GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Riječka rafinerija započinje s procesima obustave rada zbog nadogradnje

Riječka rafinerija započinje s procesima obustave rada zbog nadogradnje
PROCEDURA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.11.2022 / 16:56
Autor: SEEbiz / H
RIJEKA - U Rafineriji nafte Rijeka u Urinju u srijedu, 2. studenoga će započeti procesi obustave rada procesnih postrojenja, a u sklopu planirane obustave rada te rafinerije koja će, i zbog planiranih radova na njenoj modernizaciji, trajati do početka travnja 2023. godine, potvrdili su u utorak iz Ine.

Kako navode, od sutra, 2. studenoga pa do 15. studenoga, u riječkoj će se rafineriji odvijati procesi obustave procesnih postrojenja.

- Riječ je o planiranoj obustavi koja će trajati do početka travnja 2023. godine nužnoj za daljnju provedbu trenutačno najvećeg i najvrjednijeg industrijskog projekta u Hrvatskoj, projekta nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka, u koji Ina ulaže više od četiri milijarde kuna, ističu iz Ine.

Projekt, kao navode, obuhvaća izgradnju novih postrojenja, od kojih je najvažnije postrojenje za obradu teških ostataka, ali i rekonstrukciju postojećih postrojenja.

Dok se izvode radovi na postojećim postrojenjima rafinerija ne može kontinuirano raditi, zbog čega je i u ugovoru s glavnim izvođačem planirano više obustava, objašnjavaju iz Ine.

Za ovu zimu, dodaju, planirani su radovi na rekonstrukciji dvije jedince, SRU - Jedinice za rekuperaciju sumpora i HCU - Hidrokrekinga, te njihovo spajanje s novim postrojenjem.

Na upit o opskrbi tržišta tijekom obustave proizvodnje, iz Ine kažu da je zimsko razdoblje odabrano zbog činjenice da je potražnja za gorivima znatno manja nego ljeti, što sigurnost opskrbe čini manje ovisnom o uvozu.

- S obzirom da je riječ o unaprijed planiranoj obustavi, sve aktivnosti vezane uz opskrbu tržišta su sukladno planirane te je ugovorena nabava goriva s Mediterana, ističu iz Ine.

Pritom navode da su isporuke benzina, UNP-a i aviogoriva osigurane do kraja travnja.

Što se tiče dizelskog goriva, Ina je za studeni, prosinac i siječanj već ugovorila potrebne količine, a radi se na tome da se osiguraju dovoljne količine dizela i za preostalo razdoblje, odnosno do travnja 2023. godine, ističu iz Ine.

Na upit koliko se još prekida proizvodnje planira do završetka radova na projektu izgradnje postrojenja za obradu teških ostataka nafte, iz Ine odgovaraju da, nakon ovog zastoja, do kraja 2023. godine više nisu planirane obustave rada rafinerije zbog radova na projektu nadogradnje te će se svi daljnji radovi moći obavljati istovremeno s radom rafinerije.

Kraći zastoj bit će u početku 2024. godine, kada je planiran redoviti remont rafinerije, naveli su iz Ine.

Tagovi: Rafinerija Rijeka, kompanija Ina, sankcije Rusiji, vakuum plinsko ulje
PROČITAJ I OVO
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
ENERGENTI
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
BERLIN - Računi za plin i struju za kućanstva u Njemačkoj bili su u drugoj polovini 2023. godine znatno viši nego prije rata u Ukrajini, unatoč padu cijena u odnosu na prvu polovinu godine, pokazali su podaci ureda za statistiku.
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE