GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ruski investitori upumpali 100 miliona eura u Optima grupu

Ruski investitori upumpali 100 miliona eura u Optima grupu
KAPITAL
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.04.2021 / 08:19
Autor: SEEbiz
BANJA LUKA - Ruska kompanija "Neftegazinkor" upumpala je 100 miliona eura u "Optima grupu", kompaniju koja upravlja sa privatizovanom naftnom industrijom Republike Srpske, piše portal CAPITAL.

Ovo je drugi put u nepune dvije godine da Rusi upumpavaju novac u preduzeće, nakon što su u u julu 2019. godine prikazali povećanje kapitala od blizu pola milijarde KM.

Poslednje povećanje u kapitalu registrovano je u Okružnom privrednom sudu u Banjaluci.

Nakon dokapitalizacije osnovni preduzeća povećan je sa 485.277.732, na 680.860.732 KM.

Rusi ubacuju novac u preduzeće u kojem su oni jedini vlasnici, umjesto da to rade kroz dokapitalizaciju akcionarskih rafinerija i lanca benzinskih pumpi, kao što to, naprimjer, radi Gasprom u Srbiji kroz ulaganja u NIS.

"Optima Grupa" upravlja kompletnom naftnom industrijom u Srpskoj kroz "Rafineriju nafte Brod" i "Rafineriju ulja Modriča" a imaju i benzinske pumpe "Nestro petrol".

Rafinerija u Brodu već dvije i po godine nije proizvela niti jedan litar nafte zbog havarije iz 2018. godine.

Iako su decenijama gomilali gubitke za prvu polovinu 2020. godine su prijavili dobit od 38,5 miliona maraka. Ipak, njihov akumulirani gubitak zbog lošeg poslovanja iznosi preko 700 miliona KM.

Rafinerija ulja je prošlu godinu završila sa minusom od 4,2 miliona KM i akumuliranim gubitkom od preko 70 miliona maraka.

Ekonomista Zoran Pavlović kaže kako je dokapitalizacija jedna od opcija kako bi preduzeće izbjeglo stečaj i spasilo imovinu.

- Očigledno su vlasnici, ko god da su, morali da obezbijede novac. Kada imate preduzeće koje pravi gubitke za vlasnika postoje dvije opcije. Jedna je da se ide u stečaj, a druga da iz svog džepa izvadi novac ili ih negdje pozajmi i sa njima izmiri obaveze, kaže Pavlović.

Tagovi: Neftegazinkor, Optima Grupa, Rafinerija nafte, Rafinerija ulja Modriča
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale ispod 66 dolara, trgovce zabrinulo širenje korone u Indiji
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale ispod 66 dolara, trgovce zabrinulo širenje korone u Indiji
LONDON - Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod 66 dolara od pritiskom zabrinutosti da će nagli rast broja zaraženih covidom 19 u Indiji smanjiti potražnju za gorivom u trećom po veličini uvozniku nafte u svijetu.
HIP-Petrohemija ulazi u proces pokretanja proizvodnje
PROIZVODNJA
HIP-Petrohemija ulazi u proces pokretanja proizvodnje
PANČEVO - HIP-Petrohemija je najavila da će posle realizacije starta Energetike i Fabrike otpadnih voda u četvrtak i petak pokrenuti proizvodnju u fabrikama Etilen, Polietilen visoke gustine (PEVG) i Polietilen niske gustine (PENG), saopšteno je danas.
Kina želi dodatne količine ruskog plina
PLIN
Kina želi dodatne količine ruskog plina
PEKING - Kina je pokazala zanimanje za povećani uvoz plina iz Rusije jer očekuje da će u narednih 15 godina udvostručiti potrošnju prirodnog plina.
Prekid libijskog izvoza podigao cijene nafte prema 68 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Prekid libijskog izvoza podigao cijene nafte prema 68 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima prema 68 dolara, potaknute prekidom libijskog izvoza i očekivanjima da će najnoviji podaci iz SAD-a signalizirati stabilan oporavak potražnje za energentima.
IEA izdala zastrašujuće upozorenje o emisijama CO2
UPOZORENJE
IEA izdala zastrašujuće upozorenje o emisijama CO2
LONDON - Globalne emisije ugljikovog dioksida od energije ove godine bilježe povećanje od gotovo 5 posto, što je naznaka da ekonomski oporavak od covida-19 može biti "sve samo ne održiv" za klimu, objavila je u utorak Međunarodna agencija za energetiku (IEA).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE