GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ruski plin više ne stiže iz Njemačke u Francusku

Ruski plin više ne stiže iz Njemačke u Francusku
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.06.2022 / 15:00
Autor: SEEbiz / H
PARIZ - Isporuka ruskog plina u Francusku plinovodom iz Njemačke obustavljena je sredinom tjedna, objavio je u petak francuski operater GRTgaz, a ruski Gazprom najavio je i upola manje isporuke u Italiju i Slovačku zbog kašnjenja servisa opreme.

"Od 15. lipnja GRTgaz bilježi zastoj u fizičkom toku između Francuske i Njemačke. Na početku 2022. iznosio je oko 60 gigavatsati dnevno, što odgovara samo 10 posto kapaciteta interkonekcijske točke", priopćila je francuska kompanija.

Opskrba Francuske plinom ovog ljeta nije pod znakom pitanja, ponovili su, budući da smanjene isporuke iz Njemačke nadoknađuje veći uvoz iz Španjolske i povećani kapaciteti na metanskim terminalima.

Strateške zalihe plina u Francuskoj trenutno iznose 56 posto, dodao je GRTgaz, više no što je uobičajeno za ovo doba godine kada u pravilu iznose 50 posto.

"GRTgaz i dalje je na oprezu u očekivanju zime i poziva dobavljače da nastave puniti nacionalna skladišta što je više moguće", objavio je u priopćenju operater plinske mreže, podružnica glavnog francuskog dobavljača plina Engie.

Njemačka je u četvrtak objavila da iz Rusije plinovodom Sjeverni tok 1 dobiva 60 posto manje plina. Ruski dobavljač Gazprom najavio je u utorak da će smanjiti isporuke u Europu zbog kašnjenja opreme za cjevovod koja je poslana na servis njemačkom Siemensu.

Njemačka kompanija objavila je da je turbinu poslala u tvornicu u Kanadu koja ju je blokirala budući da je Rusiji uvela sankcije zbog njezine invazije na Ukrajinu.

Kanadsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u četvrtak da s Njemačkom pregovara o otpremi blokirane opreme.

Upola manje plina za Italiju i Slovačku

Talijanska energetska kompanija Eni objavila je u petak da će od ruskog Gazproma dobiti tek polovinu traženog plina, nakon smanjenih isporuka u protekla dva dana.

"Enijeva dnevna potražnja iznosi oko 63 milijuna prostornih metara, a Gazprom je najavio da će isporučiti samo 50 posto tražene količine. Stvarna isporučena količina gotovo je nepromijenjena u odnosu na jučerašnji dan", objavio je energetski div na svojoj web stranici.

Italija želi do zime naputiti 90 posto skladišnih kapaciteta. Do četvrtka bila su popunjena 54 posto.

I slovački uvoznik SPP očekuje u petak upola manje plina, prema obavijesti iz Rusije.

"Smanjivanje isporuka za polovinu trenutno ne nam škodi. No, radimo s realnim rizikom da će biti potpuno obustavljene", rekao je šef SPP-a Richard Prokypcak za slovačku novinsku web stranicu Dennik N.

U kompaniji nisu odmah željeli komentirati tu informaciju.

SPP glavni je uvoznik plina u Slovačkoj i prošle je godine isporučio 36 teravatsati tog energenta, što odgovara oko 60 posto slovačkog tržišta. Veliku većinu plina nabavlja u Rusiji.

Prokypcak je prema Dennik N-u istaknuo mogućnost nabave plina iz alternativnih izvora, izdvojivši primjer plina iz Sjevernog mora koji bi stizao preko Njemačke i Češke. Smanjene ruske isporuke mogle bi se nadoknaditi i ukapljenim plinom, dodao je.

Tagovi: ruski plin, Gazprom, Francuska, sjeverni tok 1
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE