GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Revizijom utvrđena moguća šteta kao i kaznena odgovornost Berločnikove uprave Petrola

Revizijom utvrđena moguća šteta kao i kaznena odgovornost Berločnikove uprave Petrola
NEPRAVILNOSTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.10.2020 / 20:05
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Posebnom revizijom glavnih Petrolovih transakcija od početka 2015. do odlaska bivše uprave pod vodstvom Tomaža Berločnika u listopadu prošle godine utvrđene su nepravilnosti u osam od 30 ispitanih transakcija.

Revizor smatra da su neki od nedostataka osnova za odgovornost za štetu, a također je utvrdio elemente moguće kaznene odgovornosti.

Na temelju odluke skupštine od 12. prosinca prošle godine, BDO revizija pregledala je trideset transakcija preko milijun eura zaključenih između 1. siječnja 2015. i 24. listopada 2019. za stjecanje i otuđenje dugoročnih financijskih ulaganja, ostalih vrsta ulaganja (osim energetske obnove javnih zgrada) i sponzorskih ugovora.

Prema sažetku izvještaja dioničarima o posebnoj reviziji transakcija koje je Petrol objavio večeras na internetskim stranicama Ljubljanske burze, revizija je utvrdila nepravilnosti u transakcijama koje se odnose na Mbills, Zagorski Metalac, Petrol Beograd, Vjetroelektrarne Glunča, Petrol Hidroenergija, Atet, BH Petrol Oil Company.

U tim se slučajevima radilo o kupnji vlasništva ili. poslovni udjeli tih tvrtki i, u nekim slučajevima, dokapitalizacije ili za osnivanje poduzeća. Utvrđene nepravilnosti povezane s kršenjem odredbi Statuta u vezi s obveznim pristankom Nadzornog odbora, nepoštivanjem potrebne razine marljivosti ili podcjenjivanjem ekonomske opravdanosti transakcije.

U nekoliko slučajeva revizor smatra da će tvrtka morati dokazati štetu u eventualnim postupcima protiv bivših članova uprave mišljenjima stručnjaka iz relevantnih gospodarskih struka ili poslovnih procjenitelja.

Prilikom pregleda transakcija revizor je također identificirao elemente "koji bi također mogli opravdati moguću kaznenu odgovornost uprave". "Zbog interesa mogućih pravnih postupaka, okolnosti oko ovog preispitivanja nisu posebno objavljene", naveli su.

Reviziju je izglasala skupština na prijedlog Vizija Holdinga i Vizije Holding Ena i Slovenskog državnog holdinga.

Skupština je trebala pronaći odgovore na pitanje zašto je uprava pod vodstvom Tomaža Berločnika otišla prijateljski. Nadzornici su tvrdili da su potonji izgubili povjerenje zbog nemara i neprofesionalnosti u pripremi materijala o planovima za razdoblje 2020.-2022., A Berločnik, koji je vodio upravu s članovima Rokom Vodnikom i Igorom Stebernakom, da je odlazak nužan zbog neslaganja oko daljnjeg strategije poduzeća.

Tagovi: Petrol, Tomaž Berločnik, Igor Stebernak, Vizija Holding, revizija, Mbills, Zagorski Metalac, Petrol Beograd, Vjetroelektrarne Glunča, Petrol Hidroenergija, Atet, BH Petrol Oil Company
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte iznad 48 dolara, OPEC+ traži kompromis
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 48 dolara, OPEC+ traži kompromis
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 48 dolara budući da trgovci čekaju ishod neizvjesnih pregovora proizvođača o produljenju sporazuma o ograničenju opskrbe i na iduću godinu.
Chevron dodatno reže potrošnju
POTEZI
Chevron dodatno reže potrošnju
NEW YORK - Američka naftna kompanija Chevron dodatno je danas smanjila budžet za dugoročna kapitalna ulaganja i istraživanje, nakon velikog restrukturiranja poslovanja u nastojanju da riješi problem kolapsa cijena nafte i da sačuva dividendu.
Vlada Federacije BiH potvrdila: Od 1. januara niže cijene plina
PLIN
Vlada Federacije BiH potvrdila: Od 1. januara niže cijene plina
SARAJEVO - Federalna vlada je danas dala saglasnost na veleprodajnu cijenu prirodnog gasa za distributivna privredna društva na području FBiH, počevši od 1.1.2021. godine, koja iznosi 485 KM/1.000 standardnih kubnih metara (Sm3), odnosno 0,485 KM/Sm3, čime je ona smanjena za 8,5 posto u odnosu na dosadašnju cijenu od 530 KM/Sm3.
Istraživanje UN-a: Proizvodnja fosilnih goriva uvelike premašuje klimatske ciljeve
ZAGAĐENJE
Istraživanje UN-a: Proizvodnja fosilnih goriva uvelike premašuje klimatske ciljeve
NEW YORK - Svijet planira proizvesti dvostruko više ugljena, nafte i plina do 2030. nego što bi bilo primjereno ciljevima ograničavanja globalnog zagrijavanja, objavili su UN i znanstvenici šaljući novo upozorenje zbog klimatskih promjena.
Cijene nafte porasle prema 48 dolara, u fokusu OPEC+ i cjepiva
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 48 dolara, u fokusu OPEC+ i cjepiva
LONDON - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 48 dolara, potaknute očekivanjima da će vodeći proizvođači produljiti sporazum o ograničenju opskrbe a cjepiva protiv covida 19 pomoći i potražnji za gorivima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE