GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Remont riječke rafinerije – INA se pobrinula za opskrbu

Remont riječke rafinerije – INA se pobrinula za opskrbu
SIGURNA OPSKRBA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.12.2023 / 13:13
Autor: SEEbiz
Operativni direktor Rafinerija i marketinga Ine, Goran Pleše, govorio je o detaljima predstojećeg remonta u Rafineriji nafte Rijeka za Novi list. Remont rafinerije će potrajati do sredine ožujka iduće godine, a za to vrijeme neće biti proizvodnje.

Pleše je objasnio i kako će remont utjecati na dinamiku radova na više od 600 milijuna eura vrijednom novom postrojenju za preradu teških ostataka nafte (DCU) i pratećim pogonima i objektima, kao i u kojoj su fazi radovi i kada će postrojenje započeti s probnim, odnosno komercijalnim radom. Operativni direktor Rafinerija i marketinga u Ini, istaknuo je da upravo započeti remont ni na koji način nije povezan s Projektom nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka, odnosno izgradnjom DCU postrojenja, za razliku od prošlogodišnje višemjesečne obustave proizvodnje koja je bila nužna zbog radova u okviru modernizacije rafinerije. - Mnogi će se pitati zašto tada nije odrađen i remont, no to tada nije bilo moguće obaviti u potpunosti zbog kompleksnosti i iznimno visokih sigurnosnih rizika. Ipak, odrađen je dio aktivnosti koje su značajno smanjile rizik i trajanje nadolazeće obustave. Ono što želim naglasiti je da ćemo provedbom ovog remonta, vrijednog više od 40 milijuna eura, biti još korak bliže dovršetku transformacije riječke u modernu europsku rafineriju, što je jedan od naših ključnih strateških ciljeva i zato smo maksimalno angažirani u provedbi ovog remonta. Govoreći o aktualnom remontu, važno je naglasiti da je unaprijed planiran za ovu zimu, a nužan je iz više razloga. Ponajprije to su zakonske obveze. Naime, posljednji redovni remont odrađen je 2019. Drugi važan razlog predstavljaju radovi koji će omogućiti neprekidan rad rafinerije u narednom razdoblju, što će dodatno pridonijeti sigurnosti opskrbe tržišta. Treća važna stvar je da će se zastoj tijekom remonta iskoristiti i za vrijedne investicijske projekte u svrhu povećanja energetske učinkovitosti postojećih postrojenja, što će pridonijeti i dodatnom smanjenju utjecaja rafinerije na okoliš, kaže Pleše.

INA OSIGURALA OPSKRBU

Na pitanje o sigurnosti opskrbe za vrijeme trajanja remonta, odnosno je li INA ugovorila dovoljne količine derivata iz uvoza, Pleše odgovara da je za vrijeme trajanja radova ugovorena kompletna opskrba. - Svi derivati dopremat će se morskim putem s mediteranskog tržišta. Podsjećam da je postojao neopravdan strah dijela javnosti tijekom posljednjeg zastoja, ali kao što smo uvijek govorili, nema razloga za brigu i nestašica goriva nije bilo. INA je tada, kao što namjerava i sada, unaprijed planiranim aktivnostima osigurala dovoljne količine naftnih derivata, ističe Pleše.

NOVO POSTROJENJE

Što se tiče radova na izgradnji DCU postrojenja, dodaje da oni za vrijeme remonta neće biti prekidani.

- Riječ je o dva potpuno odvojena procesa. Trenutačno na ovom projektu modernizacije u rafineriji radove izvodi više od tisuću radnika, a kad im se uskoro pridruže i radnici koji će biti angažirani na remontu, u Rafineriji nafte Rijeka bit će više od 2.500 radnika te će biti izrazito dinamično i izazovno. Dobro smo se pripremili i vjerujemo da možemo ostvariti zacrtane ciljeve, kaže Pleše. Projekt nadogradnje rafinerije, prema njegovim riječima, obuhvaća više raznih projekata. Izgradnja DCU-a, odnosno Postrojenja za obradu teških ostataka najveći je od njih, ali tu su i ostali elementi poput nove luke, silosa, transportnog sustava, nove trafostanice i slično. - Ako gledamo ukupno, projekt je na 82 posto gotovosti, od čega su inženjering i nabava gotovo potpuno završeni, dok je fokus na izgradnji koja je trenutačno na 71 posto realizacije. Ranije ove godine, tijekom posljednjeg zastoja rafinerije, završeni su radovi nadogradnje i povećanja kapaciteta postojećih procesnih jedinica SRU, odnosno Jedinice za rekuperaciju sumpora i HCU, odnosno Hidrokrekinga, kako bi se one uskladile s novim postrojenjem za obradu teških ostataka. Navedene procesne jedinice sada su u stabilnom radu. Trafostanice koje sam spomenuo i prateći novi energetski objekti u potpunosti su izgrađeni. Ishodovali smo sve potrebne dozvole za povezivanje na električnu mrežu i spojili rafineriju na mrežu visokog napona čime je osiguran stabilniji rad svih postrojenja. Sada smo fokusirani na dovršetak samog postrojenja za obradu teških ostataka. Do kraja godine očekujemo završetak građevinskih radova na jami za koks, nakon čega će se fokus usmjeriti k cjevarskim radovima. U tijeku su i radovi podizanja elemenata zatvorenog transportnog sustava koji će služiti za otpremanje koksa iz novog postrojenja u silos za njegovo skladištenje. U luci se pak postavljaju konstrukcije za pretovar tereta na brodove. Završetak svih radova na luci se očekuje nakon proljeća 2024. Naš nepromijenjen cilj i nastojanje je da se nakon završetka svih radova na Projektu nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka s pokretanjem proizvodnje započne do kraja 2024.


Tagovi: Rafinerija Rijeka, Ina, rafinerija, goran pleše, ina, gorivo, benzin
PROČITAJ I OVO
Barel nafte iznad 83 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Barel nafte iznad 83 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su iznad 83 dolara pod utjecajem očekivanja da bi vodeći proizvođači mogli smanjivati opskrbu i u proljeće i stišane zabrinutost za kinesku potražnju.
JANAF treću godinu uzastopno obara povijesne rezultate poslovanja
REKORDI
JANAF treću godinu uzastopno obara povijesne rezultate poslovanja
ZAGREB – Jadranski naftovod d.d. ostvario je u 2023. godini ukupne prihode od 153,3 milijuna eura, koji su veći za gotovo 29 posto od ostvarenih u prethodnoj godini.
Chevronovo preuzimanje Hessa moglo bi se izjaloviti
UPOZORENJE
Chevronovo preuzimanje Hessa moglo bi se izjaloviti
NEW YORK - Američki naftni div Chevron otkrio je da bi njegovo planirano preuzimanje američke energetske tvrtke Hess vrijedno 53 milijarde dolara (50 milijardi eura) moglo biti u opasnosti ako konkurentske velike naftne kompanije uspješno dovedu u pitanje njegovu kontrolu nad Hessovim 30% udjela u divovskom naftnom polju Stabroek Block.
Rusija će zabraniti izvoz benzina
IZVOZ
Rusija će zabraniti izvoz benzina
MOSKVA - Ruska vlada planira uvesti privremenu zabranu izvoza benzina od 1. ožujka kako bi uravnotežila rastuću potražnju u proljetnoj i ljetnoj sezoni, rekao je glasnogovornik potpredsjednika vlade Alexander Novak za TASS.
EBRD financira obnovljive izvore energije u Srbiji
SPORAZUMI
EBRD financira obnovljive izvore energije u Srbiji
LONDON - Ministrica rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović potpisala je u ponedjeljak u Londonu dva sporazuma o suradnji s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) za potporu investicijama u području obnovljivih izvora energije (OIE) u Srbiji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE