GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ruska nafta stiže u BiH preko Sicilije ili Pančeva

Ruska nafta stiže u BiH preko Sicilije ili Pančeva
NAFTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.06.2022 / 08:04
Autor: SEEbiz / Radio Slobodna Evropa
SARAJEVO - Bosna i Hercegovina (BiH) nema vlastitu rafineriju nafte i u cijelosti je ovisna o uvozu goriva koja su gotovo u potpunosti proizvedena preradom ruske nafte. BiH ne prijete nužno nestašice nakon sankcija Europske unije (EU) Rusiji, ali rast cijena je izvjestan.

BiH se dizelom i benzinom opskrbljuje uglavnom iz četiri pravca - susjednih Hrvatske i Srbije, potom Italije te Grčke.

Plin nabavlja samo od ruskog Gazproma putem "Turskog toka".

Milenko Bošković, predsjednik Udruženja prometnika naftnih derivata u entitetu Federacija BiH, kazao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da rafinerije iz spomenutih zemalja koriste gotovo u potpunosti rusku sirovu naftu.

"Rafinerija NIS (Naftna industrija Srbije) Pančevo je sto posto koristila rusku sirovu naftu. Biogoriva nam dolaze iz Mađarske (MOL), koja je u vlasničkom i partnerskom odnosu s Inom i ti cjevovodi koji idu iz Rusije su izuzeti (iz evropskih sankcija). Inina rafinerija u Rijeci sirovu naftu dobiva brodovima i ta nafta je djelomično ruska, ali nije u potpunosti. Imamo još najbližu evropsku rafineriju iz koje se znatno snabdijevamo, a to je Lukoilova rafinerija na Siciliji. I ona je koristila rusku naftu", pojasnio je Bošković za RSE.

Bošković je dodao da samo menadžment rafinerija zna kakav će udio biti nakon zapadnih sankcija prema Rusiji. Za rafinerije je to dio poslovne tajne.

Iz Holdine BiH za RSE su kazali da kao članica INA Grupe osiguravaju opskrbu za svoja maloprodajna mjesta kao i za svoje veleprodajne klijente najvećim dijelom putem Inine rafineriji u Rijeci.

"Rafinerija nafte Rijeka prerađuje naftu od marta i trenutačno radi najvećim mogućim kapacitetom. INA svojom proizvodnjom u Rafineriji nafte Rijeka doprinosi stabilnosti opskrbe jer osigurava dovoljne količine benzina za potrebe domaćeg tržišta. Također, INA osigurava opskrbu dizela dijelom iz vlastite proizvodnje, a dijelom s mediteranskog tržišta te kompanija ne ovisi o ruskoj nafti", kazali su iz Holdine za RSE.

Dodali su da kupci Ine ne trebaju se brinuti jer kompanija na svim svojim maloprodajnim mjestima osigurava dovoljne količine svih vrsta derivata.

Lideri Europske unije dogovorili su 31. maja plan za blokiranje više od dvije trećine uvoza ruske nafte, uz privremeno izuzeće za naftu koja dolazi naftovodima u EU, odnosno ruski naftovod koji opskrbljuje naftom Mađarsku, Slovačku i Češku.

Istodobno su počeli razgovori oko snažnijeg korištenja Jadranskog naftovoda (Janaf) za dobavu nafte za Mađarsku koja bi zamijenila naftu iz Rusije.

Naftovod "Janaf" proteže se od naftnog terminala u Omišlju na otoku Krku u Hrvatskoj do mađarske granice.

Njime se doprema nafta u Mađarsku i Srbiju. Kada sankcije 1. decembra stupe na snagu, bit će prekinut dotok ruske nafte Janafom kojim će moći teći nafta sa, naprimjer, Bliskog istoka.

Tagovi: ruska nafta, Sicilija, Rafinerija Pančevo, Rafinerija Rijeka, kompanija Ina, Holdina
PROČITAJ I OVO
Končar D&ST predložio isplatu 131 posto veće dividende nego lani
DIVIDENDA
Končar D&ST predložio isplatu 131 posto veće dividende nego lani
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Končar - Distributivnih i specijalnih transformatora (D&ST) predložili su glavnoj skupštini donošenje odluke o rasporedu lanjske neto dobiti, pri čemu 16,23 milijuna u dividendu, čime bi predložena dividenda iznosila 31,75 eura po jednoj redovnoj i povlaštenoj dionici, što je za 131 posto više u odnosu na onu isplaćenu prethodne godine, priopćeno je iz te kompanije.
Cijene nafte stabilizirale se ispod 90 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilizirale se ispod 90 dolara

LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u utorak ispod razine od 90 dolara budući da je među trgovcima prevladalo uvjerenje da sukob na Bliskom istoku neće eskalirati u skorije vrijeme, što je prigušilo zabrinutost za opskrbu.

U Rafineriji nafte Rijeka počelo postupno pokretanje proizvodnje
PROIZVODNJA
U Rafineriji nafte Rijeka počelo postupno pokretanje proizvodnje
RIJEKA - Započelo je postupno pokretanje proizvodnje u Rafineriji nafte Rijeka, nakon završetka redovitog remonta i osam projekata usmjerenih uglavnom na povećanje energetske učinkovitosti ukupne vrijednosti 100 milijuna eura, izvijestila je Ina.
MET Grupa: Prihodi smanjeni u 2023. zbog nižih cijena
PAD
MET Grupa: Prihodi smanjeni u 2023. zbog nižih cijena
ZAGREB - MET Grupa je 2023. godine ostvarila svoju drugu najprofitabilniju godinu zahvaljujući konsolidiranom prihodu od 24,5 milijardi eura. Prihodi tvrtke smanjili su se u odnosu na 41,5 milijardi eura u 2022. godini, što je odraz okruženja nižih cijena.
Na sjeveru Hrvatske kreće projektiranje prve geotermalne elektrane
PROJEKTI
Na sjeveru Hrvatske kreće projektiranje prve geotermalne elektrane
VARAŽDIN - Varaždinska županija, Općina Mali Bukovec i tvrtka u njihovu vlasništvu Bukotermal kreću s projektiranjem i ishođenjem dozvola za izgradnju prve geotermalne elektrane na sjeveru Hrvatske, priopćili su danas iz Bukotermala.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE