GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rusija bi mogla prihvatiti bitcoine kao sredstvo plaćanja za naftu i plin

Rusija bi mogla prihvatiti bitcoine  kao sredstvo plaćanja za naftu i plin
IDEJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.03.2022 / 09:00
Autor: SEEbiz / H
MOSKVA - Šef Odbora za energetiku ruske Dume Pavel Zavalni iznio je mogućnost prihvaćanja bitcoina kao sredstva plaćanja za naftu i plin iz "prijateljskih zemalja" poput Kine i Turske.

Rekao je da bi te zemlje mogle početi plaćati energiju u ruskim rubljama, kineskim juanima, turskim lirama - ili čak bitcoinima (BTC) - umjesto američkim dolarima.

Prema ruskim medijima, predsjednik Odbora Državne dume za energetiku izjavio je na tiskovnoj konferenciji 24. ožujka da su on i predstavnici Kine i Turske raspravljali o promjenama preferiranih valuta za namirenje za njihov najveći izvoz.

“Već dugo predlažemo Kini da prijeđe na obračune u nacionalnim valutama rublja i juana. S Turskom će to biti lire i rublje. Skup valuta može biti različit i to je normalna praksa. Ako postoje bitcoini, mi ćemo trgovati bitcoinima.”

Nadalje je naveo da bi "neprijateljske zemlje" mogle platiti svoju naftu u rubljama ili zlatu. Međutim, nije jasno može li Rusija promijeniti uvjete postojećih ugovora sa zemljama koje plaćaju u eurima ili dolarima.

Rusija istražuje načine na koje može zaobići međunarodne ekonomske sankcije koje su joj nametnute zbog invazije na Ukrajinu. Ruske banke su uklonjene iz SWIFT sustava kako bi se spriječile u podmirenju prekograničnih plaćanja, a većini poduzeća zabranjeno je poslovanje s Rusijom, osim trgovine naftom i plinom.

Energija je najvažnija roba koju Rusija izvozi — i ključni je izvor energije u Europi i drugim zemljama koje je teško zamijeniti. Prema Reutersu, trgovina naftom i plinom osigurala je 119 milijardi dolara prihoda Rusiji 2021. godine.

Uključujući električnu energiju, kerozin, ugljen i prirodni plin, trgovina energijom činila je 53,8% ukupnog ruskog izvoza od 388,4 milijarde dolara u 2021. prema ruskom brifingu.

Čini se da je kripto tržište pozitivno reagiralo na vijest o proširenoj međunarodnoj upotrebi BTC-a. Bitcoin je porastao za 2,5% tijekom proteklog dana i sada se približava 30-dnevnim maksimumima trgovanja na 43.917 dolara prema CoinGecko.

Tagovi: bitcoin, nafta, plin, Pavel Zavalni, sankcije Rusiji
PROČITAJ I OVO
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
OIE
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
KOPER - Luka Koper će sljedećih godina u elektrifikaciju uložiti više od 100 milijuna eura, najavljeno je na današnjem otvorenju solarne elektrane na krovovima skladišta generalnih tereta.
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
PLINOVOD
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
NEUM - Potrebno je u Federaciji BiH usvojiti zakon o Južnoj interkonekciji i aplicirati za sredstva prije nego to bude zauvijek izgubljeno, upozorio je ambasador SAD u BiH Michael Murphy na Energetskom samitu 2024 koji se oržava u Neumu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE