GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rosnjeft prodao poslovanje ruskoj vladi i povukao se iz Venecuele

Rosnjeft prodao poslovanje ruskoj vladi i povukao se iz Venecuele
POVLAČENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.03.2020 / 14:32
Autor: SEEbiz / Tanjug

MOSKVA - Najveći ruski proizvođač nafte Rosnjeft saopštio je juče da je okončao operacije u Venecueli i prodao poslovanje u toj zemlji ruskoj vladi, piše Reuters.

Trenutno nisu jasne posledice tog poteza, na koji se ruski gigant odlučio u vreme kada cena nafte dolazi blizu 25 dolara za barel, po zajednička ulaganja sa venecuelanskom državnom naftnom kompanijom Petroleos de Venecuela (PDVSA).

Američka vlada pojačala je pritisak na vladu venecuelanskog predsednika Nicolasa Madura, nametnuvši između ostalog i sankcije za dva ogranka Rosnjefta registrovana u Švajcarskoj – Rosnjeft trading i TNK trading international – za koje zvanični

Promene vlasničke strukture znače da bi od subote svaki budući potez SAD protiv poslovanja s naftom u Venecueli bio diurektno usmeren protiv ruske vlade.

Rusije, preko državne kompanije Rosnjeftgas, poseduje malo preko 50 odsto udela u kapitalu Rosnjefta koji kontroliše Kremlj, piše britanska agencija. Međunarodni deoničari su BP koji ima 19,75 odsto, i Katar preko QH investmentsa koji poseduje još 18,93 procenta kapitala.

Povlačenjem iz Venecuele i prenošenjem poslovanja na neki entitet u vlasništvu zvanične Moskve, Rosnjeft, koji predvodi Igor Sečin, bliski partner predsednika Vladimira Putina, prenosi rizike povezane s poslovanjem u Venecueli na rusku vladu, piše Reuters.

Portparol Rosnjefta Mihail Leontijev kazao je Reutersu da je odluka da se ukine poslovanje u Venecueli način da se zaštite deoničari kompanije.

Rosnjeft nije želeo da otkrije ime kompanije kojoj je prodao svoje poslovanje u Venecueli, kao ni portparol ruske vlade koji je potvrdio transakciju.

Na pomenute dve kompanije kojima su SAD nametnule sankcije prošle godine je odlazilo preko trećine ukupnog venecuelanskog izvoza nafte.

Tagovi: Rosnjeft, Rosneft, Venezuela, QH investments, Vladimir Putin, Igor Sečin, Nicolas Maduro, nafta
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima ispod razine od 87 dolara, odražavajući prigušene bojazni da bi eskalacija sukoba na Bliskom istoku i najavljene nove američke sankcija na iranski izvoz mogli ugroziti opskrbu.
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
GORIVO
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
WASHINGTON - Američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) odobrit će i ovog ljeta prodaju mješavina benzina s visokim udjelom etanola kako bi ublažila potencijalne poremećaje u opskrbi zbog sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku, pokazao je interni dokument.
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
INTERES
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
BANJA LUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je jučer u Banjoj Luci sa zamjenikom generalnog direktora Zarubežnjefta Igorom Šcelkunovim.
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
LNG
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
BRUXELLES - Sljedeći paket sankcija Europske unije trebao bi uključivati korake protiv "flote tankera u sjeni" koji prevoze rusku naftu kako bi se zaobišle sankcije, rekao je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Bilstrom uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu.
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
PORAZ
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
SARAJEVO - BH Gas i Energoinvest dužni su isplatiti mađarskom FGZS-u preko 11 miliona dolara zbog prelaska na Turski tok.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE