GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rafinerija Rijeka zaustavila proizvodnju

Rafinerija Rijeka zaustavila proizvodnju
PRIVREMENO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.10.2021 / 07:46
Autor: SEEbiz / Novi list
RIJEKA - Inina Rafinerija nafte Rijeka započela je proces obustave proizvodnje, objavljeno je na web stranici nacionalne naftne kompanije, iz koje ističu da će obustava proizvodnje biti privremena te da za vrijeme obustave neće biti poteškoća s opskrbom gorivima.

Ina je prethodno, podsjećamo, već najavila da će zbog vladine odluke o ograničavanju cijena naftnih derivata svoja premium goriva prodavati samo do isteka postojećih zaliha, zbog »značajnog negativnog utjecaja na poslovanje kompanije«.

U šturoj objavi Ina navodi da će proces privremene obustave rada rafinerije započeti zbog zamjene katalizatora, bez navođenja koliko će proces trajati, piše Novi list.

– Rafinerija nafte Rijeka će od 28. studenog 2021. godine (jučer, op.a.) započeti proces planirane privremene obustave rada kako bi se izvršila aktivnost promjene katalizatora. Također, privremena obustava će se iskoristiti za izvođenje radova na novim pogonima te prilagodbu postojećih postrojenja u Rafineriji nafte Rijeka. Ina je osigurala opskrbu tržišta svim vrstama goriva za vrijeme obustave, stoji u objavi.

Upravi Ine uputili smo upit do kad će trajati prekid proizvodnje naftnih derivata u jedinoj preostaloj hrvatskoj rafineriji, kao i raspolaže li Ina dovoljnim zalihama goriva za normalnu opskrbu tržišta za vrijeme trajanja prekida ili će gorivo morati uvoziti. Zanimalo nas je i hoće li eventualni uvoz utjecati na formiranje cijene goriva u maloprodaji po isteku Vladine Uredbe o utvrđivanju najviše maloprodajne cijene derivata kojom je maksimalna cijena benzina određena na 11,10 kuna po litri, a maksimalna cijena dizela na 11 kuna po litri.

Iz Ine odgovaraju da će remont biti završen u siječnju ili veljači iduće godine, te da neće biti poremećaja u opskrbi maloprodajne mreže.

– Kao što smo napomenuli, opskrba tržišta svim vrstama goriva je osigurana za cijelo razdoblje obustave rada, a gorivo će se snabdijevati iz Ininih vlastitih zaliha te po potrebi s mediteranskog tržišta. Eventualni uvoz neće utjecati na cijene goriva nakon isteka Vladine Uredbe o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, odgovaraju iz Ine.

Inače, Ininu odluku o prodaji premium goriva samo do isteka zaliha slijedio je i Tifon, u vlasništvu mađarskog MOL-a, objašnjavajući da Vladina Uredba »direktno nepovoljno utječe i na cjelokupno poslovanje, što za posljedicu ima privremenu obustavu opskrbe prodajnih mjesta premium gorivima«, čime su prve negativne reakcije na Uredbu stigle iz kompanija pod kontrolom MOL-a, iako u Ini Republika Hrvatska drži 44,8 posto vlasničkog udjela.

Iz Vlade je već najavljeno da je po isteku trajanja Uredbe, ukoliko ne dođe do stabilizacije cijena na tržištu, moguće i uvođenje varijabilnih trošarina na gorivo, no brojni stručnjaci upozoravaju da će pritom i dalje na snazi morati ostati ograničenje cijena trgovcima, jer bi se u protivnom moglo dogoditi da trgovci i dalje dižu cijene i svoje marže, te kupci na kraju neće imati nikakve koristi, već će cijene i dalje rasti.

Tagovi: Rafinerija Rijeka, kompanija Ina, kompanija MOL, gorivo
PROČITAJ I OVO
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
ENERGENTI
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
BERLIN - Računi za plin i struju za kućanstva u Njemačkoj bili su u drugoj polovini 2023. godine znatno viši nego prije rata u Ukrajini, unatoč padu cijena u odnosu na prvu polovinu godine, pokazali su podaci ureda za statistiku.
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE