GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rusija bi ponovo mogla zavrnuti plin

Rusija bi ponovo mogla zavrnuti plin
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.10.2021 / 18:30
Autor: SEEbiz / H
MOSKVA - Rusija ne isključuje mogućnost nove krize s plinom u Europi i poziva EU na pregovore, izjavio je u subotu Aleksandar Novak, potpredsjednik vlade zadužen za energetska pitanja.

"Ne isključujem mogućnost da se takva situacija ponovi", rekao je Novak i pozvao čelnike Europske unije na pregovore.

"Spremni smo na dijalog", poručio je Novak.

Po Novaku, u europskim spremištima nedostaje oko 25 milijuna prostornih metara plina i on smatra da bi se "po tom pitanju, nešto trebalo učiniti".

Svjetska energetska super sila opetovano odbacuje odgovornost za rast cijena i, kako tvrdi Novak, Rusija ispunjava svoje ugovorne obveze.

Isporuke na svjetska tržišta su porasle za čak 15 posto u odnosu na prethodnu godinu te je i sama Rusija u 2021. potrošila više plina nego inače. Novak to pripisuje hladnoj zimi i oporavku gospodarstva.

Nedavno je predsjednik Vladimir Putin pozvao na hitno puštanje u rad plinovoda Sjeverni tok 2 koji bi prirodni plin dovodio iz Rusije preko Baltičkog mora u Njemačku.

Novak smatra da bi isporuke tim plinovodom umanjile zabrinutost na usijanom plinskom tržištu.

Plinovod je dovršen, no njemačke vlasti tek trebaju izdati uporabnu dozvolu.

Krajem rujna, neki njemački mediji, poput Deutsche Wellea, izvijestili su da su Rusi želeći prisiliti Bruxelles na prihvaćanje Sjevernog toka 2, umjetno izazvali nezapamćeni rast cijena plina na svjetskom tržištu koje su odletjele u nebo na fantastičnih gotovo tisuću dolara za tisuću prostornih metara plina.

Time se, upozorili su njemački mediji, stvara umjetni deficit plina, a, s druge strane, azijske zemlje su ovog ljeta kupile velike količine ukapljenog plina pa ga je u Europi bilo puno manje, a ovdašnji LNG terminali uglavnom su radili smanjenim ili nikakvim kapacitetom.

Propusna moć Sjevernog toka 2 je 55 milijardi prostornih metara plina godišnje.

Tagovi: Rusija, plin, Aleksander Novak, Gazprom
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima ispod razine od 87 dolara, odražavajući prigušene bojazni da bi eskalacija sukoba na Bliskom istoku i najavljene nove američke sankcija na iranski izvoz mogli ugroziti opskrbu.
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
GORIVO
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
WASHINGTON - Američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) odobrit će i ovog ljeta prodaju mješavina benzina s visokim udjelom etanola kako bi ublažila potencijalne poremećaje u opskrbi zbog sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku, pokazao je interni dokument.
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
INTERES
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
BANJA LUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je jučer u Banjoj Luci sa zamjenikom generalnog direktora Zarubežnjefta Igorom Šcelkunovim.
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
LNG
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
BRUXELLES - Sljedeći paket sankcija Europske unije trebao bi uključivati korake protiv "flote tankera u sjeni" koji prevoze rusku naftu kako bi se zaobišle sankcije, rekao je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Bilstrom uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu.
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
PORAZ
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
SARAJEVO - BH Gas i Energoinvest dužni su isplatiti mađarskom FGZS-u preko 11 miliona dolara zbog prelaska na Turski tok.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE