GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rusija obustavlja isporuke plina Sjevernim tokom

Rusija obustavlja isporuke plina Sjevernim tokom
PLINSKA KRIZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.09.2022 / 22:19
Autor: SEEbiz / H

MOSKVA - Ruski Gazprom trebao je u subotu nastaviti s isporukama plina cjevovodom Sjeverni tok 1 nakon trodnevnog prekida radi održavanja, no iz tvrtke je u petak poslijepodne priopćeno da se od toga ipak odustaje.

Isporuka ruskog plina Sjevernim tokom 1 prema Njemačkoj neće se nastaviti u subotu kao što je planirano, javlja BBC. Iz ruske tvrtke Gazprom priopćeno je u petak poslijepodne da se isporuka neće nastaviti u subotu, kao što je planirano, jer je, tvrde, došlo do kvara na motoru turbine.

Cjevovod Sjeverni tok 1 zatvoren je zbog curenja ulja, stoji u priopćenju Gazproma. Ruska državna kompanija tvrdi da je do curenja došlo na kompresorskoj stanici Portovaja u blizini Sankt Peterburga, a uz Ruse ondje su navodno bili i radnici Siemensa, njemačke tvrtke koja pomaže u održavanju cjevovoda.

Gazprom tvrdi da je popravak curenja na ključnim motorima moguć samo na specijaliziranim lokacijama za koje Rusija tvrdi da su na udaru zapadnih sankcija. Isporuka plina obustavljena je dok se kvar ne otkloni, stoji u priopćenju, a kad bi to moglo biti, ne preciziraju.

Otvoreno je pitanje u kojem obujmu će se nastaviti isporuka budući da je Sjeverni tok 1 i prije ovotjedne obustave radio sa 20 posto kapaciteta. Gazprom je smanjene isporuke opravdavao radovima na održavanju, ističući da mu nisu vraćene turbine koje je poslao Siemens Energyju na servis.

Njemačka kompanija obavljala je servis u Kanadi koja je blokirala opremu budući da je Rusiji uvela sankcije zbog njezine invazije na Ukrajinu.

Moskva pripisuje probleme sa Sjevernim tokom 1 sankcijama, koje su, kako tvrdi, omele uobičajeni posao održavanja. Bruxelles pak uzvraća da je to izgovor, optužujući Rusiju da plin koristi kao ekonomsko oružje.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov ponovno je pojačao zabrinutost u petak rekavši da bi isporuke Sjevernim tokom 1 mogle ponovno biti prekinute budući da je u opasnosti pouzdan rad cijelog sustava, navodi Reuters.

Europske zemlje u međuvremenu uvode mjere štednje kako bi osigurale dovoljno plina za zimu i pokušavaju pronaći nove izvore nabave, a ponovo uključuju i već ugašene termoelektrane na ugljen.

Tagovi: Gazprom, Rusija, Sjeverni tok 1, ruski plin
PROČITAJ I OVO
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
NOVI ISKORAK
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
ZAGREB - Predsjednik Uprave Janafa Stjepan Adanić otkrio je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘, da je ta kompanija, u svojoj 50-godišnjoj povijesti, do danas transportirala 265 milijuna tona nafte kroz sustav te da su primili 3.500 tankera.
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
SPREMNICI
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
ZAGREB - Država će utrošiti oko pola milijarde eura za velike baterijske spremnike za pohranu struje, koje će koristiti proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora, rečeno je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘.
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
NEĆE SE IZJASNITI
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
LJUBLJANA - U slovenskom Petrolu su razočarani odlukom Ustavnog suda Slovenije da se neće izjasniti o ustavnosti i zakonitosti propisa o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata kojima je Vlada ograničila marže trgovcima gorivom.
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
ENERGENTI
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
BERLIN - Cijena prirodnog plina u Europi dosegla je najvišu razinu u više od tri mjeseca. Razlog poskupljenja je sukob na Bliskom istoku, javlja njemačka novinska agencija dpa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE