GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Shell uz suglasnost AVK preuzima dio crpki OMV i MOL-a u Sloveniji

Shell uz suglasnost AVK preuzima dio crpki OMV i MOL-a u Sloveniji
AKVIZICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.05.2023 / 22:05
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Javna agencija Republike Slovenije za zaštitu tržišnog natjecanja (AVK) ne protivi se tome da Shell Adria preuzme dio imovine Mola i OMV Slovenija. Riječ je o 39 benzinskih postaja u Sloveniji čija je prodaja uvjet da Mol dovrši kupnju OMV Slovenija.

Koncentracija je u skladu s pravilima tržišnog natjecanja, objavio je danas AVK na svojim internetskim stranicama.

Mol je ugovor o kupnji 92,25 posto udjela u tvrtki OMV Slovenija, u kojoj već posjeduje 7,75 posto udjela, potpisao u lipnju 2021. godine. Ugovorena kupoprodajna cijena cjelokupnog udjela iznosi 301 milijun eura.

Europska komisija dobila je posao na provjeru 13. svibnja prošle godine. Budući da je prvotno izrazila bojazan da će transakcija oslabiti konkurenciju na maloprodajnom tržištu benzina i dizelskog goriva za fizičke osobe u Sloveniji, Mađari su grupi Shell ponudili prodaju 39 benzinskih postaja u Sloveniji, koje trenutno posluju u mreži benzinskih postaja Mol i OMV Slovenija.

Na temelju te obveze Europska komisija je 17. svibnja mađarskoj naftnoj kompaniji dala suglasnost za preuzimanje OMV-a Slovenija. Dan kasnije Mol je objavio da je završetak transakcije predviđen za 30. lipnja. Pritom su još jednom izrazili uvjerenje da će se ovim poslom konkurencija na slovenskom tržištu samo zaoštriti.

Po završetku posla Mol će imati poziciju drugog najvećeg dobavljača naftnih derivata na slovenskom tržištu sa 133 benzinske postaje diljem zemlje. Daleko najveći ponuđač je Petrol s 318 prodajnih jedinica.

Grupa Shell, velika globalna grupa energetskih i petrokemijskih tvrtki, trenutno upravlja mrežom od devet crpki u Sloveniji, od kojih je osam namijenjeno kamionima.

Mol Slovenija prisutan je na slovenskom tržištu od 1996. godine. Dio je međunarodne, integrirane, naftne, plinske, petrokemijske i maloprodajne grupe Mol sa sjedištem u Budimpešti, koja ima više od 100 godina iskustva i aktivna je u više od 30 zemlje s preko 25.000 ljudi. . Upravlja s tri rafinerije i dvije petrokemijske tvornice, te posjeduje mrežu od 2300 benzinskih postaja u deset zemalja srednje i istočne Europe.

Tagovi: OMV Slovenija, kompanija MOL, Petrol, Europska komisija, Shell
PROČITAJ I OVO
Članice OPEC-a sastaju se u Beču: Čeka li nas novo smanjenje proizvodnje nafte?
NAFTA
Članice OPEC-a sastaju se u Beču: Čeka li nas novo smanjenje proizvodnje nafte?
LONDON - Članice Organizacije zemalja za izvoz nafte (OPEC) sastat će se u danas u Beču kako bi raspravljali o novom sporazumu kojim bi se eventualno prilagodile proizvodne kvote nafte za ovu i narednu godinu te eventualno usvojilo i smanjenje proizvodnje.
Od utorka skuplje gorivo, Vlada omogućila trgovcima veće marže
CIJENE GORIVA
Od utorka skuplje gorivo, Vlada omogućila trgovcima veće marže
ZAGREB - Od utorka nas na benzinskim postajama očekuju više cijene goriva.
Gubitak EPS-a u 2022.povećan čak pet puta
SVE GORE
Gubitak EPS-a u 2022.povećan čak pet puta
BEOGRAD - Elektroprivreda Srbije je prošlu godinu završila sa gubitkom od gotovo 619 miliona evra, pokazuju zvanični finansijski izveštaji. Ovaj gubitak je gotovo petostruko veći u odnosu na godinu pre.
EBRD kreditira Eles s 25 milijuna eura
KREDITI
EBRD kreditira Eles s 25 milijuna eura
LJUBLJANA - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) dala je zajam od 25 milijuna eura operatoru sustava prijenosne mreže Elesu.
Cijene nafte skočile iznad 76 dolara, u fokusu vijesti iz SAD-a
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte skočile iznad 76 dolara, u fokusu vijesti iz SAD-a
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima iznad 76 dolara nakon što je američki Kongres suspendirao limit državnog duga, a središnja banka signalizirala da bi mogla napraviti pauzu u podizanju kamatnih stopa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE