GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rio Tinto: Planiramo da koristimo inovativnu solarnu tehnologiju startup kompanije Heliogen

Rio Tinto: Planiramo da koristimo inovativnu solarnu tehnologiju startup kompanije Heliogen
PLANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.06.2021 / 16:50
Autor: SEEbiz / Tanjug
LONDON - Kompanija Rio Tinto saopštila je danas da planira da koristi inovativnu solarnu tehnologiju startup kompanije Heliogen koju finansira Bill Gates, a koja se bavi proizvodnjom čiste energije i planira da postavi ogledna polja u pustinju Mohave.

„U pokušaju da u tešku industriju uvede struju bez karbonskog zagadjenja, Heliogen je najavio da rudarski gigant Rio Tinto planira da koristi inovativnu solarnu tehnologiju ovog startapa na najvećem površinskom kopu u Kaliforniji, koji se nalazi u Boronu“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da iz Heliogena kažu da će u pitanju biti prvo postrojenje za koncentrovanu solarnu energiju u Sjedinjenim Državama, a možda i u svetu, koju će jedan rudnik koristiti za pogon.

Heliogen će, kako se navodi, koristiti veštačku inteligenciju i čak 40.000 ogledala kojima upravlja kompjuter kako bi skupljao energiju sunca, nešto poput pametne lupe.

Prvi sistem koji će koristiti Rio Tinto biće veličine od oko 100 fudbalskih terena izjavili su nadležni u Heliogenu za CNN Business.

Ta startap kompanija ističe da njihova tehnologija Helio Heat može da proizvede ekstremno visoku temperaturu, od oko 1.000 stepeni Celzijusa, ili oko četvrtinu temperature koju ima površina Sunca.

U pitanju je, kako se navodi, temperatura koja je potrebna za pravljenje cementa, čelika i za druge industrijske procese, kao što je rudarstvo, koje se obično oslanja na fosilna goriva kao izvor energije za svoj rad.

Tom objavom, kako se navodi, Rio Tinto (RIO), druga po veličini rudarska kompanija na svetu, postaje prvi zvanični klijent Heliogena.

Ovo partnerstvo će biti ključni test koji će pokazati da li je tehnologija Heliogena zaista u stanju da zameni fosilna goriva koja se koriste kao energija za velike industrijske poslove, što bi moglo značajno da pomogne u borbi protiv klimatskih promena.

„Ne radi se o tome da ova tehnologija nije bila moguća ranije, ona jednostavno nije bila isplativa“, izjavio je osnivač i generalni direktor Bil Gros za CNN Business.

Dodao je da „ono što predstavlja pionirski korak Heliogena je omogućavanje da koncentrovana solarna energija funkcioniše i kada sunce zadje i da bude isplativa u poredjenju sa fosilnim gorivima“.

U obe kompanije su rekli da će ovo partnerstvo stvoriti uslove da Rio Tinto smanji svoj ugljenični otisak, dok istovremeno smanjuje troškove za energente.

Tagovi: Rio Tinto, Heliogen, Bill Gates, solarna energija
PROČITAJ I OVO
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
ENERGENTI
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
BERLIN - Cijena prirodnog plina u Europi dosegla je najvišu razinu u više od tri mjeseca. Razlog poskupljenja je sukob na Bliskom istoku, javlja njemačka novinska agencija dpa.
Cijene nafte stabilizirale se ispod 90 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilizirale se ispod 90 dolara

LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u utorak ispod razine od 90 dolara budući da je među trgovcima prevladalo uvjerenje da sukob na Bliskom istoku neće eskalirati u skorije vrijeme, što je prigušilo zabrinutost za opskrbu.

U Rafineriji nafte Rijeka počelo postupno pokretanje proizvodnje
PROIZVODNJA
U Rafineriji nafte Rijeka počelo postupno pokretanje proizvodnje
RIJEKA - Započelo je postupno pokretanje proizvodnje u Rafineriji nafte Rijeka, nakon završetka redovitog remonta i osam projekata usmjerenih uglavnom na povećanje energetske učinkovitosti ukupne vrijednosti 100 milijuna eura, izvijestila je Ina.
MET Grupa: Prihodi smanjeni u 2023. zbog nižih cijena
PAD
MET Grupa: Prihodi smanjeni u 2023. zbog nižih cijena
ZAGREB - MET Grupa je 2023. godine ostvarila svoju drugu najprofitabilniju godinu zahvaljujući konsolidiranom prihodu od 24,5 milijardi eura. Prihodi tvrtke smanjili su se u odnosu na 41,5 milijardi eura u 2022. godini, što je odraz okruženja nižih cijena.
Na sjeveru Hrvatske kreće projektiranje prve geotermalne elektrane
PROJEKTI
Na sjeveru Hrvatske kreće projektiranje prve geotermalne elektrane
VARAŽDIN - Varaždinska županija, Općina Mali Bukovec i tvrtka u njihovu vlasništvu Bukotermal kreću s projektiranjem i ishođenjem dozvola za izgradnju prve geotermalne elektrane na sjeveru Hrvatske, priopćili su danas iz Bukotermala.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE