GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rusija planira zauzeti petinu svjetskog tržišta vodika

Rusija planira zauzeti petinu svjetskog tržišta vodika
CILJEVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.05.2021 / 15:18
Autor: SEEbiz / H
MOSKVA - Rusija namjerava zauzeti oko 20 posto budućeg svjetskog tržišta vodika, rekao je ruski ministar energetike Nikolaj Šulginov u intervjuu za magazin Energy Policy.

"Rusija ima velik potencijal za razvoj energije vodika, a upotreba novih tehnologija trebala bi pridonijeti izgradnji kompetencija ne samo u proizvodnji vodika, već i u njegovom transportu i skladištenju. Zadatak je zemlje zauzeti oko 20 posto svjetskog tržišta vodika, rekao je Šulginov".

"Moramo razraditi pitanja velike proizvodnje vodika, skladištenja, transporta. Njegova se proizvodnja može razvijati na bazi prirodnog plina ili nuklearne energije. S tim u vezi, Rusija ima mnogo mogućnosti za razvoj. Glavno je da ne stojimo, nego razvijamo nove tehnologije. Ambiciozan je zadatak - zauzeti 20 posto tržišta i taj cilj nije za raspravu", rekao je ruski ministar.

Šulginov je također dodao da tehnologije proizvodnje vodika nisu nove te da ga gotovo ga svaka rafinerija može proizvesti.

"Ali sada je teško reći kako će se i po kojoj cijeni prodavati 'plavi' i 'zeleni' vodik, jer tržišta se tek formira, a Rusija planira biti prisutna u tržišta svih vrsta vodika", zaključio je.

Tagovi: Rusija, vodik, tržište vodika
PROČITAJ I OVO
EPS Distribucija nije više deo sistema EPS-a
ORGANIZACIJA
EPS Distribucija nije više deo sistema EPS-a
BEOGRAD - Javno preduzeće „Elektroprivreda Srbije“ prenelo je na Republiku Srbiju, koju zastupa Vlada, celokupan osnivački i vlasnički udeo u Operatoru distributivnog sistema „EPS Distribuciji“, čime je „EPS Distribucija“ prestala da bude deo sistema EPS-a.
Zbog remonta Turskog toka prekid isporuke gasa
GAS
Zbog remonta Turskog toka prekid isporuke gasa
BEOGRAD - Prekid isporuka gasa kroz Turski tok je zbog planiranog remonta, a u Srbiji je stavljeno u pripravnost skladište u Banatskom dvoru, sa koga će moći da se pokrije planirana potrošnja u tom periodu, rekao je danas Tanjugu generalni direktor JP "Srbijagasa" Dušan Bajatović.
Cijene nafte stabilne iznad 74 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilne iznad 74 dolara
LONDON - Cijene sirove nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad razine od 74 dolara, balansirajući između pada zaliha u SAD-u i jačeg dolara koji prigušuje potražnju.
Zastoj u izgradnji termoelektrane Kolubara B
ČEKAJU SE STUDIJE
Zastoj u izgradnji termoelektrane Kolubara B
BEOGRAD - Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije naložlio je krajem maja da se obustavi gradnja termoelektrane Kolubara B u opštini Lazarevac, nedaleko od rudnika uglja dok se ne urade studije ekonomske i ekološke opravdanosti.
Njemački Wpd iznio planove za gradnju velikog vjetroparka u Sjevernoj Makedoniji
VJETROPARK
Njemački Wpd iznio planove za gradnju velikog vjetroparka u Sjevernoj Makedoniji
SKOPJE - Njemačka tvrtka Wpd, koja je iskazala interes za izgradnju četiri vjetroparka u BiH, planira u Makedoniji izgraditi vjetroelektranu snage do 400 megavata koja bi bila veća od svih ostalih vjetroelektrana u zemlji zajedno (i onih koje rade i onih koje su u planu ).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE