GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rimac ulazi na tržište energije

Rimac ulazi na tržište energije
NOVI ISKORAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.05.2023 / 21:01
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Rimac Technology, jedna od tvrtki u sastavu Grupe Rimac, pokreće tvrtku Rimac Energy koja će raditi na sljedećoj generaciji stacionarnih sistema pohrane energije (eng. Energy Storage System – ESS), uz smanjenje gubitaka energije do 50 posto, na 40 posto manjoj površini, priopćili su u četvrtak iz Grupe Rimac.

Portfelj proizvoda brenda Rimac Energy uključuje ESS za primjenu u elektroenergetskoj mreži, komercijalnom i industrijskom sektoru, kao i visoko integrirana rješenja za punjače električnih vozila. Svi proizvodi su u potpunosti osmišljeni, razvijeni i proizvedeni u Europi.

Taj korak, ističu iz Rimac Grupe, predstavlja značajnu prekretnicu za tvrtku, koja se širi izvan svoje snažne pozicije u tehnologiji električnih vozila visokih performansi, uvodeći inovativne stacionarne sustave pohrane energije. Ostvarivanje punog potencijala proizvodnje obnovljive energije i poticanje dekarbonizacije energetskih mreža povezani su sa stacionarnim rješenjima tog tipa.

Navodi se kako se Rimac Energy tim, specijaliziran tim unutar Rimac Technology kompanije, razvijao tokom posljednjih 18 mjeseci i danas se sastoji od 60 zaposlenika – od kojih svi trenutno rade na njegovoj prvoj generaciji stacionarnih ESS-a.

- Oslanjajući se na visoku stručnost i standarde demonstrirane u razvoju i proizvodnji električnih vozila, Rimac Energy primjenjuje istu inženjersku filozofiju pri razvoju stacionarnih baterija. Kao rezultat, Rimac Energy je razvio novu arhitekturu baterija koja smanjuje gubitke za do 50 posto, a istovremeno zauzima do 40 posto manje površine u odnosu na najmodernija rješenja.

Dodatne tehnološke prednosti uključuju produženi životni vijek, ugrađenu redundanciju za povećanu dostupnost, kao i konkurentne troškove samog sistema i njegove instalacije, stoji u priopćenju Grupe Rimac.

Direktor Rimac Energy Wasim Sarwar Dilov ističe kako tvrtka prepoznaje važnost rješenja stacionarnih baterija kako bi ubrzala tranziciju na obnovljive izvore energije.

- S obzirom na naše dosadašnje rezultate u području inovativnih baterijskih sustava, vjerujemo da ćemo imati ključnu ulogu u izgradnji budućih energetskih ekosistema Europe te ih podići na globalni nivo, istaknuo je Sarwar Dilov.

Isprva, Rimac Energy će pružati rješenja u komercijalnom i industrijskom sektoru, kao potpora elektroenergetskoj mreži, a rješenja za brzo i megavatno punjenje pomoću baterija već su u toku.

Tvrtka, naglasio je Sarwar Dilov, trenutno pregovara o nekoliko projekata s klijentima, uključujući pilot projekt s jednom od vodećih kompanija u području obnovljive energije, koja traži baterijska rješenja za pohranu energije kao potporu njihovim solarnim i vjetroelektranama.

Očekuje se da će se pilot-sistemi proizvesti do kraja ove godine, a puštanje u rad planirano je za 2024. godinu. Serijska proizvodnja trebala bi započeti 2025. godine u Rimac Kampusu, koji je trenutno u izgradnji, s postupnim povećanjem kapaciteta proizvodnje na desetke GWh.

Osnivač i izvršni direktor Rimac Grupe Mate Rimac ističe da postoji hitna potreba za čistom energetskom infrastrukturom kako bi se podržala integracija obnovljivih izvora energije u mrežu pružanjem mogućnosti pohrane i balansiranja energije.

- S obzirom na naše iskustvo u tehnologiji električnih vozila visokih performansi i posvećenost održivom razvoju, ovaj put nam se čini kao prirodan slijed razvoja. Naš se tim zaista raduje stvaranju rješenja koja čine čistu energiju dostupnijom, dok se trudimo umanjiti našu ovisnost o fosilnim gorivima i potaknuti zeleniju budućnost, naglasio je Mate Rimac.

Detalji o jedinstvenoj tehnologiji koja stoji iza brenda Rimac Energy, a koja se razvija i proizvodi u Rimac Technology pogonu u Zagrebu, bit će otkriveni kasnije ove godine, najavljuju iz te grupe.

Tagovi: Rimac Energy, Rimac Technology, Wasim Sarwar Dilov, Mate Rimac, solarna energija
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE