GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rossi Biofuel i MOL Grupa u Komáromu otvorili tvornicu komponenti za biodizel

Rossi Biofuel i MOL Grupa u Komáromu otvorili tvornicu komponenti za biodizel
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.03.2022 / 11:41
Autor: SEEbiz
KOMAROM – U mađarskom Komáromu otvorena je nova tvornica tvrtke Rossi Biofuel, koja će znatno povećati obujam proizvodnje biogoriva u Mađarskoj. Tom investicijom MOL Grupa i Envien Grupa u Europi su predstavile tehnologiju koja može smanjiti stakleničke plinove za više od 85 posto.

Svečano je otvoreno napredno postrojenje za proizvodnju biodizela Rossi Biofuel Zrt., koje će uz kapacitet od 50.000 tona godišnje znatno povećati godišnju proizvodnju kompanije i obujam proizvodnje biogoriva u Mađarskoj. To je postrojenje prvo u Europi s tehnologijom RepCat austrijske tvrtke BDI-BioEnergi International GmbH, koja dopušta veliku fleksibilnost kad je riječ o sirovinama s obzirom na to da omogućuje čak i preradu masnog otpada različitih vrsta i podrijetla, poput otpadnog jestivog ulja, masti iz odvoda, životinjskih masti i ostataka nastalih u proizvodnji biljnog ulja. Biodizel proizveden na ovaj način jedno je od ekološki najprihvatljivijih goriva.

„U Europu smo donijeli jedinstvenu tehnologiju koja nam omogućuje proizvodnju biogoriva od gotovo svih vrsta masti. Ovo je golem uspjeh za sve nas jer je kružna ekonomija jedan od kamena temeljaca ažurirane strategije MOL Grupe. Obvezali smo se na učinkovito recikliranje otpada i na zadovoljavanje rastućih svjetskih potreba za energijom primjenom sve održivijih rješenja. Energetska tranzicija dug je i složen proces, ali ova investicija jasno pokazuje da se konvencionalna goriva mogu pretvoriti u ekološki prihvatljivija goriva uz odgovarajuću tehnologiju i iskorištavanje otpada”, rekao je Oszkár Világi, zamjenik glavnog izvršnog direktora MOL Grupe.

Izgradnjom tog postrojenja MOL Grupa i Envien Grupa, vlasnici tvrtke u omjeru 25% - 75%, žele odgovoriti i na zahtjeve potrošača i na regulatorne zahtjeve: cilj je da Rossi Biofuel djeluje u skladu s regulativom Europske unije o obnovljivim gorivima za prijevoz. Proizvod tvrtke Rossi Biofuel rabi se kao biokomponenta u proizvodnji dizela u Rafineriji Dunav i Rafineriji Slovnaft.

„Ovo novo moderno postrojenje prva je velika investicija Envien Grupe u proizvodnji naprednih biogoriva u kojemu se otpad prerađuje u korisne proizvode. Smatramo da postrojenje koje upotrebljava otpad i uglavnom domaće sirovine pridonosi smanjenju stakleničkih plinova koji nastaju u prijevozu, a ujedno potiče i stimulira domaće gospodarstvo i tržište rada. To je put za budućnost i prioritet za Grupu. Zbog mađarskih subvencija postrojenje smo odlučili smjestiti u našu proizvodnu bazu u Komáromu u Mađarskoj, a sigurni smo da ovo nije naš posljednji takav projekt”, rekao je dr. Robert Spišák, inženjer i predsjednik Uprave tvrtke Rossi Biofuel.
Radovi u vrijednosti od 45 milijuna eura na postojećem postrojenju počeli su u lipnju 2020. godine, u izgradnju je bilo uključeno više od 15 tvrtki s prosječno 80 radnika, a taj se broj u određenim trenucima penjao i na 150-170 radnika. Država je investiciju podržala subvencijama za kamatne stope i olakšicama na porez na dobit, čime je broj zaposlenih u Rossi Biofuelu udvostručen na više od 100. Novu tvornicu svečano je otvorio dr. László Palkovics, ministar za inovacije i tehnologiju, dr. Judit Bertalan Czunyiné, zastupnica u parlamentu, dr. Robert Spišák, inženjer i predsjednik Uprave Rossi Biofuel Zrt., i dr. Oszkár Világi, zamjenik glavnog izvršnog direktora MOL Grupe.

Tagovi: Rossi Biofuel, kompanija MOL, Envien grupa, Oszkár Világi, biodizel
PROČITAJ I OVO
Gasovod od Srbije do Bugarske pušten u probni rad
INTERKONEKTOR
Gasovod od Srbije do Bugarske pušten u probni rad
NIŠ - Gasni intekonektor Srbija-Bugarska pušten je danas u probni rad u merno-regulacionoj stanici u Trupalu kraj Niša.
IEA: Dosadašnja obećanja COP28 donijela bi samo 30% smanjenja emisija do 2030.
EMISIJE
IEA: Dosadašnja obećanja COP28 donijela bi samo 30% smanjenja emisija do 2030.
LONDON - Međunarodna agencija za energiju (IEA) upozorila je danas da bi se emisije stakleničkih plinova mogle smanjiti samo za 30 posto do 2030. godine na temelju obećanja zemalja na klimatskoj konferenciji UN-a u Dubaiju (COP28). Ako zemlje ne poduzmu ambicioznije mjere, svijet neće izbjeći najgore posljedice klimatskih promjena, rekla je.
Beč: Puštene u rad najjače velike dizalice topline u Europi
POGON
Beč: Puštene u rad najjače velike dizalice topline u Europi
BEČ - U bečkoj četvrti Simmering ovog su tjedna puštene u rad prve tri od sustava od šest velikih dizalica topline. One proizvode više klimatski prihvatljivije topline za 56.000 bečkih kućanstava iz pročišćene otpadne vode, objavio je ljubljanski međunarodni ured Grada Beča. Planiraju udvostručiti kapacitet do 2027. godine.
Matija Bitenc više neće biti član uprave Petrola
KADROVI
Matija Bitenc više neće biti član uprave Petrola
LJUBLJANA - Nakon nešto manje od četiri godine Matija Bitenc oprašta se od uprave energetske tvrtke Petrol.
Saudijsko-ruska inicijativa podigla cijene nafte prema 76 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Saudijsko-ruska inicijativa podigla cijene nafte prema 76 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 76 dolara nakon što su Saudijska Arabija i Rusija pozvale sve članice OPEC-a i njihove saveznike da dodatno smanje opskrbu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE