GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

RiTE Ugljevik mora Elektrogospodarstvu Slovenije platiti još 113 mil KM

RiTE Ugljevik mora Elektrogospodarstvu Slovenije platiti još 113 mil KM
DUG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.11.2023 / 09:20
Autor: SEEbiz
BANJA LUKA - Pored 131 mil KM koje je Rudnik i termoelektrana (RiTE) Ugljevik po sudskoj presudi dužan platiti Elektrogospodarstvu Slovenije, ovo javno preduzeće moraće Slovencima platiti još 113 mil KM po osnovu kamata, saznaje Capital.

Podsjećamo, Arbitražno vijeće u Beogradu je početkom jula donijelo pravosnažnu presudu po tužbi Slovenaca za neisporučenu struju kojom je RiTE Ugljevik naloženo da na ime naknade štete Elektrogospodarstvu Slovenije – razvoj in inženiring isplati 67 mil EUR i zateznu kamatu te da im isporučuje trećinu struje koju proizvede.

Tada je navedeno i da će odluka o iznosu kamate biti donesena naknadno, što se i dogodilo polovinom prošlog mjeseca.

Novom odlukom RiTE Ugljevik je zadužen da Slovencima plati i kamatu od 58,2 mil EUR, odnosno 113 mil KM.

- Naređuje se tuženom RiTE Ugljevik da tužiocu Elektrogospodarstvu Slovenije – razvoj in inženjering plati kamatu obračunatu na štetu koju je tužilac pretrpio između 12. juna 2011. godine i 31. decembra 2021. godine u iznosu od 58,2 mil EUR, u roku od 30 dana od prijema ove odluke - navodi se u odluci Arbitražnog vijeća.

Ovu informaciju je potvrdio i vršilac dužnosti direktora RiTE Ugljevik Diko Cvijetinović koji je rekao da očekuje da će do kraja godine biti nađeno rješenje za isplatu ovog duga i početak isporuke struje Slovencima, na šta su takođe obavezani.

- To je konačna odluka. Ukupno po osnovu glavnice i kamate moramo Slovencima platiti 125,2 mil EUR. Takođe, obavezani smo i da im isporučujemo, odnosno prodajemo trećinu struje koju proizvedemo po cijeni po kojoj se sa njima dogovorimo - rekao je Cvijetinović.

Odgovarajući na pitanje koliki će ovo biti udar na preduzeće, Cvijetinović je rekao da se sa Vladom RS i Matičnim preduzećem Elektroprivrede RS traži rješenje.

- Pregovori su pri kraju. Vlada i Matično preduzeće su svjesni situacije. Juče smo imali sastanak i veoma smo blizu rješenja za koje očekujem da ćemo imati do kraja godine. Sa Slovencima smo dogovorili da blokade računa neće biti dok pokušavamo da dođemo do dogovora. I oni su svjesni da mi to odjednom ne možemo isplatiti i tražimo varijante koje su prihvatljive i za nas i za njih - rekao je Cvijetinović.

Tagovi: RiTE Ugljevik, Elektrogospodarstvo Slovenije
PROČITAJ I OVO
FERK odbio uvođenje blok tarifa; ništa od poskupljenja struje u FBiH
STRUJA
FERK odbio uvođenje blok tarifa; ništa od poskupljenja struje u FBiH
SARAJEVO - Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK) je na sjednici održanoj danas, 29. aprila, odbila dati saglanost za uvođenje blok tarifa prilikom obračuna potrošnje struje za domaćinstva.
Shell zarađuje godišnje milijardu dolara samo na trgovini u SAD-u
ZARADA
Shell zarađuje godišnje milijardu dolara samo na trgovini u SAD-u
NEW YORK - Naftni div Shell zarađuje milijardu dolara godišnje na trgovini naftom u SAD-u, pokazali su dokumenti priloženi tužbi bivšeg radnika.
Porasle cijene nafte, brine napetost zbog Bliskog istoka
NAFTNO TRŽIŠTE
Porasle cijene nafte, brine napetost zbog Bliskog istoka
LONDON - Na svjetkim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle, nakon dva tjedna pada, jer trgovce zabrinjava napetost na Bliskom istoku, dok spori rast gospodarstava sprječava snažniji rast cijena "crnog zlata".
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE