no što se očekivalo.

"U okruženju u kojem ponovo jača zabrinutost za izglede za potražnju, posljednja je stvar koju tržište treba dodatna ponuda", objašnjava Warren Patterson iz banke ING.

Od siječnja Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici, uključujući Rusiju, također bi trebali povećati proizvodnju, za dva milijuna barela dnevno, i time ublažiti rekordno ograničenje opskrbe, uvedeno početkom godine.

"OPEC + ne smije biti nemaran, mora se pozabaviti pitanjem dodatnih barela koji se pojavljuju na tržištu, inače su dani relativno stabilnih cijena nafte odbrojani", smatra Tamas Varga iz PVM-a.

Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je prošli tjedan da bi mogao pristati na produljenje sporazuma o ograničenju opskrbe.

Naznaka veće ponude stiže i iz SAD-a gdje su kompanije prošlog tjedna neto aktivirale pet postrojenja za vađenje nafte, najviše od svibnja, prema podacima savjetodavne tvrtke za usluge u energetskom sektoru Baker Hughes.

OPEC nije danas objavio kolika je u petak bila cijena barela sirove nafte iz košarice njegovih članica zbog praznika u Austriji gdje mu je sjedište. U četvrtak iznosila je 40,91 dolara.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima iznad 88 dolara budući da su ulagače zabrinuli posustajanje rasta američkog gospodarstva i naznake slabljenja potražnje za gorivom.
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
DOBRE BROJKE
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
ZAGREB - Ina - Industrija nafte u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvarila 11,9 milijuna eura neto dobiti pripisive vlasnicima društva, nakon godinu dana ranije zabilježenog gubitka od 14,2 milijuna eura, pokazuju u četvrtak objavljeni financijski rezultati te kompanije, a predsjednica Uprave Zsuzsanna Ortutay navodi kako se očekuje da će iduća tromjesečja dodatno ojačati Inine rezultate.
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE