GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Shell se vraća istraživanjima u Libiji

Shell se vraća istraživanjima u Libiji
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.12.2021 / 21:02
Autor: SEEbiz / energetika-net
ZAGREB - Devet godina nakon što je otišao iz Libije Shell razmatra povratak u tu zemlju s ciljem razvoja novih naftno-plinskih polja kao i projekta fotonaponske elektrane.

Riječ je o svojevrsnom iznenađenju za investitore, jer Shell polako smanjuje investicije u fosilne izvore i planira smanjivati ugljični otisak. Shell je objavio strategiju u kojoj navodi da će im trebati novi projekti kako bi osigurali postojeću razinu rezervi ugljikovodika, pošto su zalihe u postojećim naftnim i plinskim poljima rapidno pale zbog usporenih bušaćih aktivnosti, objavio je Reuters.

Plan u Libiji dogovoren je s Nacionalnom naftnom kompanijom (NOC), a podrazumijeva istraživanja u većem broju blokova kod Sirte i bazena Ghadames, kao i na moru kod Cyrenaice. Shell predlaže i razvoj starijih polja u bazenu Murzuq kao i nova polja u bloku Ain Jarbi. Također, tu je i plan gradnje sunčane elektrane kod Sirte. Plan bi trebao biti odobren u predstojećim mjesecima. Shell namjerava pomoći libijskoj naftnoj kompaniji u iskorištavanju plina koji se dobiva prilikom pridobivanja nafte, a sada se spaljuje na baklji. Također, u planu je razvoj terminala u mediteranskim lukama Es Sidr i Ras Lanuf. Pridobivi ugljikovodici trebali bi biti ponuđeni na međunarodnom tržištu, stoji u prijedlogu plana koji je vidio Reuters.

U kompanijinoj strategiji je smanjivanje pridobivanja ugljikovodika do 2% godišnje do 2030. ta 25-postotni rast ulaganja u obnovljivce i niskougljične tehnologije do 2025. U Libiji su prisutni TotalEnergies, taijanski ENI i ConocoPhillips.

Tagovi: Royal Dutch Shell, nafta, plin, Libija
PROČITAJ I OVO
Hrvatska i Švedska premašile zacrtanu potrošnju zelene energije u 2020.
DOBRE VIJESTI
Hrvatska i Švedska premašile zacrtanu potrošnju zelene energije u 2020.
LUXEMBOURG - Hrvatska i Švedska najviše su povećale udio 'zelene' energije u ukupnoj potrošnji u 2020. godini, uvelike nadmašivši ciljeve koje je zacrtala Europska komisija, pokazalo je izvješće europskog statističkog ureda.
Naznake popuštanja potražnje u SAD-u zadržale cijene nafte blizu 88 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Naznake popuštanja potražnje u SAD-u zadržale cijene nafte blizu 88 dolara
LONDON – Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima blizu 88 dolara, zakočene naznakama rasta zaliha u SAD-u i dobitonosnim prodajama koje su zasjenile poremećaje u opskrbi.
Marić najavio da će se vrlo brzo reagirati na rast cijena goriva
NAJAVE
Marić najavio da će se vrlo brzo reagirati na rast cijena goriva
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić rekao je u četvrtak da još ne želi spekulirati oko iznosa smanjenja stopa PDV-a na struju i plin, da bi cijeli paket mjera za umanjenje efekta rasta cijena trebao biti poznat najkasnije 1. travnja, a najavio je da će se vrlo brzo reagirati i na rast cijena goriva.
Ina će postaviti sunčane elektrane Virje i Sisak, a gradit će ih Končar
INVESTICIJE
Ina će postaviti sunčane elektrane Virje i Sisak, a gradit će ih Končar
ZAGREB - Ina je s Končar - Inženjeringom za energetiku i transport potpisala ugovor za glavnog izvođača radova na projektima izgradnje sunčanih elektrana Virje i Sisak, priopćeno je u četvrtak iz Ine.
Zelena tranzicija kratkoročno nosi gubitke
GUBICI
Zelena tranzicija kratkoročno nosi gubitke
WASHINGTON - Prijelaz na čistu energiju mogao bi smanjiti globalni BDP za dva posto do 2050. godine, a najviše će na gubitku biti zemlje koje nemaju rezervi za ulaganja u nefosilne sektore, utvrdila je konzultantska tvrtka za resurse Wood Mackenzie.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE