GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SAD prilagodio rokove za cjenovni limit za rusku naftu

SAD prilagodio rokove za cjenovni limit za rusku naftu
ROKOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.11.2022 / 18:47
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Mehanizam ograničenja cijena ruske nafte treba uzeti u obzir vrijeme potrebno tankerima utovarenim do 5. prosinca da je dopreme u odredišnu luku, pokazuju smjernice američkog ministarstva financija.

Plan ograničenja cijena ruske nafte trebao bi Moskvi onemogućiti da profitira od skoka cijena energenata zbog rata u Ukrajini, ali izazvao je nervozu među pružateljima usluga brodskog prijevoza koji žele znati konkretne odredbe kako bi izbjegli sankcije.

Nove smjernice Ureda za kontrolu strane imovine (OFAC) američkog ministarstva financija odgovaraju na nekoliko ključnih pitanja, uključujući i kada će ograničenja stupiti na snagu i na koje će se tvrtke odnositi, ističe Reuters.

Smjernice ne navode konkretni cjenovni plafon, o kojem Sjedinjene Države još pregovaraju s partnerima u G7, EU-om i Australijom.

Propisi o ograničenju cijena neće se odnositi na brodove s naftom utovarenom do 5. prosinca koji će pristati u odredišnu luku do 19. siječnja, objavio je OFAC.

Time bi tankeri s naftom kupljenom do aktiviranja mehanizma 5. prosinca trebali dobiti vremena da stignu na često udaljena odredišta.

Od 5. prosinca sve će pošiljke morati poštivati cjenovni limit.

Osim toga, ograničenje cijene odnosi se samo na prvu prodaju "istovarene" nafte na odredištu izvan Rusije, odnosno na prvo mjesto na koje teret stiže na obalu. Nafta preprodana na kopnu nakon prve točke (ulaza) moći će se prodavati i po višoj cijeni.

Ako se nafta vrati na more neprerađena, ponovo će podlijegati cjenovnom limitu, stoji u smjernicama.

Ograničenje cijena neće se odnositi na naftu iz drugih zemalja koja prolazi kroz Rusiju ili se iz Rusije istovaruje, pojašnjavaju u OFAC-u, izdvajajući Kaspijski naftovodni konzorcij (CPC), koji transportira naftu cjevovodom iz Kazahstana do Crnog mora.

Američke kompanije i dalje ne smiju uvoziti rusku naftu, u skladu sa zabranom iz ožujka, ali mogu je prodavati, pod uvjetom da poštuju cjenovni limit.

U mehanizmu će, prema smjernicama, sudjelovati tvrtke povezane s pomorskim prijevozom ruske nafte, poput trgovaca, osiguravatelja, financijera, prijevoznika, tvrtki za registraciju brodova i pomoć pri izvozu i uvozu.

Izuzete će biti usluge medicinske evakuacije i ostale hitne usluge za članove posade, te usluge njihovog zdravstvenog i putnog osiguranja, kao i inspekcija i peljarenje brodova, pokazuju smjernice.

Tagovi: ograničavanje cijene ruske nafte, Kaspijski naftovodni konzorcij, tankeri
PROČITAJ I OVO
Mađarska zbog nestašice ukinula cjenovni limit za gorivo
GORIVO
Mađarska zbog nestašice ukinula cjenovni limit za gorivo
BUDIMPEŠTA - Mađarska vlada ukinula je limit za cijene goriva prije zacrtanog roka zbog nestašice koju su izazvali smanjeni uvoz i panična kupovina, a premijer Viktor Orban najavio je porez na ekstraprofit naftne i plinske grupe MOL.
MOL obustavlja projekte u Rusiji, razmatra opcije
POTEZI
MOL obustavlja projekte u Rusiji, razmatra opcije
BUDIMPEŠTA - Mađarska naftna tvrtka MOL priopćila je da je zaustavila sve razvojne projekte u Rusiji i preispituje svoja tamošnja ulaganja, uključujući budućnost svog 51 posto udjela u naftnom polju Baitugan.
Ina reagirala na prosvjed Greenpeacea
REAKCIJE
Ina reagirala na prosvjed Greenpeacea
ZAGREB - Iz Ine su reagirali povodom prosvjeda aktivista Greenpeacea ispred Inine zgrade održanog 5. prosinca 2022. godine.
Elektroprivreda Crne Gore preuzima nikšićku Željezaru
AKVIZICIJE
Elektroprivreda Crne Gore preuzima nikšićku Željezaru
PODGORICA - U Podgorici je u utorak postignut dogovor sa turskom kompanijom Toščelik o prodaji nikšićke Željezare Elektroprivredi Crne Gore, koja je u državnom vlasništvu.
FT: Slovenci planiraju graditi plinovod do Mađarske za alžirski plin
PLINOVOD
FT: Slovenci planiraju graditi plinovod do Mađarske za alžirski plin
LJUBLJANA - Slovenski premijer Robert Golob planira izgraditi plinovod do Mađarske za alžirski plin kako bi susjednoj državi pomogao smanjiti ovisnost o ruskom plinu, piše u utorak list Financial Times, a prenosi agencija STA.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE