GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rast cijena nafte uoči sastanka OPEC+ o produljenju rezova proizvodnje

Rast cijena nafte uoči sastanka OPEC+ o produljenju rezova proizvodnje
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.06.2020 / 15:00
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima iznad 39 dolara zbog očekivanja da će se glavni proizvođači dogovoriti o produljenju rezova proizvodnje videokonferenciji ovaj tjedan.

Na londonskom tržištu barelom se danas trgovalo po 87 centi višoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, po 39,29 dolara. Na američkom tržištu cijena barela bila je u plusu za 88 centa, na 36,32 dolara.

Cijena u Londonu udvostručila se u posljednjih šest tjedana zahvaljujući smanjenju opskrbe Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika, uključujući Rusiju, grupe poznate kao OPEC+.

Proizvođači OPEC+ će razmatrati produljenje rezova proizvodnje od 9,7 milijuna barela dnevno, što predstavlja oko 10 posto ukupne svjetske proizvodnje, tijekom srpnja i kolovoza na sastanku putem interneta koji će se vjerojatno održati 4. lipnja.

"Najvjerojatnije bi OPEC+ mogao produljiti trenutna smanjenja do 1. rujna, ali sastanak je zakazan prije odluke o daljnjim potezima", izjavio je Edward Morse iz Citija.

Prema izvornom planu OPEC+, takva smanjenja bi trebala trajati do svibnja i lipnja, a zatim bi se od srpnja do prosinca ublažila na rezove od 7,7 milijuna barela dnevno. Saudijska Arabija nastoji dulje zadržati dublje rezove, doznaje se iz neimenovanih izvora.


"Dogovorom o produljenju rezova OPEC+ će dobiti nešto vremena kako bi u potpunosti mogao ispuniti početno smanjenje opskrbe od 9,7 milijuna barela dnevno, prije nego se rezovi u proizvodnji smanje za blažih 7,7 milijuna barela dnevno", rekao je Harry Tchilinguirian iz BNP Paribasa na Reuters Global Oil Forumu.

Rast cijena ublažile su trgovinske napetosti Kine i SAD-a zbog zakonodavstva Pekinga o sigurnosti u Hong Kongu, kao i podataka o proizvodnji objavljenih u ponedjeljak koji su naznačili teškoće u kojima se još uvijek nalaze tvornice u svijetu.

OPEC je jutros na svojoj internetskoj stranici izvijestio da je cijena barela referentne košarice njenih članica u ponedjeljak iznosila 33,68 dolara, što znači da je poskupjela čak 4,67 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima iznad 88 dolara budući da su ulagače zabrinuli posustajanje rasta američkog gospodarstva i naznake slabljenja potražnje za gorivom.
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
DOBRE BROJKE
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
ZAGREB - Ina - Industrija nafte u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvarila 11,9 milijuna eura neto dobiti pripisive vlasnicima društva, nakon godinu dana ranije zabilježenog gubitka od 14,2 milijuna eura, pokazuju u četvrtak objavljeni financijski rezultati te kompanije, a predsjednica Uprave Zsuzsanna Ortutay navodi kako se očekuje da će iduća tromjesečja dodatno ojačati Inine rezultate.
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE