GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Siemens u Bavarskoj gradi postrojenje za proizvodnju zelenog vodika

Siemens u Bavarskoj gradi postrojenje za proizvodnju zelenog vodika
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.07.2021 / 11:10
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Siemens je u Wunsiedelu na sjeveroistoku Bavarske započeo izgradnju postrojenja za proizvodnju "zelenog vodika" snage 8,75 megavata, prenosi portal renewablesnow.com.

Postrojenje s pogonom na obnovljive izvore trebalo bi početi s radom na ljeto 2022. godine. Trebalo bi proizvoditi do 1350 tona vodika na godinu, što bi moglo rezultirati smanjenjem emisije ugljičnog dioksida do 13500 tona, ako bi se proizvedenim vodik rabio u transportu i industriji.

Siemens Energy će za projekt isporučiti elektrolizator, dok je Siemens Smart Infrastructure glavni izvođač radova za postrojenje. Siemens Financial Services (SFS) i Riessner Gase imaju jednake udjele od 45 posto u projektnoj tvrtki WUN H2 dok je preostalih 10 posto u rukama Stadtwerke Wunsiedela (SWW).

"Riječ je o pionirskom projektu koji će pokazati inovativnu tehnologiju u praksi i na kraju dokazati izvedivost industrijske proizvodnje zelenog vodika. Naš koncept je prilagodljiv i lako se prenosi na druga mjesta. Da svaki grad ima svoje vlastito postrojenje za proizvodnju vodika, energetska tranzicija već bi bila mnogo dalje", rekao je izvršni direktor projekta WUN H2 Philipp Matthes.

Vodik proizveden u energetskom parku Wunsiedel bit će isporučivan za uporabu uglavnom u regijama Gornja Frankonija, Gornji Pfalz, Tiringija i Saska, kao i u zapadnoj Češkoj. Postoji i mogućnost izgradnje javne stanice za punjenje vodikom za kamione i autobuse.

Postrojenje za proizvodnju vodika bit će povezano s pogonom za baterije tvrtke Siemens i susjednim industrijskim poduzećima. Tamo će se iskoristiti otpadna toplina i kisik koji se odvoje tijekom elektrolize.

Siemens je objavio i da bavarski državni ministri za gospodarstvo i promet podržavaju ispitivanje njegova vlaka na vodikov pogon. Od sredine 2023. godine vlak s dva vagona trebao bi se između ostalih testirati na relaciji Augsburg - Füssen. Planirano je da početno razdoblje ispitivanja u željezničkoj mreži Bayerische Regiobahn (BRB) traje 30 mjeseci.

Tagovi: Siemens, zeleni vodik, vodik, Siemens Energy
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima ispod razine od 87 dolara, odražavajući prigušene bojazni da bi eskalacija sukoba na Bliskom istoku i najavljene nove američke sankcija na iranski izvoz mogli ugroziti opskrbu.
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
GORIVO
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
WASHINGTON - Američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) odobrit će i ovog ljeta prodaju mješavina benzina s visokim udjelom etanola kako bi ublažila potencijalne poremećaje u opskrbi zbog sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku, pokazao je interni dokument.
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
INTERES
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
BANJA LUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je jučer u Banjoj Luci sa zamjenikom generalnog direktora Zarubežnjefta Igorom Šcelkunovim.
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
LNG
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
BRUXELLES - Sljedeći paket sankcija Europske unije trebao bi uključivati korake protiv "flote tankera u sjeni" koji prevoze rusku naftu kako bi se zaobišle sankcije, rekao je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Bilstrom uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu.
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
PORAZ
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
SARAJEVO - BH Gas i Energoinvest dužni su isplatiti mađarskom FGZS-u preko 11 miliona dolara zbog prelaska na Turski tok.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE