GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ruska nafta stiže u BiH preko Sicilije ili Pančeva

Ruska nafta stiže u BiH preko Sicilije ili Pančeva
NAFTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.06.2022 / 08:04
Autor: SEEbiz / Radio Slobodna Evropa
SARAJEVO - Bosna i Hercegovina (BiH) nema vlastitu rafineriju nafte i u cijelosti je ovisna o uvozu goriva koja su gotovo u potpunosti proizvedena preradom ruske nafte. BiH ne prijete nužno nestašice nakon sankcija Europske unije (EU) Rusiji, ali rast cijena je izvjestan.

BiH se dizelom i benzinom opskrbljuje uglavnom iz četiri pravca - susjednih Hrvatske i Srbije, potom Italije te Grčke.

Plin nabavlja samo od ruskog Gazproma putem "Turskog toka".

Milenko Bošković, predsjednik Udruženja prometnika naftnih derivata u entitetu Federacija BiH, kazao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da rafinerije iz spomenutih zemalja koriste gotovo u potpunosti rusku sirovu naftu.

"Rafinerija NIS (Naftna industrija Srbije) Pančevo je sto posto koristila rusku sirovu naftu. Biogoriva nam dolaze iz Mađarske (MOL), koja je u vlasničkom i partnerskom odnosu s Inom i ti cjevovodi koji idu iz Rusije su izuzeti (iz evropskih sankcija). Inina rafinerija u Rijeci sirovu naftu dobiva brodovima i ta nafta je djelomično ruska, ali nije u potpunosti. Imamo još najbližu evropsku rafineriju iz koje se znatno snabdijevamo, a to je Lukoilova rafinerija na Siciliji. I ona je koristila rusku naftu", pojasnio je Bošković za RSE.

Bošković je dodao da samo menadžment rafinerija zna kakav će udio biti nakon zapadnih sankcija prema Rusiji. Za rafinerije je to dio poslovne tajne.

Iz Holdine BiH za RSE su kazali da kao članica INA Grupe osiguravaju opskrbu za svoja maloprodajna mjesta kao i za svoje veleprodajne klijente najvećim dijelom putem Inine rafineriji u Rijeci.

"Rafinerija nafte Rijeka prerađuje naftu od marta i trenutačno radi najvećim mogućim kapacitetom. INA svojom proizvodnjom u Rafineriji nafte Rijeka doprinosi stabilnosti opskrbe jer osigurava dovoljne količine benzina za potrebe domaćeg tržišta. Također, INA osigurava opskrbu dizela dijelom iz vlastite proizvodnje, a dijelom s mediteranskog tržišta te kompanija ne ovisi o ruskoj nafti", kazali su iz Holdine za RSE.

Dodali su da kupci Ine ne trebaju se brinuti jer kompanija na svim svojim maloprodajnim mjestima osigurava dovoljne količine svih vrsta derivata.

Lideri Europske unije dogovorili su 31. maja plan za blokiranje više od dvije trećine uvoza ruske nafte, uz privremeno izuzeće za naftu koja dolazi naftovodima u EU, odnosno ruski naftovod koji opskrbljuje naftom Mađarsku, Slovačku i Češku.

Istodobno su počeli razgovori oko snažnijeg korištenja Jadranskog naftovoda (Janaf) za dobavu nafte za Mađarsku koja bi zamijenila naftu iz Rusije.

Naftovod "Janaf" proteže se od naftnog terminala u Omišlju na otoku Krku u Hrvatskoj do mađarske granice.

Njime se doprema nafta u Mađarsku i Srbiju. Kada sankcije 1. decembra stupe na snagu, bit će prekinut dotok ruske nafte Janafom kojim će moći teći nafta sa, naprimjer, Bliskog istoka.

Tagovi: ruska nafta, Sicilija, Rafinerija Pančevo, Rafinerija Rijeka, kompanija Ina, Holdina
PROČITAJ I OVO
Plan EU-a za uštedu plina na snagu stupa u utorak
UŠTEDE
Plan EU-a za uštedu plina na snagu stupa u utorak
BRUXELLES - Plan Europske unije za djelovanje u izvanrednim situacijama koji se odnosi na pripremu za moguć prekid opskrbe ruskim plinom, stupit će na snagu u utorak nakon što je u ponedjeljak objavljen u službenom glasilu EU-a.
Azerbajdžan u sedam mjeseci povećao izvoz plina za 24 posto
PLIN
Azerbajdžan u sedam mjeseci povećao izvoz plina za 24 posto
BAKU - Azerbajdžan je u razdoblju od siječnja do srpnja 2022. izvezao 12,9 milijardi kubičnih metara plina, od čega je 6,5 milijardi kubičnih metara otišlo u Europu, objavila je danas tiskovna služba tamošnjeg ministarstva energetike.
Cijena nafte na najnižoj razini u više mjeseci
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijena nafte na najnižoj razini u više mjeseci
LONDON - Cijene nafte u ponedjeljak su se kretale oko najnižih razina u više mjeseci, budući da je dugotrajna zabrinutost oko slabljenja potražnje zbog loših gospodarskih izgleda nadišla pozitivne gospodarske podatke iz Kine i SAD-a.
Europska skladišta plina se pune, ali uz visoku cijenu
VISOKA CIJENA
Europska skladišta plina se pune, ali uz visoku cijenu
ZAGREB - Europske zemlje će po svemu sudeći uspjeti napuniti plinska skladišta prije zime onako kako su planirale, ali će troškovi iznositi više od 50 milijardi eura, deset puta više od prosjeka troškova punjenja prošlih godina, piše Reuters.
Sutra znatno pojeftinjuje gorivo
CIJENE GORIVA
Sutra znatno pojeftinjuje gorivo
ZAGREB - Vlada je danas održala telefonsku sjednicu na kojoj je donijela Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE