GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Shell se vraća istraživanjima u Libiji

Shell se vraća istraživanjima u Libiji
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.12.2021 / 21:02
Autor: SEEbiz / energetika-net
ZAGREB - Devet godina nakon što je otišao iz Libije Shell razmatra povratak u tu zemlju s ciljem razvoja novih naftno-plinskih polja kao i projekta fotonaponske elektrane.

Riječ je o svojevrsnom iznenađenju za investitore, jer Shell polako smanjuje investicije u fosilne izvore i planira smanjivati ugljični otisak. Shell je objavio strategiju u kojoj navodi da će im trebati novi projekti kako bi osigurali postojeću razinu rezervi ugljikovodika, pošto su zalihe u postojećim naftnim i plinskim poljima rapidno pale zbog usporenih bušaćih aktivnosti, objavio je Reuters.

Plan u Libiji dogovoren je s Nacionalnom naftnom kompanijom (NOC), a podrazumijeva istraživanja u većem broju blokova kod Sirte i bazena Ghadames, kao i na moru kod Cyrenaice. Shell predlaže i razvoj starijih polja u bazenu Murzuq kao i nova polja u bloku Ain Jarbi. Također, tu je i plan gradnje sunčane elektrane kod Sirte. Plan bi trebao biti odobren u predstojećim mjesecima. Shell namjerava pomoći libijskoj naftnoj kompaniji u iskorištavanju plina koji se dobiva prilikom pridobivanja nafte, a sada se spaljuje na baklji. Također, u planu je razvoj terminala u mediteranskim lukama Es Sidr i Ras Lanuf. Pridobivi ugljikovodici trebali bi biti ponuđeni na međunarodnom tržištu, stoji u prijedlogu plana koji je vidio Reuters.

U kompanijinoj strategiji je smanjivanje pridobivanja ugljikovodika do 2% godišnje do 2030. ta 25-postotni rast ulaganja u obnovljivce i niskougljične tehnologije do 2025. U Libiji su prisutni TotalEnergies, taijanski ENI i ConocoPhillips.

Tagovi: Royal Dutch Shell, nafta, plin, Libija
PROČITAJ I OVO
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
OIE
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
KOPER - Luka Koper će sljedećih godina u elektrifikaciju uložiti više od 100 milijuna eura, najavljeno je na današnjem otvorenju solarne elektrane na krovovima skladišta generalnih tereta.
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
PLINOVOD
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
NEUM - Potrebno je u Federaciji BiH usvojiti zakon o Južnoj interkonekciji i aplicirati za sredstva prije nego to bude zauvijek izgubljeno, upozorio je ambasador SAD u BiH Michael Murphy na Energetskom samitu 2024 koji se oržava u Neumu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE