GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rio Tinto: Planiramo da koristimo inovativnu solarnu tehnologiju startup kompanije Heliogen

Rio Tinto: Planiramo da koristimo inovativnu solarnu tehnologiju startup kompanije Heliogen
PLANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.06.2021 / 16:50
Autor: SEEbiz / Tanjug
LONDON - Kompanija Rio Tinto saopštila je danas da planira da koristi inovativnu solarnu tehnologiju startup kompanije Heliogen koju finansira Bill Gates, a koja se bavi proizvodnjom čiste energije i planira da postavi ogledna polja u pustinju Mohave.

„U pokušaju da u tešku industriju uvede struju bez karbonskog zagadjenja, Heliogen je najavio da rudarski gigant Rio Tinto planira da koristi inovativnu solarnu tehnologiju ovog startapa na najvećem površinskom kopu u Kaliforniji, koji se nalazi u Boronu“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da iz Heliogena kažu da će u pitanju biti prvo postrojenje za koncentrovanu solarnu energiju u Sjedinjenim Državama, a možda i u svetu, koju će jedan rudnik koristiti za pogon.

Heliogen će, kako se navodi, koristiti veštačku inteligenciju i čak 40.000 ogledala kojima upravlja kompjuter kako bi skupljao energiju sunca, nešto poput pametne lupe.

Prvi sistem koji će koristiti Rio Tinto biće veličine od oko 100 fudbalskih terena izjavili su nadležni u Heliogenu za CNN Business.

Ta startap kompanija ističe da njihova tehnologija Helio Heat može da proizvede ekstremno visoku temperaturu, od oko 1.000 stepeni Celzijusa, ili oko četvrtinu temperature koju ima površina Sunca.

U pitanju je, kako se navodi, temperatura koja je potrebna za pravljenje cementa, čelika i za druge industrijske procese, kao što je rudarstvo, koje se obično oslanja na fosilna goriva kao izvor energije za svoj rad.

Tom objavom, kako se navodi, Rio Tinto (RIO), druga po veličini rudarska kompanija na svetu, postaje prvi zvanični klijent Heliogena.

Ovo partnerstvo će biti ključni test koji će pokazati da li je tehnologija Heliogena zaista u stanju da zameni fosilna goriva koja se koriste kao energija za velike industrijske poslove, što bi moglo značajno da pomogne u borbi protiv klimatskih promena.

„Ne radi se o tome da ova tehnologija nije bila moguća ranije, ona jednostavno nije bila isplativa“, izjavio je osnivač i generalni direktor Bil Gros za CNN Business.

Dodao je da „ono što predstavlja pionirski korak Heliogena je omogućavanje da koncentrovana solarna energija funkcioniše i kada sunce zadje i da bude isplativa u poredjenju sa fosilnim gorivima“.

U obe kompanije su rekli da će ovo partnerstvo stvoriti uslove da Rio Tinto smanji svoj ugljenični otisak, dok istovremeno smanjuje troškove za energente.

Tagovi: Rio Tinto, Heliogen, Bill Gates, solarna energija
PROČITAJ I OVO
MOL osigurao sirovu naftu s vlastitih polja u Azerbejdžanu preko Omišalja i Janafa
NAFTA
MOL osigurao sirovu naftu s vlastitih polja u Azerbejdžanu preko Omišalja i Janafa
BUDIMPEŠTA - MOL Grupa transportira sirovu naftu proizvedenu na naftnom polju Azeri–Chirag–Gunashli u Azerbajdžanu, u kojem je MOL suvlasnik, sve do Slovnaftove rafinerije u Bratislavi.
Cijene plina u Europi na najnižoj razini od ljeta 2021.
PLIN
Cijene plina u Europi na najnižoj razini od ljeta 2021.
LONDON - Cijena prirodnog plina u Europi pala je na najnižu razinu od srpnja 2021. godine, kliznuvši nakratko ispod 40 eura po megavat satu (MWh) zahvaljujući slabijoj potražnji na pragu proljeća.
Nafta pala prema razini od 72 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta pala prema razini od 72 dolara
LONDON - Početak novog tjedna donio je nastavak poniranja cijena nafte na svjetskim tržištima.
Rusija je postala najveći izvoznik nafte u Kinu
NAFTA
Rusija je postala najveći izvoznik nafte u Kinu
MOSKVA - Prema podacima kineske vlade, Rusija je pretekla Saudijsku Arabiju kao najveći kineski opskrbljivač naftom u prva dva mjeseca 2023. jer je kupovala rusku naftu koja je pod sankcijama uz velike popuste.
EMT SOLAR će izgraditi prvo postrojenje za proizvodnju zelenog vodika u BiH
NOVI ISKORAK
EMT SOLAR će izgraditi prvo postrojenje za proizvodnju zelenog vodika u BiH
SARAJEVO - Privredni sektor u BiH polako se uvodi u koncept tehnologija zelenog hidrogena. Kompanija EMT SOLAR d.o.o. Sarajevo mogla bi postati pionir razvoja hidrogenskih tehnologija pomoću kojih će i BiH ući u procese energetske tranzicije Evrope, oslonjene na energent budućnosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE