GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rusija u svibnju pretekla SAD kao najveći dobavljač LNG-a Europi

Rusija u svibnju pretekla SAD kao najveći dobavljač LNG-a Europi
LNG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.06.2024 / 17:34
Autor: SEEbiz
LONDON - Dok Rusija nastavlja ploviti kroz mnoštvo sankcija koje su nametnuli Ukrajina i zapadni saveznici, europski uvoz plina iz Rusije nadmašio je opskrbu iz SAD-a. Ovo je bio prvi put da je Rusija pretekla SAD kao najveći dobavljač plina u Europi u gotovo dvije godine.

Preokret koji se dogodio u svibnju ukazuje na poteškoće u smanjenju europske ovisnosti o plinu iz Rusije, pri čemu se nekoliko istočnoeuropskih zemalja još uvijek oslanja na uvoz iz svog susjeda.

"Iznenađujuće je vidjeti tržišni udio ruskog plina i [ukapljenog prirodnog plina] inč viši u Europi nakon svega što smo prošli i svih napora uloženih da se opskrba energijom odvoji i smanji rizik", Tom Marzec-Manser, voditelj analitiku plina u konzultantskoj tvrtki ICIS, rekao je za Financial Times.

Odmah nakon što je Rusija pokrenula opsežnu invaziju na Ukrajinu u veljači 2022., srezala je opskrbu Europom plinom iz plinovoda, a regija je povećala uvoz LNG-a sa SAD-om kao glavnim dobavljačem.

Sa svim sankcijama i reakcijama Moskve na te sankcije, Sjedinjene Države su u rujnu 2022. pretekle Rusiju kao opskrbljivača plinom Europi i od 2023. čine oko petinu opskrbe LNG-om u regiji.

Međutim, prošlog mjeseca isporuke plina i LNG-a iz ruskih cjevovoda činile su 15 posto ukupne opskrbe EU-a, UK-a, Švicarske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije, prema podacima ICIS-a.

U međuvremenu, LNG iz Sjedinjenih Država činio je do 14 posto opskrbe regije, što je najniža vrijednost od kolovoza 2022.

Prema ICIS-u, preokret je došao usred općeg porasta europskog uvoza ruskog LNG-a. Važno je napomenuti da Rusija i dalje opskrbljuje Europu plinovodima kroz Ukrajinu i Tursku.

Na tokove u svibnju također je utjecalo nekoliko jednokratnih čimbenika, uključujući prekid u glavnom američkom postrojenju za izvoz LNG-a, dok je Rusija nastavila slati više plina kroz Tursku prije planiranog održavanja u lipnju.

Međutim, Marzec-Manser iz ICIS-a rekao je da preokret "vjerojatno neće potrajati". Kasnije ove godine Rusija će moći isporučivati LNG u Aziju svojim Sjevernim morskim putem. Očekuje se da će vjerojatno smanjiti količinu poslanu u Europu, dok je proizvodnja LNG-a u SAD-u ponovno porasla.

“Rusija ima ograničenu fleksibilnost da zadrži ovaj udio [u Europi] kako potražnja [za plinom] raste sljedeće zime, dok ukupna proizvodnja LNG-a u SAD-u samo raste s još više novih kapaciteta koji dolaze na globalno tržište do kraja godine ”, objasnio je Manser.

Još jedan čimbenik vrijedan pažnje je tranzitni sporazum između Ukrajine i Rusije koji također ističe ove godine, što dovodi u opasnost tokove kroz rutu.

Tagovi: RUSIJA, LNG, SAD, AMERIKA, PLIN, ENERGETIKA
PROČITAJ I OVO
Slijedi li ozbiljno poskupljenje struje i plina?
ENERGENTI
Slijedi li ozbiljno poskupljenje struje i plina?
ZAGREB - Građane je zabrinula vijest o poskupljenju struje i plina od 1. listopada ove godine, no Vlada za N1 umiruje paniku.
Mađarska u problemima zbog nafte, mogao bi ih spasiti Janaf
KRIZA
Mađarska u problemima zbog nafte, mogao bi ih spasiti Janaf
ZAGREB - Mađarska strepi od moguće energetske krize nakon što je Ukrajina uvela djelomičnu zabranu tranzita ruske nafte do Mađarske preko svog teritorija.
Ukrajinski plinovodi: Hoće li opskrba biti moguća nakon isteka sporazuma s Rusijom?
PLINSKE MUKE
Ukrajinski plinovodi: Hoće li opskrba biti moguća nakon isteka sporazuma s Rusijom?
BRUXELLES - Europska unija započela je pregovore s Azerbejdžanom kako bi nadoknadila veći dio izvoza ruskog plina u Europu. Hoće li opskrba preko Ukrajine biti moguća nakon što krajem godine istekne ugovor s Rusijom?
Dio Vodica opet bez struje
PROBLEMI
Dio Vodica opet bez struje
VODICE - Otok Prvić, dio Srime i dio Vodica ponovno ostali su bez struje zbog preopterećenja mreže.
Pad cijena nafte, u fokusu Kina
NAFTNO TRŽIŠTE
Pad cijena nafte, u fokusu Kina
LONDON - Kraj tjedna donio je pad cijena nafte na svjetskim tržištima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE