GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Shanghai Electric Power jedini pokazao interes za 10% EPCG-a

Shanghai Electric Power jedini pokazao interes za 10% EPCG-a
SNIŽENA CIJENA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.08.2022 / 08:07
Autor: SEEbiz
PODGORICA - Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) objavila je novi poziv za prodaju sopstvenih akcija po cijeni nižoj za 15 odsto u odnosu na ponudu na prethodnom pozivu na koji se nije javio nijedan ponuđač.

Nova cijena po akciji je 7,33 eura, a prethodna je bila 8,63 eura.

To znači da cijeli paket od 11,8 miliona akcija ili 10 odsto kompanije nude za 87 miliona eura. Vlasništvo nad 10 odsto akcija, značilo bi i mjesto u odboru direktora državne kompanije.

Rok za dostavljanje ponuda je do 10 časova 12. avgusta.

EPCG je ove akcije stekla 26. septembra 2019. godine kada je novcem kompanije od 52,8 miliona eura isplaćen dio akcija koje je do tada imala italijanska kompanija A2A.

Za ovaj novac EPCG je tada dobila vlasništvo nad 11,8 miliona svojih akcija. Prema Zakonu o privrednim društvima, kompanija sopstvene akcije može posjedovati najduže tri godine i prije isteka tog roka ih mora prodati ili poništiti, a rok ističe 26. septembra ove godine.

Ukoliko akcije ne budu prodate do tog roka, kompanija će ih morati poništiti što bi uticalo na smanjenje kapitala od 77 miliona eura. S obzirom da sada od objave poziva do roka za predaju ponuda ima osam dana, postoji dovoljno vremena da se poziv oglasi i treći put ako ne ni sada ne bude ponuđača.

Predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović je nakon neuspjeha prvog poziva kazao da bi trebalo izbjeći varijantu poništenja akcija i time smanjenja kapitala kompanije.

On je tada kazao da želi da podsjeti na neke, kako je rekao, vrlo maliciozne komentare prisutne u dijelu javnosti, a kojima je potencirana navodna namjera rukovodstva kompanije da, mimo svojih ingerencija, naznačeni fond akcija proda ili maltene pokloni Elektroprivredi Srbije (EPS).

- Cijenim da bi bilo poželjno ukoliko bi pojedinci, skloni ovakvim istupima, pokušali da obogate svoje znanje kroz upoznavanje sa zakonskim normama te da, ukoliko je moguće, načine razliku između sopstvene političke orijentacije i profesionalnog odnosa prema pitanjima iz domena privrede, konkretno onima koja se odnose na poslovanje EPCG, poručio je Đukanović.

Prema informacijama Vijesti, EPS se tada nije ni interesovao za kupovinu.

Tokom prethodnog javnog poziva, EPCG se javio samo jedan ozbiljan investitor i sa kojim je razgovarano, a to je bila kompanija Shanghai Electric Power, većinski vlasnik vjetroparka Možura i koja se pominje u istoimenoj korupcionaškoj aferi na Malti koju istražuje i crnogorsko tužilaštvo, prenosi Investitor.me.

Tagovi: Elektroprivreda Crne Gore, Vlada Crne Gore, Shanghai Electric Power, Milutin Đukanović, Elektroprivreda Srbije
PROČITAJ I OVO
Od utorka jeftinije gorivo
CIJENE GORIVA
Od utorka jeftinije gorivo
ZAGREB - Od utorka na hrvatskim crpkama pojeftinjuje gorivo.
Srbija pregovara o gasu iz Azerbejdžana
PREGOVORI
Srbija pregovara o gasu iz Azerbejdžana
BEOGRAD - Srbija pregovara sa partnerima iz Azerbejdžana o količini i cenama gasa koji će dobijati preko gasne interkonekcije Srbija-Bugarska, potvrdili su za Demostat u Ministarstvu rudarstva i energetike.
Dekanić: Hrvatska postaje energetska strateška točka za ovaj dio Europe
ANALITIČARI
Dekanić: Hrvatska postaje energetska strateška točka za ovaj dio Europe
ZAGREB - "Neki energetičari to tvrde već desetljećima, ali osjećali smo ranije određenu šutnju ili pritisak iz nekih krugova. Nisam tada znao s kojih, ali očito s istočne strane jer je uvoz energije sa zapada bio konkurencija uvozu s istoka".
Italija zbog šverca goriva iz Slovenije i Hrvatske na više od 90 milijuna eura
ŠVERC
Italija zbog šverca goriva iz Slovenije i Hrvatske na više od 90 milijuna eura
RIM - Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Bologni i talijanska financijska policija zamrznuli su imovinu pet osoba i dvije tvrtke u vrijednosti od 149 milijuna eura zbog ilegalne trgovine gorivom.
Butković: Kvarner pozicioniran kao energetsko čvorište
DOGAĐAJI
Butković: Kvarner pozicioniran kao energetsko čvorište
OPATIJA - U opatijskom hotelu Milenij održana je konferencija “Kvarner kao energetsko čvorište”, u organizaciji Novog lista, na kojoj je bilo riječi o brojnim do sad ostvarenim i planiranim projektima u energetici i infrastrukturi koji Rijeku i Kvarner sve snažnije pozicioniraju kao energetsko čvorište važno na razini ne samo Hrvatske, već i susjednih zemalja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE