GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Savjet za Inu: Razmotreno pravno mišljenje u slučaju Ina-MOL

Savjet za Inu: Razmotreno pravno mišljenje u slučaju Ina-MOL
INA-MOL-VLADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.02.2023 / 15:56
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Vladino savjetodavno tijelo Savjet za Inu u srijedu je pod predsjedanjem premijera Andreja Plenkovića razmotrilo pravno mišljenje o učincima presude Vrhovnog suda u predmetu Sanader i Hernadi, te zadužio ministra gospodarstva Davora Filipovića za nastavak razgovora s MOL-om, izvijestila je vlada.

Članovi Savjeta razmotrili su Pravno mišljenje Radne skupine pravnih fakulteta u RH o pravnim učincima koje donošenje pravomoćne presude Vrhovnog suda u predmetu Sanader i Hernadi ima na ugovore između Hrvatske i MOL-a, kao i mišljenje Državnog odvjetništva Republike Hrvatske oko izvršenja odnosno plaćanja naknade štete MOL-u slijedom pravorijeka Arbitražnog suda pri Međunarodnom centru za rješavanje ulagačkih sporova (ICSID-a), kaže se u priopćenju.

Dodaje se kako je na sastanku donesen zaključak kojim se ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, uz potporu ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenice, zadužuje nastaviti razgovore s MOL-om oko izvršenja pravorijeka ICSID-a, "u kontekstu širih odnosa RH i MOL-a i uvođenja novog modela korporativnog upravljanja INA-om".

Pravomoćna presuda Ivi Sanaderu i Zsoltu Hernadiju ne proizvodi učinke u odnosu na ugovore između Hrvatske i MOL-a, stoji uz ostalo u mišljenju radne skupine pravnih fakulteta koje je vlada objavila u utorak, uz mišljenja DORH-a o ugovorima Hrvatske i mađarske naftne kompanije.

Izradu sveobuhvatnog pravnog mišljenja o ništetnosti ugovora s MOL-om i isplati naknade štete temeljem pravorijeka Arbitražnog suda pri Međunarodnom centru za rješavanje ulagačkih sporova (ICSID-a) Vlada je zatražila 21. studenog 2022. temeljem Okvirnog sporazuma o suradnji između Vlade i četiri hrvatska pravna fakulteta.

Pravno mišljenje, između ostalog, daje odgovor na pitanja vezana za pravne učinke presude Vrhovnog suda Republike Hrvatske na ugovore između Republike Hrvatske i MOL-a; stajalište o mogućnosti poduzimanja pravnih radnji i nadležnosti za osporavanje navedenih ugovora te mišljenje o obvezi izvršenja pravorijeka ICSID-a.

Ne ulazeći u tumačenje, Vlada napominje da je u mišljenju izraženo stručno stajalište po kojem presuda Županijskog suda u Zagrebu u predmetu Sanader i Hernadi koja je potvrđena presudom Vrhovnog suda ne proizvodi učinke u odnosu na ugovore između Republike Hrvatske i MOL-a.

Također, pod pretpostavkom da su arbitražne klauzule iz ugovora s MOL-om valjane, (a pretežu razlozi da jesu) prema mišljenju pravnih fakulteta ne postoji nadležnost suda Republike Hrvatske za odlučivanje po tužbi Hrvatske protiv društva MOL, a radi utvrđenja ništetnosti ovih ugovora.

U mišljenju se navodi da je naknadu štete iz pravorijeka ICSID-a oportuno podmiriti, u skladu s međunarodnim obvezama.

Pravno mišljenje izradili su profesori s katedri međunarodnog privatnog prava, kaznenog, trgovačkog i obveznog prava, izrađeno je 16. siječnja te je dostavljeno Vladi i Ministarstvu pravosuđa i uprave 26. siječnja.

Vrhovni sud je krajem listopada 2021. potvrdio prvostupanjsku presudu kojom je Sanader zbog primanja mita od šefa mađarskog MOL-a Zsolta Hernadija osuđen na šest godina, dok je nedostupni Hernadi kažnjen s dvije godine zatvora.

Tagovi: Savjet za Inu, kompanija Ina, kompanija MOL, Zsolt Hernadi, Davor Filipović, Ivo Sanader
PROČITAJ I OVO
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
OIE
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
KOPER - Luka Koper će sljedećih godina u elektrifikaciju uložiti više od 100 milijuna eura, najavljeno je na današnjem otvorenju solarne elektrane na krovovima skladišta generalnih tereta.
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
PLINOVOD
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
NEUM - Potrebno je u Federaciji BiH usvojiti zakon o Južnoj interkonekciji i aplicirati za sredstva prije nego to bude zauvijek izgubljeno, upozorio je ambasador SAD u BiH Michael Murphy na Energetskom samitu 2024 koji se oržava u Neumu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE