GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rheinmetall gradi u Južnoafričkoj Republici tvornicu solarnih panela

Rheinmetall gradi u Južnoafričkoj Republici tvornicu solarnih panela
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.12.2022 / 17:24
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Njemački proizvođač oružja Rheinmetall planira u Južnoafričkoj Republici izgraditi prvu tvornicu fotonaponskih sustava kako bi omogućio redovnu opskrbu električnom energijom, rekao je u četvrtak direktor ogranka.

Slom prezaduženog državnog poduzeća Eskom izazvao je u ovoj godini najveću redukciju struje u povijesti JAR-a. Ovog tjedna većina stanovnika bila je bez struje najmanje šest sati dnevno.

Prekidi u opskrbi potaknuli su potražnju za fotonaponskim sustavima. Samo u prvih pet mjeseci Južnoafrička Republika uvezla je solarne panele u vrijednosti gotovo 2,2 milijarde randa (128 milijuna dolara), uglavnom iz Kine.

Rheinmetallov pogon proizvodit će u početnoj fazi panele koji će omogućiti proizvodnju najmanje 500 megavata struje, rekao je izvršni direktor južnoafričkog ogranka Denel Munitions.

"Naš je motiv neovisna lokalna proizvodnja. Energija je strateški važna za nacionalnu sigurnost", rekao je Munitions Reutersu na marginama njemačko-afričke poslovne konferencije u Johannesburgu.

Još je prerano da se navede ukupna vrijednost ulaganja, rekao je, dodavši da se nadaju da će proizvodnja panela biti pokrenuta u roku od godinu dana.

Da bi obustavila redukciju potrošnje, Južnoafričkoj Republici treba još četiri do šest gigavata struje.

Vlada ponovo pokušava privući privatna ulaganja u projekte proizvodnje struje iz obnovljivih izvora kako bi povećala proizvodne kapacitete. Početkom godine ublažila je i propise koji građanima i kompanijama nalažu pribavljanje dozvole za proizvodnju.

Šef njemačke kompanije istaknuo je da će se u početnoj fazi fokusirati na proizvodnju fotonaponskih panela za industrijske klijente, a potom proširiti ponudu i na kućanstva i na izvoz na regionalno tržište.

U odvojenom priopćenju Rheinmetall je izvijestio da s njemačkom vojskom sklopio okvirni sporazum o isporuci 30-milimetarskog streljiva za oklopni transporter Puma, vrijedan 576 milijuna eura.

"Odbor za proračun njemačkog parlamenta odobrio je prijedlog zakona za tu opsežnu nabavu 30. studenog 2022. godine“, objavili su.

Tagovi: Rheinmetall, solarni paneli, solarna energija
PROČITAJ I OVO
Izvršni direktor Saudi Aramca: Energetska tranzicija ne uspijeva
JASNA PORUKA
Izvršni direktor Saudi Aramca: Energetska tranzicija ne uspijeva
HOUSTON - Izvršni direktor Saudi Aramca Amin Nasser izjavio je u ponedjeljak da energetska tranzicija ne uspijeva i da bi kreatori politike trebali napustiti "fantaziju" o postupnom ukidanju nafte i plina, jer se očekuje da će potražnja za fosilnim gorivima nastaviti rasti u narednim godinama.
Njemačka i Kanada intenziviraju suradnju na području vodikove energije
VODIK
Njemačka i Kanada intenziviraju suradnju na području vodikove energije
HAMBURG - Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck i kanadski ministar energetike Jonathan Wilkinson istaknuli su važnost energetske sigurnosti u svjetlu ruskog rata u Ukrajini i drugih globalnih sukoba.
Cijene nafte porasle prema 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 86 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara zbog pojačanih ukrajinskih napada na rusku energetsku infrastrukturu.
Njemačka postala neto uvoznik struje
STRUJA
Njemačka postala neto uvoznik struje
BERLIN - Njemačka je u 2023. godini u međunarodnoj trgovini strujom zabilježila manjak od 2,29 milijardi eura, izvijestio je u ponedjeljak list Augsburger Allgemeine, pozivajući se na podatke regulatora.
Rusi će graditi i drugu veliku nuklearku u Turskoj
INVESTICIJE
Rusi će graditi i drugu veliku nuklearku u Turskoj
ANKARA - Rusi namjeravaju graditi i drugu nuklearnu elektranu u Turskoj. Turski energetski stručnjaci upozoravaju Ankaru da se ne oslanja previše na Rusiju. Njemačka se često spominje kao negativan primjer.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE