GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rekordna dobit CEZ-a u 2022.

Rekordna dobit CEZ-a u 2022.
REKORDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.03.2023 / 07:37
Autor: SEEbiz
PRAG - CEZ, dominantna češka energetska grupacija, ostvarila je rekordan neto prihod od 80,7 milijardi CZK (3,39 milijardi eura) u 2022., potaknut skokom cijena električne energije i dobiti od trgovanja robom.

Grupacija, koja je u 70-postotnom državnom vlasništvu, rekla je da bi mogla izdati rekordnu dividendu do 117 CZK po dionici.

Neto prihod prilagođen za jednokratne troškove iznosio je 78,4 milijarde CZK (26,1 milijarda CZK u 2021.), a Ebitda se udvostručila na 131,6 milijardi CZK na prihodima koji su porasli za 27% na 288,5 milijardi CZK. Tvrtka je predviđala prihode od 115-125 milijardi CZK i prilagođenu neto dobit od 65-75 milijardi CZK.

CEZ je zadržao svoje izglede za ovu godinu s Ebitda od 105 do 125 milijardi CZK i prilagođenim neto prihodom od 30 do 40 milijardi CZK.

Energetska grupa je rekla da očekuje da će platiti više od 100 milijardi CZK Češkoj državi ove godine (u odnosu na 23 milijarde CZK 2021.), uključujući dividende od 44 milijarde CZK, 26-30 milijardi CZK u plaćanju poreza na dohodak i 30-40 milijardi CZK u porezima na nepredviđenu dobit i namete na prodaju proizvodnje.

Pod utjecajem ruske invazije na Ukrajinu, zapadnih sankcija i prekida isporuke plina Europi od strane Moskve, cijene struje u Europi su skočile. Iz ČEZ-a su rekli da je prosječna cijena električne energije za isporuku u 2023. godini bila gotovo 300 eura/MWh prošle godine, u odnosu na prosječnu ostvarenu cijenu ČEZ-ove proizvodnje za isporuku u 2022. od 100 eura po MWh.

Tagovi: KOMPANIJA CEZ, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
Fugaš otkrio planove za terminal u Gaženici
LNG HRVATSKA
Fugaš otkrio planove za terminal u Gaženici
ZAGREB - Započeli smo aktivnosti na analizi mogućnosti hvatanja i zbrinjavanja CO2 te iskorištavanja energije sunca, a i dalje ćemo nastaviti istraživati kako bi Terminal i dalje bio u skladu s najvećim industrijskim i ekološkim standardima.
Cijene nafte porasle blizu 77 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle blizu 77 dolara
LONDON - Cijene nafte primaknule su se u srijedu na međunarodnim tržištima razini od 77 dolara budući da je saudijska najava o manjoj proizvodnji prevagnula nad zabrinutošću za potražnju zbog slabijeg kineskog izvoza i većih zaliha goriva u SAD-u.
Proizvodnja električne energije u Njemačkoj smanjena na početku godine
STRUJA
Proizvodnja električne energije u Njemačkoj smanjena na početku godine
BERLIN - Proizvodnja struje u Njemačkoj smanjila se u prvom tromjesečju, a vjetar je 'za dlaku' istisnuo ugljen s pozicije glavnog izvora energije, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda.
Shell prodaje poslovanje s maloprodajom energenata u Europi
PRODAJA
Shell prodaje poslovanje s maloprodajom energenata u Europi
LONDON - Britansko-nizozemski naftni div Shell objavio je u utorak da se povlači iz maloprodaje energenata u Britaniji, Njemačkoj i Nizozemskoj zbog slabe zarade, očekujući dogovor s potencijalnim kupcima u narednim mjesecima.
Mali distirbuteri traže promjenu načina formiranja cijena goriva
ZAHTJEVI
Mali distirbuteri traže promjenu načina formiranja cijena goriva
ZAGREB - Mali distributeri goriva nezadovoljni su novom Vladinom utvrdom o utvrđivanju maksimalnih cijena goriva kojom, prema njima, Vlada i dalje teret regulacije cijena goriva prebacuje na poduzetnike i time znatno oteža njihov rad i poslovanje. Također traže hitno promjenu načina formiranja cijena goriva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE