GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Siemens Energy bilježi gubitak na godišnjoj razini unatoč dobiti u četvrtom tromjesečju

Siemens Energy bilježi gubitak na godišnjoj razini unatoč dobiti u četvrtom tromjesečju
U MINUSU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.11.2022 / 20:49
Autor: SEEbiz / dpa
ESSEN - Njemačka tvrtka Siemens Energy završila je drugu uzastopnu fiskalnu godinu otkako je izašla na burzu duboko u minusu, pokazuju financijski podaci za 2022. objavljeni u srijedu.

Iako je elektroprivreda zabilježila dobit u četvrtom tromjesečju, izvijestila je o povećanju gubitaka od 15,5% na 647 milijuna eura (671 milijun dolara) između listopada 2021. i rujna 2022.

Siemens Energy predviđa smanjenje gubitaka u novoj fiskalnoj godini.

Dobit u četvrtom tromjesečju najvećim je dijelom rezultat činjenice da je španjolska podružnica tvrtke Siemens Gamesa Renewable Energy, tvrtka za inženjering vjetra, također ostvarila dobit zahvaljujući projektima u južnoj Europi.

"U godini punoj izazova, naš plinski i energetski segment ponovno je postigao solidne rezultate", rekao je izvršni direktor Siemens Energy Christian Bruch, dodavši da Siemens Gamesa ipak zaostaje za očekivanjima.

Bruch je kao jedan od najvećih izazova za grupu naveo povlačenje Siemens Energyja iz Rusije, koje je imalo negativan utjecaj od oko 200 milijuna eura na rezultat cijele godine.

Povlačenje s ruskog tržišta također se osjetilo u prometu koji je pao za 2,5% na usporedivoj osnovi na 29 milijardi eura. Narudžbe su, s druge strane, nastavile rasti, dosegnuvši rekordnih 97,4 milijarde eura – više od tri puta više od godišnjeg prometa.

Kako bi poboljšao stvari u Gamesi, Siemens Energy želi u potpunosti kupiti španjolsku podružnicu i ukloniti je s burze. Ponuda za preostalih 32,9% trenutno je u tijeku i očekuje se da će završiti 13. prosinca.

Dioničari će također morati podnijeti udarac s obzirom na gubitke i izazove u grupi. Upravni odbor ne namjerava predložiti dividendu za prošlu financijsku godinu.

Tagovi: Siemens Energy, Siemens, Rusija, Siemens Gamesa
PROČITAJ I OVO
Poskupljuje benzin, cijena dizela pada
CIJENE GORIVA
Poskupljuje benzin, cijena dizela pada
ZAGREB - Od utorka nove cijene goriva. Benzin poskupljuje za dva eurocenta, dok cijena dizela pada.
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE