GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rusija bi mogla smanjiti proizvodnju nafte i do sedam posto

Rusija bi mogla smanjiti proizvodnju nafte i do sedam posto
SMANJENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.12.2022 / 16:47
Autor: SEEbiz / H
MOSKVA - Rusija bi početkom 2023. godine mogla smanjiti proizvodnju nafte za pet do sedam posto u odgovoru na ograničenje cijene na sirovu naftu i derivate te zaustaviti prodaju zemljama koje ta ograničenja podržavaju, rekao je u petak za državnu televiziju potpredsjednik vlade Alexander Novak.

Iznoseći po prvi put pojedinosti o odgovoru Moskve na ograničenja cijena koje je Zapad uveo zbog ruske invazije na Ukrajinu, Novak je rekao da bi rezovi mogli doseći između 500 tisuća do 700 tisuća barela dnevno.

Također je rekao da su unatoč naporima Europe da smanji ovisnost o ruskoj nafti i plinu ruski energenti traženi diljem svijeta i da Moskva diverzificira svoje kupce.

Ustvrdio je i da bi bez ruskih energenata bilo teško osigurati globalni gospodarski razvoj, a predviđa i moguće nestašice plina u Europi, koja je uvela ograničenja cijene plina, ali i nafte.

Što se tiče nafte, Europska unija, skupina zemalja G7 i Australija uvele su 5. prosinca ograničenje cijene od 60 dolara po barelu, pored embarga EU-a na uvoz ruske sirove nafte koja se doprema morem i sličnih obećanja Britanije, Kanade, Japana i SAD-a.

"Vjerujemo da je u trenutnoj situaciji čak moguće riskirati manju proizvodnju, a ne voditi se prodajnom politikom uzimajući u obzir ograničenje cijena. Danas je to 60 dolara, sutra može biti bilo što, a nama je neprihvatljivo ovisiti o nekim odlukama neprijateljskih zemalja", rekao je Novak.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u četvrtak da će početkom idućeg tjedna donijeti uredbu o postupcima Moskve u odgovoru na ograničenje cijena.

Novak je izjavio da će se uredbom zabraniti prodaja nafte i naftnih derivata zemljama koje prihvate ograničenje cijena i tvrtkama koje traže njegovo poštivanje.

Također, rekao je kako se očekuje da će ruska proizvodnja nafte porasti s 524 milijuna tona u ovoj godini na 535 milijuna tona (10,7 milijuna barela dnevno) u 2023. godini, dok će proizvodnja prirodnog plina pasti za petinu, na 671 milijardu prostornih metara.

Sankcije su pogodile prodaju ruske nafte, koja je zaslužna za veliki dio prihoda u ruskom državnom proračunu. Izvoz ruske sirove nafte marke Urals iz luka na Baltičkom moru mogao bi pasti i do 20 posto u prosincu.

Ovog se mjeseca sirova nafta Urals prodavala uz veće popuste, a dominantni kupac Indija kupovala je po znatno nižoj cijeni od 60 dolara po barelu.

Novak je vjeruje da će se uskoro stabilizirati ti popusti, a naveo je i da se Rusija veći dio ove godine pripremala za sankcije i ograničenja cijena.

Također je pohvalio rad skupine vodećih svjetskih proizvođača nafte OPEC+, koja uključuje Rusiju, rekavši da će se cijena nafte iduće godine vjerojatno zadržati u sadašnjem rasponu od 70 do 100 dolara po barelu, osim ako ne dođe do nepredviđenih događaja.

Tagovi: ruska nafta, Vladimir Putin, smanjenje proizvodnje ruske nafte, Rusija
PROČITAJ I OVO
Gen-I u 2022. više nego prepolovio dobit; razmišlja o novom zaduženju
LOŠA GODINA
Gen-I u 2022. više nego prepolovio dobit; razmišlja o novom zaduženju
LJUBLJANA - U 2022. godini Gen-I grupa je, prema nerevidiranim podacima, povećala prihode za 21,4 posto na nešto manje od 4,1 milijarde eura, dok je neto dobit pala za 57,8 posto na 29,5 milijuna eura. Tvrtka razmišlja o novom kreditu u procijenjenom iznosu od 50 milijuna eura.
MOL osigurao sirovu naftu s vlastitih polja u Azerbejdžanu preko Omišalja i Janafa
NAFTA
MOL osigurao sirovu naftu s vlastitih polja u Azerbejdžanu preko Omišalja i Janafa
BUDIMPEŠTA - MOL Grupa transportira sirovu naftu proizvedenu na naftnom polju Azeri–Chirag–Gunashli u Azerbajdžanu, u kojem je MOL suvlasnik, sve do Slovnaftove rafinerije u Bratislavi.
Cijene plina u Europi na najnižoj razini od ljeta 2021.
PLIN
Cijene plina u Europi na najnižoj razini od ljeta 2021.
LONDON - Cijena prirodnog plina u Europi pala je na najnižu razinu od srpnja 2021. godine, kliznuvši nakratko ispod 40 eura po megavat satu (MWh) zahvaljujući slabijoj potražnji na pragu proljeća.
Nafta pala prema razini od 72 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta pala prema razini od 72 dolara
LONDON - Početak novog tjedna donio je nastavak poniranja cijena nafte na svjetskim tržištima.
Rusija je postala najveći izvoznik nafte u Kinu
NAFTA
Rusija je postala najveći izvoznik nafte u Kinu
MOSKVA - Prema podacima kineske vlade, Rusija je pretekla Saudijsku Arabiju kao najveći kineski opskrbljivač naftom u prva dva mjeseca 2023. jer je kupovala rusku naftu koja je pod sankcijama uz velike popuste.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE