GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ruski dijelovi za remont TE Pljevlja zaustavljeni na carini

Ruski dijelovi za remont TE Pljevlja zaustavljeni na carini
SANKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.04.2024 / 08:51
Autor: SEEbiz
PODGORICA – Elektroprivreda (EPCG) je uvezla iz Srbije djelove neophodne za remont Termoelektrane (TE) Pljevlja, ali je pošiljka zaustavljena u carinskoj ispostavi Pljevlja, jer su djelovi proizvedeni u Rusiji, koja je zbog invazije na Ukrajinu pod sankcijama EU; piše Pobjeda.

Tim sankcijama se pridružila i Crna Gora.

Pobjedi su iz Uprave carina saopštili da je carinska ispostava, kod koje se vodi carinski postupak, izrazila sumnju da je roba, koja je predmet carinskog postupka, obuhvaćena restriktivnim mjerama i o tome informisala carinskog zastupnika kao podnosioca carinske deklaracije, te naložila da obezbijedi potvrdu nadležnog organa da se u konkretnom slučaju ne povređuju restriktivne mjere koje je donijela Vlada.

„Iz navedenih razloga postupak stavljanja predmetne robe u slobodan promet nije sproveden, niti ga je moguće sprovesti u skladu sa propisima do dostavljanja neophodne dokumentacije izdate od nadležnog državnog organa“, odgovorili su na pitanja lista povodom spornog uvoza.

Pitanja su proslijeđena i EPCG, ali njeni predstavnici, osim potvrde da su ih primili, nijesu odgovorili ni objasnili kako će obezbijediti djelove neophodne za remont TE Pljevlja.

Izvori Pobjede iz TE rekli su da je uvezena turbina, neophodna za remont, vrijednosti oko 1,5 miliona EUR.

„Čak su uspjeli da plate carinu. Roba je kupljena po ugovoru o javnoj nabavci lopatica za turbinu, bez koje je remont nemoguć. Roba je uvezena iz Srbije, a proizvedena je u Rusiji, u Sant Petersburgu“, naveo je izvor, koji je dodao da je EPCG tražila od Uprave carina „potvrdu izuzeća“ da bi im roba izašla sa terminala Carinske ispostave Pljevlja.

Direktor TE Pljevlja Mirko Mazalica, prije tri dana je saopštio da je planirano da remont počne danas, iako su „svjesni problema oko isporuke orginalnih lopatica od proizvođača iz Rusije“.

On je dodao da se nadaju da će Vlada u što skorijem roku završiti nepohodnu dokumentaciju kako bi roba na vrijeme stigla u TE, čiji remont bi trebalo da traje dva mjeseca.

Tagovi: te pljevlja, epcg, rusija
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte stabilne zbog pada zaliha i sporije inflacije u SAD-u
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilne zbog pada zaliha i sporije inflacije u SAD-u
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima, poduprte naznakama potražnje u SAD-u nakon sporije od očekivane inflacije u travnju i nižih zaliha nafte u prošlom tjednu.
Ina upozorava na internetsku prevaru
UPOZORENJE
Ina upozorava na internetsku prevaru
ZAGREB - Uprava Ine upozorava da društvenim mrežama i internetom kruže prevare u obliku oglasa investicijske prilike, u kojima se organizatori lažno predstavljaju kao Ina te ističe da Ina nije organizator takvih objava niti s njima ima veze.
Statkraft preuzima portfelj projekata Neoena u Hrvatskoj
AKVIZICIJE
Statkraft preuzima portfelj projekata Neoena u Hrvatskoj
ZAGREB – Statkraft, najveći europski proizvođač obnovljive energije, zaključio je akviziciju hrvatskog portfelja francuske tvrtke za obnovljive izvore energije, Neoena.
Pale cijene nafte, tržište procjenjuje nove podatke o potražnji
NAFTNO TRŽIŠTE
Pale cijene nafte, tržište procjenjuje nove podatke o potražnji
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima, nakon objave procjene Međunarodne agencije za energiju (IEA) da će potražnja u razvijenim zemljama ove godine biti slabija zbog uporne inflacije.
IEA srezala ovogodišnju prognozu potražnje za naftom
PROGNOZE
IEA srezala ovogodišnju prognozu potražnje za naftom
LONDON - Međunarodna agencija za energiju (IEA) procjenjuje da će globalna potražnja za naftom ove godine biti niža od prethodnih procjena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE