GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Saudijska najava podigla cijene nafte iznad 31 dolara

Saudijska najava podigla cijene nafte iznad 31 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.05.2020 / 16:53
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte prekoračile su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima 31 dolar, poduprte saudijskom najavom dodatnog smanjenja proizvodnje koja je potisnula u drugi plan strah od drugog vala zaraze koronavirusom.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 19 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 31,16 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 38 centi višoj cijeni, od 25,12 dolara.

Vodeći proizvođači predvođeni Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusijom odlučili su u svibnju smanjiti proizvodnju za gotovo 10 milijuna barela dnevno kako bi poduprli cijene, poljuljane padom potražnje u vrijeme pandemije koronavirusa.

Neimenovani dužnosnik saudijskog ministarstva energetike izjavio je danas da je ministarstvo dalo nalog nacionalnoj naftnoj kompaniji Saudi Aramco da u lipnju smanji proizvodnju za milijun barela dnevno, povrh već dogovorene kvote.

To je nakon podneva oraspoložilo tržišta, koja su zabilježila i podatak Baker Hughesa da su u prošlom tjednu u SAD-u aktivne bilo samo 374 bušotine, najmanje otkada je ta kompanija 1940. počela prikupljati podatke.

Američke kompanije prisiljene su smanjivati proizvodnju zbog nestašice skladišnog prostora, koji je nedavno spustio cijene na američkom tržištu u negativan teritorij, budući da su trgovci prodavali naftu po cijenama nižim od nabavnih kako bi izbjegli troškove skladištenja.

"Trgovce iznenađuje brzina smanjenja proizvodnje u SAD-u a baš nam to treba da bismo poduprli cijene", zaključio je Tony Nunan iz tokijskog Mitsubishija.

Značajniji rast cijena zakočio je danas strah od drugog vala zaraze nakon pojave novih slučajeva u kineskom Wuhanu koji je prije mjesec dana ukinuo mjere zaustavljanja pandemije.

Broj zaraženih ponovo je porastao i u Njemačkoj, samo nekoliko dana nakon ublažavanja mjera, a na prijetnju drugog vala upozorila je u nedjelju i Južna Koreja.

Odvojeno je OPEC jutros na svojim internetskim stranicama izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 22,21 dolar, što znači da je pala 70 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Tagovi: cijene nafte, nafta, barel nafte, Saudijska Arabija, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE