GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

RWE planira 50 mlrd eura ulaganja do kraja desetljeća

RWE planira 50 mlrd eura ulaganja do kraja desetljeća
PLANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.11.2021 / 15:48
Autor: SEEbiz / H
ESSEN – RWE namjerava uložiti 50 milijardi eura do 2030. godine kako bi proširito kapacitete za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora na 50 gigavata, pokazali su planovi najvećeg njemačkog proizvođača električne energije.

RWE planira do 2030. u prosjeku ulagati pet milijardi eura godišnje u vjetroelektrane na moru i na kopnu, te u fotonaponske sustave, baterije, fleksibilnu i proizvodnju struje iz vodika.

Plan pokazuje da RWE planira 40 posto iznosa namaknuti rotacijom imovine, što de facto znači djelomičnu prodaju aktivnosti kako bi se privukla vanjska sredstva, pa će neto gotovinska ulaganja iznositi tri milijarde eura godišnje.

Najveći dio ukupnog iznosa, čak 90 posto, bit će usmjereno u proizvodnju struje iz vjetra i Sunca, pokazuju planovi njemačke kompanije, a ulaganja namjeravaju financirati novčanim tokom iz poslovanja.

Ažurirana strategija nadovezuje se na veliko restrukturiranje u sklopu kojeg je RWE preuzeo aktivnosti s obnovljivim izvorima energije nekadašnjeg odjela Innogy i konkurenta E.ON-a, svrstavši se među najveće europske proizvođače struje iz obnovljivih izvora u Europi.

"Naša temeljita strateška transformacija uspješno je dovršena. U izvrsnoj smo poziciji da aktivno oblikujemo ključno desetljeće energetske tranzicije", rekao je Markus Krebber, koji je dužnost predsjednika uprave preuzeo u svibnju ove godine.

Plan ulaganja najveći je u 123-godišnjoj povijesti RWE-a i vremenski se poklopio s nastojanjima konkurencije u energetskom sektoru da fosilna goriva postupno zamijene energijom Sunca i vjetra.

Talijanski Enel i španjolska Iberdrola već su predstavili planove ulaganja vrijedne ukupno 265 milijardi eura, navodi Reuters.

U RWE-u očekuju da će im se prilagođena dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) u temeljnoj djelatnosti koja isključuje nuklearnu energiju i ugljen više nego udvostručiti do 2030., na pet milijardi eura.

Podigli su istodobno procjenu ciljane prilagođene EBITDA u 2022. s 3,1 do 3,4 milijarde na 3,3 do 3,6 milijardi eura.

Tagovi: kompanija RWE, električna energija
PROČITAJ I OVO
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
NOVI ISKORAK
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
ZAGREB - Predsjednik Uprave Janafa Stjepan Adanić otkrio je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘, da je ta kompanija, u svojoj 50-godišnjoj povijesti, do danas transportirala 265 milijuna tona nafte kroz sustav te da su primili 3.500 tankera.
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
SPREMNICI
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
ZAGREB - Država će utrošiti oko pola milijarde eura za velike baterijske spremnike za pohranu struje, koje će koristiti proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora, rečeno je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘.
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
NEĆE SE IZJASNITI
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
LJUBLJANA - U slovenskom Petrolu su razočarani odlukom Ustavnog suda Slovenije da se neće izjasniti o ustavnosti i zakonitosti propisa o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata kojima je Vlada ograničila marže trgovcima gorivom.
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
ENERGENTI
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
BERLIN - Cijena prirodnog plina u Europi dosegla je najvišu razinu u više od tri mjeseca. Razlog poskupljenja je sukob na Bliskom istoku, javlja njemačka novinska agencija dpa.
Cijene nafte stabilizirale se ispod 90 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilizirale se ispod 90 dolara

LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u utorak ispod razine od 90 dolara budući da je među trgovcima prevladalo uvjerenje da sukob na Bliskom istoku neće eskalirati u skorije vrijeme, što je prigušilo zabrinutost za opskrbu.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE