GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ratatics: Ina je sada efikasnija, investicije rekordne

Ratatics: Ina je sada efikasnija, investicije rekordne
DOBRA GODINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.02.2023 / 14:43
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Iza Ine odlična je poslovna godina, kompanija se stabilizirala nakon lanjskog skandala i sada radi puno efikasnije, a investicije su dosegle povijesnu razinu, rekao je u četvrtak tijekom razgovora s novinarima u povodu objave poslovnih rezultata za prošlu godinu predsjednik Uprave Ine Peter Ratatics.

Ratatics je rekao je da je prošla godina bila odlična godina za tu kompaniju te da je ostvarila povijesno visok rezultat. Lanjska je godina, kazao je, bila i povijesna po investicijama, s više od 2,7 milijardi kuna ulaganja, što je 71 posto više nego godinu ranije. Najveći dio investicija, 95 posto, odnosi se na ulaganja u Hrvatskoj.

Kako je rekao, nadogradnja Rafinerije nafte Rijeka je na dovršenosti od 70 posto.

Ina je u četvrtak izvijestila da je u 2022. godini ostvarila neto dobit od 1,9 milijardi kuna, što je 48 posto više nego 2021. godine.

Taj dobar rezultat je, uz ostalo visokih cijena energije, rekao je predsjednik Uprave Ine.

Ratatics je kazao i da su godinu iza nas obilježila previranja na svjetskom energetskom tržištu, ali da "unatoč velikim oscilacijama cijena ugljikovodika i regulatornim intervencijama, Ina ostaje predana velikom investicijskom ciklusu koji je u tijeku".

Naglasio je da se, nakon vrlo negativnog razdoblja izazvanog skandalom oko prodaje plina, poslovanje kompanije stabiliziralo i da Ina sada radi mnogo efikasnije nego prije.

Najavio je da će kompanija u budućnosti više ulagati u zelene energije.

Porez na ekstradobit 80 milijuna eura

Što se tiče djelatnost istraživanja i proizvodnje nafte i plina, Ratatics kaže da je - uz povećana ulaganja, proizvodnja pala na godišnjoj razini "samo četiri posto", s rezervama na stabilnoj razini prvi put nakon nekoliko godina.

Kampanja bušenja na sjevernom Jadranu provodila se tijekom cijele prošle godine, što je rezultiralo sa šest posto većom proizvodnjom plina iz podmorja u odnosu na 2021. godinu, rekao je.

Nekoliko je puta spomenuo da je prošlu godinu obilježila visoka razina ekonomske neizvjesnosti i velikih promjena na robnom tržištu uzrokovanih ratom u Ukrajini. Nadalje, prošlu su godinu prema njegovim riječima obilježili propisi o cijenama i maržama koji su utjecali na operativne rezultate. Dodatni porez na dobit, računaju u Ini, tu će kompaniju olakšati za 80-ak milijuna eura.

Vezano uz rafinerijsko poslovanje, istaknuto je da je ono osiguralo sigurnu opskrbu tržišta, no i da je opskrba plavim dizelom bila posebno zahtjevna. Spomenuta regulatorna ograničenja, istaknuto je, utjecala su i na profitabilnost i veleprodaje i maloprodaje, što je u kombinaciji s velikim investicijskim ciklusom utjecalo na novčani tijek te djelatnosti. Konkretno, regulatorna ograničenja i investicijski ciklus u riječku rafineriju rezultirali su sa oko milijardu kuna negativnog novčanog tijeka.

Probleme im čini i ograničene cijena plina kojem podliježu od zadnjeg kvartala prošle godine, a iz Ine ističu kako će to sigurno imati značajan utjecaj na poslovanje.

Tagovi: Peter Ratatics, kompanija Ina, kompanija MOL, Berislav Grašo
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima ispod razine od 87 dolara, odražavajući prigušene bojazni da bi eskalacija sukoba na Bliskom istoku i najavljene nove američke sankcija na iranski izvoz mogli ugroziti opskrbu.
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
GORIVO
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
WASHINGTON - Američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) odobrit će i ovog ljeta prodaju mješavina benzina s visokim udjelom etanola kako bi ublažila potencijalne poremećaje u opskrbi zbog sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku, pokazao je interni dokument.
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
INTERES
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
BANJA LUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je jučer u Banjoj Luci sa zamjenikom generalnog direktora Zarubežnjefta Igorom Šcelkunovim.
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
LNG
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
BRUXELLES - Sljedeći paket sankcija Europske unije trebao bi uključivati korake protiv "flote tankera u sjeni" koji prevoze rusku naftu kako bi se zaobišle sankcije, rekao je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Bilstrom uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu.
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
PORAZ
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
SARAJEVO - BH Gas i Energoinvest dužni su isplatiti mađarskom FGZS-u preko 11 miliona dolara zbog prelaska na Turski tok.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE