GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Shell uz suglasnost AVK preuzima dio crpki OMV i MOL-a u Sloveniji

Shell uz suglasnost AVK preuzima dio crpki OMV i MOL-a u Sloveniji
AKVIZICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.05.2023 / 22:05
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Javna agencija Republike Slovenije za zaštitu tržišnog natjecanja (AVK) ne protivi se tome da Shell Adria preuzme dio imovine Mola i OMV Slovenija. Riječ je o 39 benzinskih postaja u Sloveniji čija je prodaja uvjet da Mol dovrši kupnju OMV Slovenija.

Koncentracija je u skladu s pravilima tržišnog natjecanja, objavio je danas AVK na svojim internetskim stranicama.

Mol je ugovor o kupnji 92,25 posto udjela u tvrtki OMV Slovenija, u kojoj već posjeduje 7,75 posto udjela, potpisao u lipnju 2021. godine. Ugovorena kupoprodajna cijena cjelokupnog udjela iznosi 301 milijun eura.

Europska komisija dobila je posao na provjeru 13. svibnja prošle godine. Budući da je prvotno izrazila bojazan da će transakcija oslabiti konkurenciju na maloprodajnom tržištu benzina i dizelskog goriva za fizičke osobe u Sloveniji, Mađari su grupi Shell ponudili prodaju 39 benzinskih postaja u Sloveniji, koje trenutno posluju u mreži benzinskih postaja Mol i OMV Slovenija.

Na temelju te obveze Europska komisija je 17. svibnja mađarskoj naftnoj kompaniji dala suglasnost za preuzimanje OMV-a Slovenija. Dan kasnije Mol je objavio da je završetak transakcije predviđen za 30. lipnja. Pritom su još jednom izrazili uvjerenje da će se ovim poslom konkurencija na slovenskom tržištu samo zaoštriti.

Po završetku posla Mol će imati poziciju drugog najvećeg dobavljača naftnih derivata na slovenskom tržištu sa 133 benzinske postaje diljem zemlje. Daleko najveći ponuđač je Petrol s 318 prodajnih jedinica.

Grupa Shell, velika globalna grupa energetskih i petrokemijskih tvrtki, trenutno upravlja mrežom od devet crpki u Sloveniji, od kojih je osam namijenjeno kamionima.

Mol Slovenija prisutan je na slovenskom tržištu od 1996. godine. Dio je međunarodne, integrirane, naftne, plinske, petrokemijske i maloprodajne grupe Mol sa sjedištem u Budimpešti, koja ima više od 100 godina iskustva i aktivna je u više od 30 zemlje s preko 25.000 ljudi. . Upravlja s tri rafinerije i dvije petrokemijske tvornice, te posjeduje mrežu od 2300 benzinskih postaja u deset zemalja srednje i istočne Europe.

Tagovi: OMV Slovenija, kompanija MOL, Petrol, Europska komisija, Shell
PROČITAJ I OVO
Od utorka ponovo poskupljuje gorivo, evo novih cijena
GORIVO
Od utorka ponovo poskupljuje gorivo, evo novih cijena
ZAGREB - Od idućeg tjedna ponovno će poskupjeti gorivo na hrvatskim crpkama.
Cijene nafte porasle prema 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 86 dolara
LONDON - Kraj tjedna donio je rast cijena prema razini od 86 dolara budući da je trgovce ohrabrilo popuštanje inflacije u SAD-u, raspirivši nagađanja da će središnja banka uskoro sniziti troškove zaduživanja, što bi potaknulo gospodarsku aktivnost i potražnju za energentima.
Skočio norveški izvoz plina
PLIN
Skočio norveški izvoz plina
OSLO - Norveški izvoz porastao je u lipnju, a za sto su najzaslužnije isporuke plina, pokazali su u petak podaci statističkog ureda.
Lummus i MOL Grupa počinju projektirati napredno postrojenje za recikliranje otpadne plastike u Mađarskoj
PROJEKTI
Lummus i MOL Grupa počinju projektirati napredno postrojenje za recikliranje otpadne plastike u Mađarskoj
HOUSTON — Lummus Technology, globalni dobavljač procesnih tehnologija i energetskih rješenja vođenih vrijednošću, i MOL Grupa, vodeća integrirana naftna i plinska korporacija u srednjoj i istočnoj Europi, najavili su početak faze dizajna za prvu naprednu Lummusovu jedinicu za recikliranje otpadne plastike.
EPCG: Značajno povećana potrošnja struje u Crnoj Gori
STRUJA
EPCG: Značajno povećana potrošnja struje u Crnoj Gori
PODGORICA - U lipnju 2024. kućanstva su potrošila 109.547.100 kWh (kilovatsati) električne energije, što je za 14,12 posto više u odnosu na potrošnju u svibnju, a u odnosu na lipanj 2023. potrošnja je veća za 11,64 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE