GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Saudijska poruka spustila cijene nafte ispod 87 dolara

Saudijska poruka spustila cijene nafte ispod 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.10.2023 / 17:18
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte pale su u srijedu ispod 87 dolara zbog stišanih bojazni za opskrbu s Bliskog istoka nakon poruke Saudijske Arabije da će pomoći u stabilizaciji tržišta.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 78 centi nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 86,87 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 84 centa nižoj cijeni, od 85,13 dolara.

U ponedjeljak cijene su snažno poskočile zbog bojazni da bi sukob između Izraela i palestinske naoružane skupine Hamas mogao eskalirati i proširiti se na druge zemlje na Bliskom istoku.

U utorak uzlazni trend zaustavila je Saudijska Arabija objavom da radi s regionalnim i međunarodnim partnerima na sprečavanju eskalacije. Rijad je ponovio i da podupire nastojanja da se tržišta nafte stabiliziraju.

U nedjelju Saudijska Arabija, Bahrain, Irak, Kuvajt, Oman i Ujedinjeni Arapski Emirati naglasili su da su spremni "dobrovoljno prilagoditi proizvodnju nafte, pojedinačno i kolektivno", i poduzeti dodatne mjere, u svakom trenutku, kako bi poduprli stabilnost tržišta.

Vodeći proizvođači trenutno smanjuju opskrbu kako bi je prilagodili potražnji i podržali cijene.

"Cijene su jučer pale i u Londonu i na američkom tržištu jer je zasada otklonjena prijetnja naglog i neočekivanog prekida u opskrbi", rekao Tamas Varga iz PVM-a.

Eskalacija sukoba na Bliskom istoku podigla bi cijene nafte na 100 dolara, domeće Magid Shenouda iz trgovačke kuće Mercurije.

Rusija i Saudijska Arabija sastale su se u srijedu u Moskvi, a ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je kontinuiranu koordinaciju Organizacije zemalja-izvoznica nafte i njezinih saveznika kako bi situacija na tržištima nafte bila "predvidiva".

Putin je ujedno pozvao domaće proizvođače da im prioritet bude opskrba ruskog tržišta. Moskva je prošli tjedan ukinula zabranu izvoza dizela cjevovodima preko morskih luka. Zabrana izvoza benzina ostaje na snazi.

Investitori će pozorno proučiti i zapisnik s rujanske sjednice američke središnje banke Fed u potrazi za naznakama o kretanju kamatnih stopa u idućim mjesecima. Fed bi trebao objaviti dokument tokom dana.

Američka ministrica financija Janet Yellen izjavila je u srijedu da i dalje očekuje tek postupno usporavanje gospodarstva, unatoč bojaznima koje je raspirila situacija u Izraelu.

OPEC je odvojeno izvijestio da je barel košarice nafte njegovih članica u utorak poskupio 79 centi, na 90,78 dolara.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Vlada smanjila naknadu za obnovljivce za krajnje kupce električne energije
OIE
Vlada smanjila naknadu za obnovljivce za krajnje kupce električne energije
ZAGREB - Vlada je danas donijela odluku kojom je smanjila naknadu za obnovljive izvore energije za 5% za krajnje kupce električne energije kao i poduzetnike koji ostvaraju pravo umanjenja te naknade.
Inflacija u Njemačkoj najniža od lipnja 2021.
USPORAVANJE
Inflacija u Njemačkoj najniža od lipnja 2021.
BERLIN - Inflacija u Njemačkoj u veljači je iznosila 2,5 posto na godišnjoj razini, što je 0,4 postotna boda manje nego u siječnju i najniže od lipnja 2021., napisao je njemački statistički ured u prvoj danas objavljenoj procjeni.
Produljenje niže stope PDV-a na plin, grijanje i ogrjevni materijal
ODLUKE
Produljenje niže stope PDV-a na plin, grijanje i ogrjevni materijal
ZAGREB - Vlada je uputila u saborsku proceduru prijedlog izmjena Zakona o PDV-u, koje se odnose na produljenje snižene stope PDV-a do kraja ožujka 2025. na isporuke prirodnog plina, ogrjevnog materijala i grijanja iz toplinskih stanica, a po riječima predsjednika Vlade, prijedlog je "de facto" dio budućeg paketa mjera pomoći građanima.
Cijene nafte pale ispod 83 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale ispod 83 dolara
LONDON - Cijene nafte pale su ispod 83 dolara pod pritiskom skoka zaliha u SAD-u i signala iz američke središnje banke da neće žuriti sa sniženjem kamatnih stopa.
Cindrigo: Kraj Slatine krećemo s bušenjem 4000 m duboke bušotine
GEOTERMALNI IZVORI
Cindrigo: Kraj Slatine krećemo s bušenjem 4000 m duboke bušotine
ZAGREB - Britanska kompanija Cindrigo izvijestila je Londonsku burzu o konačnom početku bušenja na istražnom polju geotermalnih izvora Slatina 3 u Virovitičko-podravskoj županiji, koje je u rujnu 2022., u pretežnom vlasničkom udjelu, otkupila od poduzetnika Marinka Mikulića.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE