GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rusija će se i nakon koronakrize suočavati s niskom cijenom nafte

Rusija će se i nakon koronakrize suočavati s niskom cijenom nafte
NAFTA I EKONOMIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.04.2020 / 13:08
Autor: SEEbiz / H
MOSKVA - Ruski ministar ekonomskog razvoja Maksim Rešetnikov ocijenio je u subotu kako bi bilo pogrešno u iduća dva-tri mjeseca potrošiti sve financijske rezerve te da će se ruska ekonomija i nakon krize vjerojatno suočavati s niskim cijenama nafte, koja je glavni ruski izvozni proizvod.

Rešetnikov je na TV kanalu Rusija-1 rekao da se aktualna kriza razlikuje od onih 2008. i 2014., godine, jer je široko zahvatila posebno mala i srednja poduzeća.

"Život će se definitivno nastaviti, mijenjat će se, ali nažalost neće sva poduzeća preživjeti, to je očito", rekao je Rešetnikov.

Također je skrenuo pozornost na činjenicu da vlada ne može potrošiti sve akumulirane rezerve u sljedeća dva-tri mjeseca, jer će se i nakon toga gospodarstvo trebati oporavljati, a to će razdoblje vjerojatno obilježiti niske cijene nafte.

"Oporavak će teći u etapama. Da, iskušenje je potrošiti sve rezerve u sljedećih mjesec, dva ili tri. No i nakon toga moramo rasti, a cijene našeg glavnog izvoznog proizvoda - nafte, mogu dugo ostati niske “, rekao je.

Ranije je ministar rekao da ruska ekonomija gubi oko 100 milijardi rubalja (1,24 milijarde eura) dnevno zbog ograničenja povezanih s pandemijom novoga koronavirusa.

Proračunski deficit Ruske Federacije po njegovim procjenama mogao bi iznositi 4,5-5 posto BDP-a, a pokrit će ga akumulirane rezerve i zaduženja.

Ministar je ukupni iznos potpore ruskoj ekonomiji procijenio na 2,8 posto BDP-a.

Tagovi: Maksim Rešetnikov, nafta, ruska ekonomija, Rusija, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Šef IAEA-e zabrinut zbog mogućnosti napada Izraela na iranska nuklearna postrojenja
ZABRINUTOST
Šef IAEA-e zabrinut zbog mogućnosti napada Izraela na iranska nuklearna postrojenja
LONDON - Čelnik UN-ove agencije za nuklearni nadzor Rafael Grossi u ponedjeljak je rekao da je zabrinut oko mogućnosti napada Izraela na iranska nuklearna postrojenja, no i da će se inspekcije tih postrojenja nastaviti u utorak.
Nagy: Mađarska će razmotriti intervenciju u cijene goriva
GORIVO
Nagy: Mađarska će razmotriti intervenciju u cijene goriva
BUDIMPEŠTA - Mađarska vlada razmotrit će hoće li uvesti niže cijene goriva nakon što Središnji ured za statistiku (KSH) pregleda regionalne prosječne razine cijena, rekao je ministar gospodarstva Marton Nagy za poslovni dnevnik Vilaggazdasag.
Ina potpisala dva ugovora vezana uz projekte obnovljive energije
ZELENI VODIK
Ina potpisala dva ugovora vezana uz projekte obnovljive energije
ZAGREB - Ina je potpisala dva ugovora vezana uz projekte obnovljivih izvora energije - jedan za izgradnju postrojenja za proizvodnju zelenog vodika u Rafineriji nafte Rijeka i drugi za postrojenje za proizvodnju biometana u Sisku, ukupno vrijednih 98 milijuna eura, priopćili su u ponedjeljak iz te kompanije.
Oštro pao norveški izvoz plina
PLIN
Oštro pao norveški izvoz plina
OSLO - Norveški izvoz naglo je pao u ožujku, odražavajući znatno smanjene isporuke plina, pokazalo je izvješće statističkog ureda. Izvoz je u ožujku pao za 20,5 posto u odnosu na istogodišnji mjesec, a uvoz za 23,1 posto.
Blagi tjedni pad cijena nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Blagi tjedni pad cijena nafte
LONDON - Cijene nafte prošloga tjedna blago su pale jer trgovce zabrinjava usporavanje rasta gospodarstava, a time i potražnje za "crnim zlatom", dok podršku cijenama pružaju napetosti na Bliskom istoku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE