GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rusija dogovorila gradnju nuklearne elektrane u Uzbekistanu

Rusija dogovorila gradnju nuklearne elektrane u Uzbekistanu
NUKLEARKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.05.2024 / 07:19
Autor: SEEbiz
MOSKVA - Rusija će u Uzbekistanu izgraditi malu nuklearnu elektranu, prvu u postsovjetskoj središnjoj Aziji, objavio je u ponedjeljak uzbekistanski predsjednik Šavkat Mirzijojev na sastanku s ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

Ruski predsjednik doputovao je u nedjelju u Taškent, a s domaćinom, uzbekistanskim predsjednikom Mirzijojevom, razgovarat će o bilateralnoj suradnji u politici, trgovini, ekonomiji i kulturi, navodi ruska novinska agencija Tass.

Mirzijojev je na sastanku rekao da će Rusija u Uzbekistanu graditi malu nuklearnu elektranu, navodi Reuters, dodajući da dvojica čelnika nisu navela pojedinosti o nuklearnom projektu. Prema dokumentima koje je objavio Kremlj, ruska državna tvrtka za nuklearnu tehnologiju Rosatom izgradit će u Uzbekistanu do šest nuklearnih reaktora kapaciteta 55 megavata.

Rusija bi realizacijom tog projekta pokazala da novim azijskim tržištima, osim energenata, može ponuditi i sofisticirane tehnološke proizvode, unatoč pritisku zapadnih sankcija, primjećuje Reuters. Nijedna bivša sovjetska republika u središnjoj Aziji nema nuklearnu elektranu, ali Uzbekistan i susjedni Kazahstan proizvode uranij i već dugo razmatraju njihovu gradnju.

Ruski predsjednik najavio je 400 milijuna dolara ulaganja u zajednički investicijski fond za financiranje projekata u Uzbekistanu. Njegova ukupna vrijednost trebala bi iznositi 500 milijuna dolara.

Taškent je, po riječima predsjednika Mirzijojeva, zainteresiran i za kupnju većih količina ruske nafte i plina. U proteklim desetljećima uloge su bile obrnute i središnja Azija izvozila je ugljikovodike u Rusiju.

Iskoristivši rusku potragu za novim kupcima, nakon gubitka onih na Zapadu, Uzbekistan je prošlog listopada počeo uvoziti ruski prirodni plin. Iako još uvijek proizvodi značajne količine, oko 50 milijardi kubika godišnje, jedva pokriva domaću potražnju i zahvaljujući pošiljkama iz Rusije otklonio je prijetnju energetske krize.

"Izvoz (plina) znatno je manji no što se planiralo i spremni smo povećati njegov obujam bude li potrebno", rekao je ruski predsjednik.

Taškent, po riječima predsjednika Mirzijojeva, želi uvoziri i rusku naftu.

Tagovi: RUSIJA, UZBEKISTAN, NUKLEARKA
PROČITAJ I OVO
Rekordna potražnja za solarnom energijom u SAD-u
SOLARI
Rekordna potražnja za solarnom energijom u SAD-u
NEW YORK - Solarna energija doživljava procvat u Sjedinjenim Državama kako potražnja za električnom energijom raste, nadmašujući rast bilo kojeg drugog izvora električne energije i pobijajući tvrdnje da je energetska tranzicija neuspjeh.
Vlada odgovorila na novu MOL-ovu arbitražu: Postojala je prijetnja da vrtići i bolnice ostanu bez plina
ODGOVOR
Vlada odgovorila na novu MOL-ovu arbitražu: Postojala je prijetnja da vrtići i bolnice ostanu bez plina
ZAGREB - Vlada je u vrijeme najveće energetske krize poduzimala mjere za sigurnost opskrbe plinom građana u skladu sa zakonskim odredbama, poručili su u subotu iz Vlade odgovarajući na MOL-ovo pokretanje arbitraže protiv Hrvatske zbog mjera nametnutih tržištu plina 2022. i 2023. godine.
MOL pokrenuo arbitražu protiv Hrvatske zbog mjera nametnutih tržištu plina
ARBITRAŽA
MOL pokrenuo arbitražu protiv Hrvatske zbog mjera nametnutih tržištu plina
BUDIMPEŠTA – MOL potvrđuje da je pokrenuo arbitražu protiv Republike Hrvatske zbog nadoknade štete proizašle iz mjera koje je Hrvatska nametnula tržištu plina 2022. i 2023.
Što je dovelo do strujnog kolapsa na Balkanu?
SLUŽBE ISTRAŽUJU
Što je dovelo do strujnog kolapsa na Balkanu?
PODGORICA / ZAGREB - Crnogorski dužnosnici tvrde da je uzrok regionalnog kvara u elektroenergetskom sustavu posljedica velikog opterećenja i porasta dnevne potrošnje te visokih temperatura, a da će međunarodna istraga službene Europske udruge operatora prijenosnih sustava utvrditi odakle su problemi počeli.
Europska komisija odobrila njemačke subvencije za cjevovode za vodik
VODIK
Europska komisija odobrila njemačke subvencije za cjevovode za vodik
BRUXELLES - Europska komisija dala je Njemačkoj dozvolu da uloži oko 3 milijarde eura u svoju vodikovu infrastrukturu za izgradnju dalekovoda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE