GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

RWE planira 50 mlrd eura ulaganja do kraja desetljeća

RWE planira 50 mlrd eura ulaganja do kraja desetljeća
PLANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.11.2021 / 15:48
Autor: SEEbiz / H
ESSEN – RWE namjerava uložiti 50 milijardi eura do 2030. godine kako bi proširito kapacitete za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora na 50 gigavata, pokazali su planovi najvećeg njemačkog proizvođača električne energije.

RWE planira do 2030. u prosjeku ulagati pet milijardi eura godišnje u vjetroelektrane na moru i na kopnu, te u fotonaponske sustave, baterije, fleksibilnu i proizvodnju struje iz vodika.

Plan pokazuje da RWE planira 40 posto iznosa namaknuti rotacijom imovine, što de facto znači djelomičnu prodaju aktivnosti kako bi se privukla vanjska sredstva, pa će neto gotovinska ulaganja iznositi tri milijarde eura godišnje.

Najveći dio ukupnog iznosa, čak 90 posto, bit će usmjereno u proizvodnju struje iz vjetra i Sunca, pokazuju planovi njemačke kompanije, a ulaganja namjeravaju financirati novčanim tokom iz poslovanja.

Ažurirana strategija nadovezuje se na veliko restrukturiranje u sklopu kojeg je RWE preuzeo aktivnosti s obnovljivim izvorima energije nekadašnjeg odjela Innogy i konkurenta E.ON-a, svrstavši se među najveće europske proizvođače struje iz obnovljivih izvora u Europi.

"Naša temeljita strateška transformacija uspješno je dovršena. U izvrsnoj smo poziciji da aktivno oblikujemo ključno desetljeće energetske tranzicije", rekao je Markus Krebber, koji je dužnost predsjednika uprave preuzeo u svibnju ove godine.

Plan ulaganja najveći je u 123-godišnjoj povijesti RWE-a i vremenski se poklopio s nastojanjima konkurencije u energetskom sektoru da fosilna goriva postupno zamijene energijom Sunca i vjetra.

Talijanski Enel i španjolska Iberdrola već su predstavili planove ulaganja vrijedne ukupno 265 milijardi eura, navodi Reuters.

U RWE-u očekuju da će im se prilagođena dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) u temeljnoj djelatnosti koja isključuje nuklearnu energiju i ugljen više nego udvostručiti do 2030., na pet milijardi eura.

Podigli su istodobno procjenu ciljane prilagođene EBITDA u 2022. s 3,1 do 3,4 milijarde na 3,3 do 3,6 milijardi eura.

Tagovi: kompanija RWE, električna energija
PROČITAJ I OVO
Cijene goriva u Sloveniji lani poskupjele 23 do 28%
GORIVO
Cijene goriva u Sloveniji lani poskupjele 23 do 28%
LJUBLJANA - Maloprodajne cijene svih naftnih derivata u Sloveniji lani su porasle u odnosu na prethodnu godinu. Prosječna referentna cijena bezolovnog benzina od 95 oktana viša je za 23 posto, dizela za 29 posto, a UNP-a za 38 posto. Referentna cijena ekstra lakog loživog ulja za grijanje bila je viša za trećinu.
Od utorka ponovno skuplje gorivo
CIJENE GORIVA
Od utorka ponovno skuplje gorivo
ZAGREB - Prema neslužbenim informacijama, od utorka cijene goriva opet idu gore.
Ukrajina nikada nije prestala uvoziti ukapljeni naftni plin iz Rusije
APSURDI RATA
Ukrajina nikada nije prestala uvoziti ukapljeni naftni plin iz Rusije
KIJEV - Ruski izvoznici prodali su baltičkim državama dvostruko više ukapljenog naftnog plina (LPG) u 2022. godini, prema podacima tri izvora u sektoru trgovine i pretovara.
Meloni sklopila ugovor vrijedan osam milijardi dolara za opskrbu Italije libijskim plinom
PLIN
Meloni sklopila ugovor vrijedan osam milijardi dolara za opskrbu Italije libijskim plinom
TRIPOLI - Talijanska premijerka Giorgia Meloni posjetila je Libiju samo nekoliko dana nakon posjeta Alžiru, gdje je sklopila sporazum o pojačanoj energetskoj suradnji, te dogovorila investiciju vrijednu osam milijardi dolara za opskrbu libijskim plinom.
Tomašević: Srbija više ne zavisi više od uvoza struje
STRUJA
Tomašević: Srbija više ne zavisi više od uvoza struje
BEOGRAD - Direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Miroslav Tomašević izjavio je danas da Srbija ne zavisi više od uvoza struje i da će u toku dana biti normalizovana proizvodnja uglja u kolubarskom basenu, nakon havarije od utorka koju je izazvalo klizište.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE