GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rusija kupila stotinu tankera kako bi zaobišla sankcije

Rusija kupila stotinu tankera kako bi zaobišla sankcije
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.12.2022 / 12:35
Autor: SEEbiz
MOSKVA - Rusija je ove godine nabavila stotinu tankera kao odgovor na naftne sankcije koje je Moskvi nametnuo Zapad, izvještava Financial Times.

Kremlj koristi dodatne tankere kako bi izbjegla probleme s ograničenjima u isporuci nafte, a tvrtka za energesko savjetovanje Rystad tvrdi da su ove godine kupljena 103 tankera.

Navodno je riječ o brodovima starima između 12 i 15 godina i predstavljaju rusku flotu u sjeni.

U međuvremenu, Rusija je u subotu rekla da će nastaviti pronalaziti kupce za svoju naftu unatoč "opasnom" pokušaju zapadnih vlada da uvedu ograničenje cijena na njezin izvoz nafte, dok Ukrajina smatra da je plafon cijene trebao biti dvostruko niži od dogovorenog.

Koalicija zapadnih zemalja predvođena skupinom zemalja G7 složila se u petak uvesti ograničenje cijene ruske nafte uvezene morskim putem na 60 dolara po barelu, što je pokušaj da se ograniče prihodi Moskve i smanji njena sposobnost financiranja invazije na Ukrajinu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i viši dužnosnici Kremlja su više puta poručili da naftom neće opskrbljivati one zemlje koje budu uvele ograničenje cijene.

Rusko veleposlanstvo u Sjedinjenim Američkim Državama je na komunikacijskoj platformi Telegram kritiziralo "preoblikovanje" načela slobodnog tržišta i ponovilo da će unatoč mjerama, potražnja za njenom naftom i dalje ostati velika.

"Postupci poput ovog će neizbježno dovesti do povećane nesigurnosti i nametanja većih cijena za potrošače sirovina. Neovisno o trenutnim poigravanjima s opasnim i nelegitimnim instrumentom, uvjereni smo da će potražnja za ruskom naftom ostati velika", napisalo je rusko veleposlanstvo.

Ograničenje će dozvoliti zemljama izvan EU-a nastavak prekomorskog uvoza ruske nafte, no transportnim i osiguravateljskim tvrtkama će zabraniti da rade s ruskom naftom diljem svijeta, osim ako se prodaje po cijeni nižoj od ograničenja.

Ograničenje cijene na rusku naftu trebalo bi biti smanjeno na 30 dolara po barelu kako bi se snažnije oslabilo rusko gospodarstvo, rekao je u subotu viši pomoćnik ukrajinskog predsjednika.

"Ruska ekonomija bit će uništena i (Rusija) će platiti i biti odgovorna za sve svoje zločine", napisao je na Telegramu šef kabineta ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija Andrij Jermak.

"Ipak je trebalo sniziti cijenu na 30 dolara kako bi ju se uništilo brže", dodao je.

Tagovi: ograničenje cijena ruske nafte, ruska nafta, Rusija, Vladimir Putin
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike
POSLOVI
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike

BERLIN - Nordex, njemački proizvođač vjetroturbina, rekao je u utorak da je primio narudžbu za isporuku i ugradnju 57 N163/5.X turbina iz serije Delta4000 od južnoafričkog kupca kojeg nije imenovao.

Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
LONDON - Na londonskim je tržištu nakon podneva cijena barela s rokom isporuke u svibnju bila gotovo nepromijenjena u odnosu na jučerašnje zatvaranje trgovine i iznosila je 86.64 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u plusu 1.32 dolara.
Dodik na mala vrata ušao u energetski sektor Crne Gore
POTEZI
Dodik na mala vrata ušao u energetski sektor Crne Gore
PODGORICA - EPCG Solar gradnja potpisala je jučer ugovor o poslovno-tehničkoj suradnji s tvrtkom Kaldera iz Laktaša, čime je i službeno omogućen ulazak kapitala i udjela Milorada Dodika, koji je poznat kao vlasnik u sjeni ove banjalučke energetske tvrtke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE