GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sinopec dovršio najveći pogon za hvatanje ugljičnog dioksida u Kini

Sinopec dovršio najveći pogon za hvatanje ugljičnog dioksida u Kini
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.08.2022 / 18:25
Autor: SEEbiz / H
SINGAPUR – Naftni div Sinopec objavio je u ponedjeljak da je otvorio najveće postrojenje za hvatanje, korištenje i skladištenje ugljika (CCUS) u Kini, dodavši da 2025. planira izgraditi još dva postrojenja slične veličine.

Sinopec spada među vodeće kompanije koje su pokrenule pilot projekte hvatanja i skladištenja ugljičnog dioksida u Kini kako bi stvorile uvjete za pad emisija ugljika nakon 2030., u skladu s vladinim planovima.

Državni naftni div počeo je graditi pogon prije nešto više od godinu dana, koji bi trebao hvatati ugljični dioksid iz proizvodnje vodika u njegovoj rafineriji u Qiluu u pokrajini Shandong i ubrizgavati ga u 73 naftne bušotine u obližnjem naftnom polju Shengli.

Procjenjuju da će u idućih 15 godina u naftno polje ubrizgati 10,68 milijuna tona ugljičnog dioksida i time povećati proizvodnju sirove nafte za gotovo tri milijuna tona.

Trenutno prevoze ugljični dioksid iz rafinerije do naftnog polja kamionima, a očekuju da će do kraja godine dovršiti cjevovod za njegov transport, prvi takve vrste u Kini.

"CCUS je u Kini i dalje u eksperimentalnoj fazi, ali se može mjeriti s (projektima) u sličnim zemljama, mada kaska u ključnom znanju na određenim područjima", rekao je Sinopec u priopćenju za javnost.

Kompanija je prošle godine uhvatila i uskladištila više od 1,52 milijuna tona ugljičnog dioksida, a planira još dva pilot projekta u sljedećih nekoliko godina na naftnim poljima Huadong i Jiangsu.

Razmotrit će i mogućnost osnivanja istraživačko-razvojnog centra do 2025. godine, koji bi se fokusirao na razvoj novih tehnologija, poput povezivanja projekata hvatanja i skladištenja CO2 s energijom vjetra i sunca i s energijom vodika i biomase.

Tagovi: Sinopec, hvatanje ugljičnog dioksida
PROČITAJ I OVO
Rosneft zbog Njemačke izgubio gotovo 900 milijuna dolara
GUBICI
Rosneft zbog Njemačke izgubio gotovo 900 milijuna dolara
MOSKVA - Ruska državna naftna kompanija Rosneft objavila je da je u trećem kvartalu ove godine izgubila 889 milijuna dolara (845 milijuna eura) zbog odluke njemačkih vlasti da privremeno preuzmu kontrolu nad svojim podružnicama i rafinerijama u Njemačkoj.
Europa će ove zime imati grijanje, ali što će biti poslije?
GRIJANJE
Europa će ove zime imati grijanje, ali što će biti poslije?
LONDON - Europa će vjerojatno prebroditi ovu zimu bez redukcija plina unatoč smanjenoj opskrbi iz Rusije, ali čak ni navikavanje na hladnije domove i viši računi za grijanje možda neće biti dovoljni u godinama koje dolaze, smatraju analitičari.
Cijene blizu 80 dolara, u fokusu kineska potražnja i opskrba iz Rusije
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene blizu 80 dolara, u fokusu kineska potražnja i opskrba iz Rusije
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u srijedu blizu razine od 80 dolara, poduprte nadom da će izmijenjene mjere suzbijanja covida u Kini poduprijeti potražnju i zabrinutošću za opskrbu iz Rusije zbog zastoja tankera u Bosporu.
Rusija priprema odgovor na ograničenje cijene nafte
ODGOVOR
Rusija priprema odgovor na ograničenje cijene nafte
MOSKVA - Rusija bi na odluku G7 i EU-a o ograničenju cijene ruske nafte mogla odgovoriti zabranom prodaje ili najvišim dopuštenim popustom, izvijestio je u srijedu ruski poslovni dnevnik Vedomosti.
Mađarska zbog nestašice ukinula cjenovni limit za gorivo
GORIVO
Mađarska zbog nestašice ukinula cjenovni limit za gorivo
BUDIMPEŠTA - Mađarska vlada ukinula je limit za cijene goriva prije zacrtanog roka zbog nestašice koju su izazvali smanjeni uvoz i panična kupovina, a premijer Viktor Orban najavio je porez na ekstraprofit naftne i plinske grupe MOL.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE