GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Saudi Aramco potpisao ugovor o kupovini američkog plina

Saudi Aramco potpisao ugovor o kupovini američkog plina
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.05.2019 / 19:17
Autor: SEEbiz / Tanjug
RIJAD – Saudijska energetska kompanija "Aramco“ potpisala je ugovor o kupovini tekućeg prirodnog plina od američke kompanije "Sempra Energy“ iz San Diega, u nastojanju da postane aktivan igrač na rastućem međunarodnom tržištu plina.

Podružnice dve kompanije – „Sempra LNG“ i „Aramco Services“ – objavile su danas da su potpisale neobavezujući sporazum, prema kojem će „Sempra“ prodavati Aramcu pet milijuna tona TPG-a godišnje u narednih 20 godina, prenosi CNBC.

Preliminarni sporazum je sada predmet pregovora i čeka ga finalizacija.

„S obzirom da se očekuje da će globalna potražnja za TPG-om rasti za oko 4,0 posto godišnje, a vjerojatno će premašiti 500 milijuna metričkih tona godišnje do 2035. godine, vidimo značajne mogućnosti na ovom tržištu i nastavit ćemo njegovati strateška partnerstva koja nam omogućavaju da zadovoljimo rastuću globalnu tražnju za TPG-om“, izjavio je generalni direktor saudijske kompanije Amin Nasser.

Isporuke bi, u skladu s potpisanim ugovorom, krenule iz TPG postrojenja kompanije „Sempra“ u Port Arturu u Teksasu, koje je trenutno u fazi razvoja. Ugovorom je takođe predviđeno da Aramco u tom projektu preuzme udjel od 25 posto.

Tagovi: Saudi Aramco, plin, američki plin, Sempra Energy
PROČITAJ I OVO
EPS Distribucija nije više deo sistema EPS-a
ORGANIZACIJA
EPS Distribucija nije više deo sistema EPS-a
BEOGRAD - Javno preduzeće „Elektroprivreda Srbije“ prenelo je na Republiku Srbiju, koju zastupa Vlada, celokupan osnivački i vlasnički udeo u Operatoru distributivnog sistema „EPS Distribuciji“, čime je „EPS Distribucija“ prestala da bude deo sistema EPS-a.
Zbog remonta Turskog toka prekid isporuke gasa
GAS
Zbog remonta Turskog toka prekid isporuke gasa
BEOGRAD - Prekid isporuka gasa kroz Turski tok je zbog planiranog remonta, a u Srbiji je stavljeno u pripravnost skladište u Banatskom dvoru, sa koga će moći da se pokrije planirana potrošnja u tom periodu, rekao je danas Tanjugu generalni direktor JP "Srbijagasa" Dušan Bajatović.
Cijene nafte stabilne iznad 74 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilne iznad 74 dolara
LONDON - Cijene sirove nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad razine od 74 dolara, balansirajući između pada zaliha u SAD-u i jačeg dolara koji prigušuje potražnju.
Zastoj u izgradnji termoelektrane Kolubara B
ČEKAJU SE STUDIJE
Zastoj u izgradnji termoelektrane Kolubara B
BEOGRAD - Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije naložlio je krajem maja da se obustavi gradnja termoelektrane Kolubara B u opštini Lazarevac, nedaleko od rudnika uglja dok se ne urade studije ekonomske i ekološke opravdanosti.
Njemački Wpd iznio planove za gradnju velikog vjetroparka u Sjevernoj Makedoniji
VJETROPARK
Njemački Wpd iznio planove za gradnju velikog vjetroparka u Sjevernoj Makedoniji
SKOPJE - Njemačka tvrtka Wpd, koja je iskazala interes za izgradnju četiri vjetroparka u BiH, planira u Makedoniji izgraditi vjetroelektranu snage do 400 megavata koja bi bila veća od svih ostalih vjetroelektrana u zemlji zajedno (i onih koje rade i onih koje su u planu ).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE